Co je to odporová guma

Je to jednoduchá pomůcka na cvičení, která sestává z gumového pásu. Ten je na obou koncích spojený v kruh. Hlavním principem této pomůcky je její elastičnost. Díky tomu při cvičení poskytuje podporu, nebo naopak vytváří požadovaný odpor. Odporová guma se pak vyrábí v několika variantách, každá z nich je vhodná pro jiné použití.

K čemu se odporová guma využívá a proč ji zařadit do tréninku

Odporová guma má všestranné využití. Vzhledem k její lehkosti a skladnosti si ji můžete vzít kamkoli s sebou a využít ji i v posilovně nebo při cvičení venku. Gumu lze využít třemi způsoby, a to pro odpor při cvičení, pro podporu nebo při protahování.

Podpora

Odporovou gumu je dobré použít hned při začátcích se cvičením. Mnozí namítají, že pokud cvik nezvládnete, měli byste se k jeho zvládnutí dopracovat bez pomůcek a přes jednodušší cviky. S gumou však kromě toho, že cvik napoprvé zvládnete, musíte také správně koordinovat pohyby, a tak se ihned učíte správnou techniku cviku. Velkým plusem je pak psychologický efekt – pokud se vám cviky budou dařit hned na začátku a nebudou vás příliš vyčerpávat, budete mít pocit, že to zvládnete!

Odpor

Když máte začátečnickou fázi za sebou a cítíte, že cvičení s vlastní váhou už nepřináší očekávané výsledky a přestává pro vás být náročné, můžete opět využít odporovou gumu. Tentokrát bude sloužit jako zátěž pro zvýšení náročnosti cviku.

Protahování

Skvělou službu udělá také při protahování před tréninkem. Elastičnost gumy vás nutí jít stále dál a dál, protažení je tedy efektivnější.

K jakým konkrétním cvikům lze gumu využít?

Variabilita odporové gumy je opravdu velká a lze ji využívat libovolně podle fantazie. Následující cviky jsou takové, při kterých je její používání nejběžnější, a skvěle demonstrují její funkci a všestrannost.

Pokud potřebujete přidat odpor, bude to nejspíš v těchto případech:

Protahování
Benchpress
Mrtvý tah
Dřepy
Kliky
Muscle-up
Dipy

Podporu gumy využijete při:

Protahování
Shybech
Dipech
Muscle-up

Jak vybrat odporovou gumu?

Před nákupem odporové gumy si ujasněte, k jakým cvikům ji budete používat a co od ní očekáváte – podporu ve cvičení nebo odpor pro vyšší obtížnost? Nutné je vzít v potaz také vlastní tělesnou konstituci a fyzickou zdatnost. Značky působící na trhu obvykle nabízejí gumy různých pružností, které jsou pro přehlednost nejčastěji odlišeny barvami. Použití bývá u produktu vždy uvedeno, nicméně při výběru zvažte své osobní preference. Jste-li žena vážící 65 kilogramů, která pravidelně cvičí v posilovně, bude pro vás vhodná guma se středním až vyšším odporem. Guma s vyšším odporem však bude skvělou pomůckou i pro silnější ženu, která se cvičením teprve začíná, protože jí poskytne dostatečnou podporu při náročnějším cviku.