Cukry můžeme najít ve skutečných potravinách, jako je například ovoce, zelenina, mléčné výrobky, rýže, brambory, ale najdeme je i v průmyslově zpracovaných potravinách, kam se samostatně přidávají a kde jsou ve většině případů vyrobeny uměle, chemickým procesem.

Cukrů máme několik, ale my si představíme jen některé z nich, které jsou v jídelníčcích nejvíce zastoupené – ať už se jedná o cukry, které přijímáte vědomě, nebo o ty, o kterých možná nemáte ani ponětí.

Fruktóza

Neboli ovocný cukr. Ten se nachází například v ovoci, zelenině či luštěninách. Tento cukr je přirozeně se vyskytující a v přiměřeném množství je prospěšný z důvodu rychlého přísunu energie, ale také co se týče vlákniny, na kterou jsou zrovna ovoce, zelenina i luštěniny velmi bohaté a důležité pro naše tělo.

Mléčný cukr

Známý jako laktóza. Najdeme ho v mléčných výrobcích, ať už se jedná o samotné mléko, jogurty, tvarohy, nebo jiné mléčné nápoje.

Přidané cukry

Ty se vyskytují ve zpracovaných potravinách, kde je jejich obsah nadměrný. Bez těchto přidaných cukrů se naše tělo zcela obejde, bohužel většina z nás jich ale přijímá nadměrné množství, které následně způsobuje nejrůznější problémy – od obezity, cukrovky až po záněty v těle. Tyto cukry se do jídla přidávají z důvodu, aby pokrmy chutnaly skvěle, sladce a aby jejich prodej vzrostl. Ovšem ne všechny přidané cukry jsou vyrobeny uměle, některé se nahrazují přidáním medu či javorového sirupu.

Přidané cukry nebo přírodní cukry?

Je velmi důležité rozlišovat rozdíl mezi přírodními cukry, které se vyskytují přirozeně, a přidanými cukry, které jsou nejčastěji v cukrovinkách, zpracovaných potravinách, pečených výrobcích a alkoholických i nealkoholických nápojích. Nejčastěji se do těchto potravin přidává běžný stolní bílý cukr (sacharóza) a kukuřičný cukr, který obsahuje vysoký podíl fruktózy.

Pokud se právě snažíte zhubnout, měli byste se značně vyhýbat potravinám, které obsahují nadměrné množství přidaných cukrů. Nicméně i přidané cukry ve většině případů zahrnují přidané cukry přírodní, které se často vyskytují v různých „zdravých“ snídaňových směsí.

Spotřeba cukrů je v dnešní době extrémní

Cukru je nadbytek, najdeme ho skoro v každé potravině, sladíme si s ním čaj, kafe a často nemáme ani přehled o tom, kolik ho za ten den sníme.

Maximální množství přidaného cukru by mělo být:

  • Pro ženy okolo 25 g / cca 6 čajových lžiček
  • Pro muže okolo 37 g / cca 9 čajových lžiček

Avšak zdravotnické dietní protokoly naopak doporučují omezovat lidem jejich příjem na méně než 10 % celkového denního kalorického přijmu.

Můžete být na cukru závislí?

Vysoce zpracované potraviny s obsahem velkého množství cukrů dokáží stimulovat stejné oblasti v mozku jako některé drogy (viz studie https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2235907/). Z tohoto důvodu se může stát, že u některých lidí cukr způsobí ztrátu kontroly nad jejich denní spotřebou, a dokonce u některých z nich je spouštěčem záchvatového přejídání. I když cukr není zdaleka tak návykový jako drogy, závislost na něm si lze vytvořit.

Negativní účinky cukru na tělo

Když konzumujete cukr ve velké míře, zvláště jednoduché cukry, jako je glukóza, fruktóza a galaktóza, stane se, že vaše tělo si tyto cukry uloží na pozdější dobu, kdyby přišel hladomor. V dnešní době je ale nemožné dostat se do takovéto situace, a proto není třeba ukládat energii do tukových zásob.

Velké množství přijatých cukrů, které tělo nevyužije, vás může ohrozit. Buňky se kvůli tomu stanou rezistentní na inzulín, což je rizikový faktor systémového zánětu, diabetu 2. typu a dalších chronických onemocnění.

Nadměrný příjem cukrů ale také může mít dopad na náladu, váhu a v neposlední řadě přispívá k obezitě, zvláště pokud máte sedavý způsob života s minimem pohybu.

Nárůst hmotnosti i zvýšená nezvladatelná chuť

Pokud konzumujete příliš kalorií, navíc skrze přidané cukry, můžete zaznamenat zvýšené chutě na sladká a další nezdravá a pohodlná jídla. Je to jeden z příznaků, kdy vám tělo říká, že je něco v nepořádku. Zejména je-li váš jídelníček tvořen ze zpracovaných potravin, u kterých chybí plnohodnotné bílkoviny, zdravé tuky, vláknina, tak vaše tělo bude strádat a vyvolávat chutě.

Jak jednoduše minimalizovat cukry v jídelníčku

1. Začněte tím, že omezíte nebo úplně vynecháte popíjení oslazených minerálních vod. Raději zvolte vodu, kterou si například dochutíte citronem nebo ovocem.

2. Pozor si dejte na nadměrnou konzumaci ovocných džusů, které obsahují daleko větší množství cukrů než jakékoli jiné ochucené minerální vody. V tomto případě raději sáhněte po celém ovoci, které je bohaté na vlákninu, která zpomalí vstřebávání cukrů.

3. Nekupujte si sladkosti ani jiné cukrovinky a už vůbec si je nekupujte do zásoby. Díky tomu značně svou konzumaci cukrů omezíte, a pokud vás přepadne mlsná a vy tyto delikatesy nebudete mít doma, nezbyde vám nic jiného než se zakousnout do ovoce.

4. Zapomeňte na nízkotučné a odtučněné produkty, které se tváří dietně. Tyto potraviny jsou ochuzené o tuk, který dodává chuť, a protože bez tuku žádná chuť není, jsou tyto výrobky dochuceny velkým podílem ledajakých cukrů.

5. Rádi pečete? Tak to jste si jistě vědomi, kolik do těch dobrých sušenek nasypete cukru. Co vyzkoušet jiné recepty, které obsahují pouze ovoce? V dnešní době na internetu najdete nespočet receptů, které skvěle chutnají, aniž byste museli použít med, javorový sirup nebo stolní cukr.

6. Vždy čtěte složení. To je nejlepší způsob, jak mít příjem všech cukrů pod kontrolou. Když se pokaždé podíváte na složení výrobku, který jste si vybrali, rázem zjistíte, že přidané cukry se vyskytují v 95 % vysoce zpracovaných potravin. Budete překvapeni, že i vaše oblíbené müsli, které se tváří zdravě a dietně, bude nabité cukrovou bombou a extrémní kalorickou hodnotou.

Závěrem

Cukry v jídelníčku důležité jsou, záleží ale na jejich množství a také na tom, z jakých potravin je přijímáte. Rychlé cukry tělo využije nejlépe před fyzickým výkonem a před jakoukoli aktivitou. Pomalé cukry zase tělo využije i při klidných odpočinkových dnech, protože jejich uvolňování do těla je značně pomalejší.

Bohužel v dnešní době je obezita a cukrovka velké téma a tyto problémy trápí většinu populace. Abyste těmto rizikům předešli a dokázali si udržet svou váhu, aniž byste přibírali, je důležité sledovat složení i celkový příjem všech živin včetně kalorické hodnoty. Cukr, který se nestihne vstřebat, se totiž ukládá, takže jeho nadměrná konzumace se odráží nejen na vaší postavě, ale také na celkovém zdraví i psychické pohodě.