Snížit váhu můžete tak, že tělo připravíte o nadbytečnou vodu, tukové rezervy nebo taky o svalovou tkáň. Všechny tyto procesy posunou ručičku váhy doleva. Jestliže je ale řeč o odbourávání tuků, mluvíme o velmi specifickém procesu, kdy se tělo zbavuje nadbytečných tukových rezerv. Úbytek váhy s ním samozřejmě taky souvisí.

HUBNOUT ZA KAŽDOU CENU SE Z DLOUHODOBÉHO HLEDISKA NEVYPLÁCÍ

Organismus tím totiž dostanete do značně nekomfortního režimu, odstartujete řadu obranných reakcí, takže dojde ke:

  • zpomalení metabolismu
  • zvýšenému využití svalových bílkovin coby zdroje energie
  • k tomu, že si tělo bude tukové rezervy chránit, neboť takový stav trvající delší dobu vyhodnotí jako život ohrožující

A to vůbec nemluvíme o tom, jak tohle všechno budete (ne)zvládat psychicky. Snižování váhy by se dalo připodobnit tomu, když se vám na zem vysypou dohromady drobné mince a kamínky, vezmete smeták a všechno to vymetete pryč. Při odbourávání tuků nejednáte bezmyšlenkovitě, takže trpělivě oddělíte kamínky od mincí, v tomto případě tuky od svalů.

Z hlediska zachování zdraví, fyzické výkonnosti i atraktivního vzhledu postavy je důležité udělat maximum pro udržení svalové tkáně.

JAK SI ZACHOVAT SVALY?

  • Především správně nastavenou stravou s adekvátním obsahem bílkovin.
  • Dále má na udržení svalové hmoty příznivý vliv posilovací cvičení.
  • Naprosto kontraproduktivní jsou pak drastické diety.

NEVĚŘTE DIETÁM SLIBUJÍCÍM RYCHLÉ A SNADNÉ HUBNUTÍ

To jsou totiž přesně ty, kvůli nimž svoje tělo připravíte o zadrženou vodu a následně cennou svalovou tkáň. Svaly přitom potřebujete nejenom k zajištění pohybu, ale také k udržení metabolických pochodů, ať už se jedná o regulaci hladiny krevního cukru, množství tuku v těle, či schopnost organismu mít pod kontrolou zánětlivé pochody.

Řada vážných chronických onemocnění je spjata se zvýšeným poměrem tuků vůči svalům (cukrovka, nemoci srdce, metabolický syndrom). Navíc jakkoli vám pohyb přijde v mladém věku samozřejmý, u seniorů může úbytek svalové tkáně vážně narušit kvalitu života a člověk se tak stává závislý na pomoci ostatních.

Platí také, že čím více máte svalové tkáně, tím více energie vaše tělo spotřebuje, i když se zrovna aktivně nehýbete. Jestliže si vlivem drastické diety přivodíte výraznou ztrátu svalové hmoty, není tělo schopno spalovat v klidovém režimu tolik kalorií a dochází k nárůstu váhy.

PODLE ČEHO ZJISTIT, ZDA PRIMÁRNĚ SPALUJETE TUKY

Ideální je nějaký způsob měření množství podkožního tuku. Existuje jich několik s různou mírou přesnosti. Zvolte nějaký pro sebe dostupný a toho se držte. Možná nezjistíte úplně detailně, kolik tuků jste spálili, ale při porovnávání naměřených hodnot uvidíte ten rozdíl.

  • Nejdostupnější jsou speciální „Body Fat Scale“ váhy, které zajistí i tzv. tělesnou analýzu – měří množství tělesného tuku, vody, svalové tkáně atd.
  • Další oblíbenou metodou je měření kožní řasy pomocí kaliperů, toto měření se nabízí v celé řadě fitness center, je dobré, aby ho prováděl školený pracovník (obvykle trenér).

Vaším cílem je váhu optimalizovat a zbavit se nadbytečných tukových rezerv, aniž byste ohrozili svoje svaly.