Tak jako neexistuje ideální cvičební program, nemůžete najít ani dietu, která by si vysloužila takový přívlastek. Ve hře je vždycky tolik individuálních faktorů, že jakékoli přísliby zhubnutí 5 kg týdně a ujišťování, že pak už znovu nenaberete, nemůže brát nikdo rozumný vážně.

Nezapomeňte si přečíst i první díl naší minisérie Klady a zápory populárních diet I. část

Veganství a raw strava

Spíš než o diety jde o životní filosofii. Někdo ovšem může veganský jídelníček či raw stravování využít jako startovní fázi při své bitvě s nadbytečnými kilogramy, přičemž výhledově se plánuje posunout k jídelníčku, který není tak vyhraněný. Oba tyto směry odmítají konzumaci veškerých živočišných produktů a jejich pohnutky mohou mít celou řadu podob. Někdo má důvody etické, jiný zdravotní, přičemž je nutné uvědomit si i rizika, která se s takovou výživou pojí.

Veganství

V čem spočívá a co si musíte odepřít: jde o nejstriktnější formu vegetariánství, ze stravy musíte zcela vyřadit maso, mléčné výrobky, vejce, ale třeba také med, protože jde o živočišný produkt.

Díky čemu hubnete: veganská strava je většinou nízkotučná a vyniká obsahem vlákniny, která vás dobře zasytí. S přechodem k veganství tedy lidé obvykle hubnou, aniž by museli počítat kalorie, postačí řídit se pocitem nasycení. Rostlinná strava zajistí snížení rizika celé řady onemocnění, včetně diabetu a některých typů rakoviny.

Nevýhody: s eliminací živočišných produktů přichází vysoké riziko deficitu některých důležitých živin, jsou to především: vitamin b12, vitamin d, železo, vápník, zinek a omega-3 mastné kyseliny. Vegani musí dobře kombinovat jednotlivé zdroje bílkovin, aby si zajistili přísun všech esenciálních aminokyselin. Z hlediska zajištění dávek vitaminů a minerálů se prakticky neobejdou bez výživových doplňků.

Raw strava

Jde o přísnější odnož veganství, jehož kořeny sahají do poloviny 19. Století. Presbyteriánský mnich sylvester graham raw stravu propagoval coby prevenci mnoha onemocnění.

V čem spočívá a co si musíte odepřít: stejně jako vegani i příznivci raw stravování zcela vylučují ze svého jídelníčku živočišné produkty. Současně ale konzumují výhradně takové pokrmy, které jsou připravené zasyrova, případně tepelnou úpravou, při níž nebyla překročena teplota 50 °c. Skládá se tedy především z ovoce, zeleniny, semínek, naklíčených obilovin a luštěnin. Bohužel je mnoho skalních fanoušků přesvědčeno, že touto stravou poskytnou tělu všechny potřebné živiny, takže odmítají jakékoli suplementy.

Díky čemu hubnete: samozřejmě především vlivem sníženého kalorického příjmu, vynecháním všech nezdravých (tučných, smažených…) jídel, svou roli sehraje i fakt, že najednou musíte hodně přemýšlet nad tím, co jíte a co budete jíst (zejména mimo domov).

Nevýhody: raw stravování s sebou nese nemalá zdravotní rizika, pokud si neumíte jídelníček dobře sestavit, a navíc odmítáte suplementy. Riziko nedostatku vitaminu b12 a spolu s ním následně hrozba anémie, srdečních onemocnění či neplodnosti bývá nemalé. V rámci jedné studie vědci prokázali, že více než třetina stoupenců raw stravy trpí deficitem vitaminu b12. Podobně na tom ale mohou být tito lidé i s příjmem vitaminu d a vápníku, což se následně odrazí na problémech s kostmi. Až 70 % žen na raw stravě trpí nepravidelnostmi v menstruačním cyklu, z nich třetina přestává menstruovat úplně. A to jsou potíže, které snadno vyústí v neplodnost. Řešením je pečlivé plánování jídelníčku tak, aby poskytl všechny potřebné živiny, a ideálně využití kvalitních výživových doplňků.

Ať už vás v začátcích vašeho boje s nadváhou bude provázet jakákoli dieta, vždy myslete na to, že po jejím ukončení byste měli najít takový systém stravování, který vám bude vyhovovat z hlediska udržení optimální váhy, nabídne chutná jídla a v neposlední řadě pocit komfortu, díky němuž nebudete mít nutkání sníst na posezení celou čokoládu.