Pokud už se rozhodnete držet dietu, vyberte takovou, u níž je předpoklad, že se takto stravovat nějakou dobu vydržíte, a zohledněte přitom svůj zdravotní stav, finanční a jiné možnosti. Zkrátka a dobře i tady platí dvakrát měř, jednou řež. Dieta, kterou po pár dnech vzdáte, a vypleníte spíž, bude jednoznačně kontraproduktivní.

Paleo dieta

Jde o výživový směr, který se vrací k našim předkům – lovcům, tedy do doby, kdy se člověk ještě neživil zemědělstvím.

V čem spočívá: při sestavování jídelníčku je důraz kladen na kvalitní maso, zeleninu, ovoce, ořechy a semínka.

Co si musíte odepřít: cukr, mléčné produkty, obiloviny a obecně takové potraviny, které byly výrazně průmyslově zpracovány. Jen některé flexibilnější odnože paleo stravování povolují konzumaci másla, sýra a případně brambor.

Díky čemu hubnete: paleo strava automaticky omezí příjem sacharidů a přidá na bílkovinách, taková skladba jídelníčku se zákonitě odrazí na úbytku váhy, počítat můžete se snížením rizika rozvoje srdečních chorob, dojde ke stabilizaci hladiny cukru, příznivý vliv má i na krevní tlak.

Nevýhody: vyřadit z jídelníčku veškeré obiloviny, luštěniny a mléčné produkty znamená, že se ochudíte o celou škálu cenných živin a chutí, po nichž se vám bude stýskat. Tím pak narůstá riziko, že v dietě selžete.

Low-carb a keto dieta

Nízkosacharidová dieta je založena na omezeném příjmu sacharidů, denní dávka se pohybuje obvykle mezi 40–150 gramy u té mírnější formy, mezi 20–40 gramy při drastičtější tzv. Keto dietě.

V čem spočívají: v jídelníčku převládají kvalitní bílkoviny a tuky, sacharidy výrazně zredukujete. Díky tomu máte šanci aktivovat v těle procesy, během nichž jsou jako zdroj energie využívány tuky, nikoli sacharidy.

Co si musíte odepřít: veškeré potraviny sacharidového typu: pečivo, těstoviny, ale také ovoce ve větších dávkách, samozřejmě sladkosti atd.

Díky čemu hubnete: drasticky snížený příjem sacharidů vede k tzv. Ketóze (odtud název keto dieta používaný pro low-carb stravu s opravdu nízkou dávkou sacharidů), během ní podle řady odborníků hubnete až dvakrát rychleji než při nízkotučné či nízkokalorické dietě. Low-carb strava pomůže efektivně odstartovat hubnutí zejména lidem s nadváhou a obezitou. Snižuje chuť k jídlu, příznivě ovlivní hladinu cholesterolu, krevní tlak i inzulínovou senzitivitu.

Nevýhody: low-carb stravování není vhodné pro každého, zejména zpočátku se u některých lidí při této dietě objevují stavy nevolnosti, bolesti hlavy atd.

Ultra nízkotučná dieta

Nejde o standardní nízkotučnou stravu, mluvíme o režimu, kdy příjem tuků zredukujete pod 10 %.

V čem spočívá: ve striktním omezení konzumace tuků jako takových, zatímco při běžné nízkotučné stravě se držíte pod hranicí 30 % (podíl kalorií ve formě tuků), nyní se potřebujete dostat pod 10 %. Z toho jasně vyplývá, že musíte stravu postavit především na sacharidech (až 80 %) a ubrat na bílkovinách (cca 10 %), protože vyšší podíl bílkovin by s sebou zákonitě nesl navýšení dávky tuků.

Co si musíte odepřít: veškeré potraviny a produkty s vyšším podílem tuků.

Díky čemu hubnete: razantní snížení příjmu tuků aktivuje hubnutí zejména u obézních lidí, ale efekt bude mít samozřejmě, i když do této kategorie nespadáte a potýkáte se „pouze“ s nadváhou. Vzhledem k tomu, že omezíte živočišné produkty, počítejte současně se snížením rizika rozvoje onemocnění srdce, příznivě je touto stravou ovlivněn také vysoký krevní tlak či zvýšená hladina cholesterolu.

Nevýhody: tato dieta není vhodná jako dlouhodobý stravovací režim, protože tuky (ty zdravé) hrají v našem těle významnou roli, účastní se produkce důležitých hormonů, napomáhají vstřebávání vitaminů atd.

Přerušovaná hladovka

V téhle dietě nejde tolik o to, co jíte, ale kdy jíte.

V čem spočívá: principem je střídání období hladovky s dobou, kdy normálně jíte, v nejrůznějších cyklech. Častý je systém, kdy 8 hodin denně jíte a 16 hladovíte, obvykle tedy protáhnete noční půst tím, že vynecháte snídani. Někomu ale více vyhovuje celodenní hladovka zařazená pravidelně jednou týdně. Lidé, kteří z jakéhokoli důvodu nevydrží zcela hladovět, s úspěchem aplikují nikoli úplný půst, ale dny (často dva během týdne), kdy omezí příjem kalorií na pouhých 500–600 kcal za den. Ve zbývajícím čase už se pak v kalorickém příjmu nijak neomezují.

Díky čemu hubnete: jednoznačně vlivem restrikce příjmu kalorií, přerušovaná hladovka bývá v hubnutí poměrně úspěšná mimo jiné i proto, že když po půstu znovu začnete jíst, dojde k urychlení metabolismu. Řadě lidí tenhle systém stravování pomůže upravit hladinu cukru v krvi, snížit hladinu cholesterolu a podpořit celkovou regeneraci organismu.

Nevýhody: jde o metodu bezpečnou a efektivní pro zdravého člověka, zcela jistě by se ale touto cestou neměli pouštět lidé, kteří nadměrně reagují na pokles hladiny krevního cukru, případně ti, u nichž byl zjištěn nějaký výživový deficit, nevhodná je přerušovaná hladovka pro těhotné a kojící ženy, dále samozřejmě pro děti a dospívající mládež. Obecně platí, že efektivnější bývá u mužů než u žen.