Stres je ve skutečnosti signál, který tělo vysílá, když se cítí v ohrožení. Zrychlí se nám srdeční tep, do svalů se uvolní energie, mozek vysílá signál do nadledvinek a ty vyplavují stresové hormony. Tělo je připraveno k akci: „Bojuj nebo uteč.“ V dnešním světě je však skoro nemožné na všechny stresové situace reagovat bojem nebo útěkem. Proto stresové hormony zaplaví celý organismus.

A co dělá stres s trávením?

Vypíná ho. Jednoduše je to zařízené tak, že když tělo potřebuje bojovat nebo utíkat, trávení na chvíli vypne a přesměruje všechny síly na přežití. Zmenší se obsah trávicích enzymů ve slinách, schopnost rozkládat bílkoviny, tuky a cukry v žaludku se oslabí, tok krve do střeva se sníží více než čtyřikrát, což má za následek snížené vstřebávání vitaminů, minerálů a živin. Nezáleží tedy vše na tom, co jíte, ale v jakém stavu mysli se nacházíte v okamžiku, kdy jíte.

Jezení na vlně emocí

Přílišný stres má ještě jednu nevýhodu. Jistě to všichni znáte. Když hladina kortizolu létá nahoru a dolů, je běžné, že lačníme po různých potravinách – a to i přes to, že v daný moment vůbec necítíme hlad. Nervozita, která nás připravuje o potřebnou energii, nám přímo našeptává: „Dej si něco dobrého.“ No a tak v krizových chvilkách nesaháme po mrkvi nebo jablku, ale na řadu přicházejí sladkosti, brambůrky a jiné „kalorické bomby“, kterým chybí živiny a přebývají kalorie.

Proč se ve stresu tloustne?

Mimo mnoha dalších biochemických změn se v rámci přirozené reakce organismu ve stresu také ve zvýšeném množství uvolňuje kortizol. Mezi efekty tohoto hormonu je i odbourávání svalů, možné zhoršení inzulinové rezistence a podpora ukládání břišního tuku. Ani jedno štíhlé linii nebo hubnutí neprospívá. Tělu navíc trvá až pět dní, než se po bouřlivé stresové reakci zase uklidní, pokud tomu nepomůžeme my sami – třeba pořádnou dávkou relaxace.

Přečtěte si, jak se vyrovnat se stresem.