1. Výkonnost a zdraví srdce

Cvičení udržuje silné a zdravé srdce. Aerobní cvičení a kardio pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění. Pokud pravidelně necvičíte a váš pohyb během dne je minimální, začnete pociťovat zhoršenou kondici, budete se více zadýchávat a i mírný kopec vás značně vyčerpá.

Fyzická aktivita má na srdce velký vliv a poskytuje mnoho výhod, které zlepšují kardiovaskulární zdraví. Například u aerobního cvičení je prokázané, že zlepšuje krevní oběh, tlak i činnost srdce. A protože srdce je sval jako každý jiný, který v těle máme, tak je důležité ho posilovat, aby se stimuloval a zesílila se jeho výkonost a obranyschopnost.

2. Oslabené a ochablé svaly, kosti i klouby

Jednou z nejdůležitějších rolí cvičení je udržovat svaly v dobré kondici a zároveň je pomáhat uchovat silné. Pokud se nehýbete a necvičíte, vaše svalová hmota může ubývat a tím pádem budete mít méně síly. Zároveň kvůli tomu přijdete o velké procento svalů, které jsou důležité pro snadnější pohyb, ale také potřebné pro dýchání a k tomu, abyste snadněji zvládali každodenní úkoly a činnosti, které vás v průběhu dne čekají.

S věkem se mohou objevit také problémy s klouby i s kostmi, a proto je důležité stále je posilovat. Skvělou variantou jsou například silové tréninky, kde se zapojuje zátěž.

3. Špatný spánek

Cvičení zásadně souvisí i s kvalitním spánkem. Když intenzivně cvičíte a jdete do postele příjemně unavení po předchozí aktivitě, pravděpodobněji usnete rychleji a prožijete kvalitnější spánek, po kterém se probudíte s novou energií. Každá aktivita zkvalitní a posílí dobu odpočinku, a to je důležité i pro naši náladu, která nesouvisí pouze se situacemi v životě, ale také s dostatečným spánkem.

4. Malá výdrž

Díky cvičení budujete kondici a vytrvalost. Pokud ve vašem životě není příliš mnoho aktivit, vystavujete se velkému riziku, kdy začnete slábnout a i malá procházka pro vás bude velmi náročná. Vytrvalost se také považuje za klíčovou věc, která se odráží na tom, jak jste na svůj věk zdraví a fit. Pokud už dnes pociťujete únavu při každodenních a běžných aktivitách, je načase s tím něco udělat, jinak se může stát, že i běžný úklid vás vyčerpá po pěti minutách.

5. Špatné soustředění a snížená činnost mozku

Každá naše část stárne s přibývajícím věkem a mozek není výjimkou. Špatné soustředění, úbytek kognitivních funkcí se v průběhu let zhoršuje, a proto je nutné i mozek udržovat zdravý a v kondici. Navíc každá fyzická aktivita je časem, který zároveň pročistí hlavu, a mozek se nemusí v tuto chvilku zaobírat myšlenkami na situace, které ve vašem životě právě probíhají.

6.Tloustnutí a obezita

Není žádnou novinkou, že nulový pohyb vede k nárůstu hmotnosti a často bývá příčinou obezity, která postihuje velkou část populace především v dnešní době. Sedavý způsob života je spojen s vyšším obvodem pasu a rizika kardiovaskulárních onemocnění. To je způsobeno hlavně tím, že tento sedavý způsob života snižuje celkový počet kalorií, které během dne spálíte. Navíc přibírání na váze může způsobit inzulínovou rezistenci, kdy vaše hladina cukru v krvi bude vysoká, což opět vede také ke kardiovaskulárním onemocněním a dalším nepříjemnostem.