Povolená kůže – větší klidně i o několik konfekčních velikostí. S takovým problémem bojuje většina lidí, jimž se podařilo zvítězit nad nadváhou či obezitou. Zvláště při rychlém váhovém úbytku nestihne kůže adekvátně reagovat, tím spíš, že v určitém věku už prostě není tak elastická.

Obecně platí, že se kůže snáze přizpůsobuje nárůstu objemu než jeho redukci. S tím mají koneckonců nejlepší zkušenost ženy v těhotenství. Kůže na břiše roste postupně devět měsíců. A následně není možné očekávat, že se zvládne vrátit do původního stavu během pár dní. Celý proces potrvá prakticky tak dlouho jako samotná gravidita, navíc bohužel nemáte nikdy jistotu, že se pevnost a elasticita pleti obnoví ve stejné kvalitě.

A mnohem většímu riziku čelí lidé s nadváhou. Ti žijí s nadbytečnými kilogramy často celé roky a kolagenová i elastinová vlákna v jejich kůži jsou kvůli tomu vážně (často nenávratně) poškozena. Ztrácí tedy svou schopnost stáhnout se zpět.

V praxi to pak znamená, že zhubnete, ale zůstane vám kůže tlouštíka. Vytváří nevzhledné převisy a laloky, takže smutně konstatujete, že o dvoudílných plavkách si můžete nechat jenom zdát. Na druhou stranu jsou lidé, kteří shodí řádově až desítky kilogramů, ale povislá kůže je nijak zvlášť netrápí.

Co ovlivňuje pružnost kůže?

Elasticita pleti je záležitost velmi individuální, ovlivněná řadou faktorů, mezi nimiž dominují zejména:

  • věk: čím je člověk starší, tím méně má v kůži kolagenu a čelí většímu riziku, že po zhubnutí bude řešit nadbytek kůže
  • genetika: na schopnost kůže přizpůsobovat se změnám tělesné hmotnosti mají nemalý vliv i geny
  • hladina hormonů: menopauza s sebou mimo jiné přináší i nepříjemné změny v kvalitě pleti
  • doba strávená s nadbytečnými kily: čím déle žijete s nadváhou, tím větší potíže s elasticitou kůže můžete očekávat
  • množství shozených kilogramů: odborníci se shodují na tom, že u lidí, kteří zhubnou 40 a více kilo, jsou problémy s převislou kůži naprosto standardní
  • působení slunečních paprsků: pravidelné a dlouhodobé opalování narušuje kolagen v pleti, stejně jako produkci elastinu, kůže tedy není dostatečně pružná
  • kouření: i kouření vede k poklesu produkce kolagenu a dalších důležitých látek v pleti

Pomůže zdravotní pojišťovna?

S tímto dotazem se lidé často obrací na plastické chirurgy. Ti jsou samozřejmě schopni povislou kůži odstranit a výrazně tak pomoci k lepšímu pocitu a v neposlední řadě také ke kvalitnějšímu životu lidí s velkými kožními přebytky.

Za určitých podmínek je úhrada zdravotní pojišťovny, případně její spoluúčast, možná. Vždy je to ale podmíněno konkrétními funkčními potížemi pacienta – například vážným rozestupem přímých břišních svalů, který způsobuje zdravotní obtíže (inkontinenci atd.). Stav je nutné konzultovat s revizním lékařem pojišťovny.

Jaké další potíže s sebou povislá kůže přináší

Když opomineme nezpochybnitelný psychický handicap, ve hře jsou i reálné fyzické problémy:

  • omezení pohybu: povislá kůže může bránit v celé řadě pohybových aktivit, včetně těch běžných, každodenních
  • kožní onemocnění: v záhybech kůže dochází k podráždění a zvlášť v teplých měsících hrozí riziko výskytu nejrůznějších dermatitid atd.

Existuje účinná prevence či neinvazivní terapie?

Ideální je samozřejmě zahájit preventivní opatření už během procesu hubnutí. V tomto směru vám se zpevněním a udržením elasticity kůže pomůže:

dostatečná hydratace: právě obyčejná voda má na kůži skutečně významný vliv, dbejte proto na adekvátní příjem tekutin

posilovací cvičení: buduje svaly, čímž navyšuje množství metabolicky aktivní tkáně v těle – díky tomu je lépe zajištěna funkce metabolismu, pohybem se kůže prokrvuje a je dostatečně zásobena živinami + dochází k odstranění nežádoucích odpadních látek

zvýšený příjem bílkovin: má význam v procesu hubnutí i v udržení pevnosti kůže, aminokyseliny lysin a prolin přímo ovlivňují produkci kolagenu

užívání kolagenu ve formě výživového doplňku: účinný je především tzv. hydrolyzovaný kolagen I. typu

dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin: k pozitivním účinkům těchto zdravých tuků rozhodně musíte připočíst zlepšení elasticity kůže

aplikace zpevňujících krémů či gelů: kosmetické přípravky je třeba brát jako podpůrné prostředky, tyto produkty mohou přispět k prevenci, při pravidelné aplikaci pomáhají udržet pružnou kůži například v těhotenství, ale nelze se na ně spoléhat jako na zázračné prostředky, díky nimž zmizí povislá kožní řasa

Vážný nález vyžaduje mnohem efektivnější postupy, ať už se jedná o chirurgické zákroky spočívající v odstranění nadbytečné kůže, či například radiofrekvenční terapii, která může mít překvapivě dobrý efekt, podobně jako aplikace ultrazvuku či laseru. Tyto postupy je vždy žádoucí konzultovat s odborníkem.

Pokud vás tedy trápí povislá kůže, neberte to jako nutnou daň za hubnutí či těhotenství, řešení existuje, jen musíte hledat tu správnou cestu.