Jak jíst v těhotenství

Základem udržování štíhlé postavy je jednoznačně životospráva. Během těhotenství byste však hubnout a držet cíleně diety jednoznačně neměla.

To ovšem neznamená, že si můžete takzvaně dopřávat za dva. Plod v prvním trimestru má jen minimální energetické nároky. Ve druhém a třetím trimestru postačí zvýšit energetický příjem o přibližně 200–300 kcal denně.

Žena se standardní hmotností, která je dle BMI v normě, nabere ovšem i tak v těhotenství v průměru 8 až 14 kg. Pokud přiberete nad 15 kg, s největší pravděpodobností už se vám kilogramy uloží do tukových zásob. Pakliže jste však už před otěhotněním spíše korpulentní postavy, váhový přírůstek může být naopak menší.

Váš jídelníček by tedy měl být vyvážený a pestrý. Znamená to zařadit do něj ve vhodném poměru bílkoviny, sacharidy a tuky. Vyplatí se jednoznačně omezit hlavně sladké a smažené pokrmy.

Jak je to v těhotenství s pohybem

Byla jste před otěhotněním zvyklá udržovat si postavu pravidelným pohybem? V tom případě budete potěšena. Pohyb nejenže v těhotenství není zakázán, ale je také vyloženě doporučován. Alespoň pokud prožíváte ukázkové těhotenství, cvičte dál.

Přiměřenou tělesnou aktivitou nenarozené miminko určitě ohrozit nijak nemůžete. Pokud jste zvyklá cvičit, můžete v tom pokračovat. Odborníci však doporučují ženám v tomto období s mírným pohybem klidně i začít.

Ulevíte si tak od bolestí zad, které mnohé těhotné trápí, zamezíte nadbytečným kilogramům, aby se na vás „usadily“ i v období po porodu, a účinně zaženete těhotenské nevolnosti. Pohyb navíc stimuluje nervový systém dítěte a podporuje jeho dozrávání.

Jak cvičit po porodu

Máte to za sebou. Vaše postava se však překvapivě porodem mohla i značně změnit. Je úplně normální, že vám zůstala povislá kůže, strie a obratem nezmizela ani všechna kila.

Kojení a běhání kolem čerstvě narozeného potomka bude zpočátku dostačující zátěž. Nicméně pokud vás přece jen přepadá nutkání obout tenisky a vyrazit na svoje první běžecké kilometry, dejte tomu zatím čas.

Lékaři doporučují počkat šest týdnů, než se znovu pustíte po porodu do cvičení. Vyrazit můžete na procházku, případně se věnovat rehabilitačním cvikům. Zaměřte se hlavně na posílení hlubokého stabilizačního systému. Pak k tomu můžete přidat konkrétní cvičení na problematické partie. Žádoucí je především zpevnit břišní svalstvo, dále svaly dna pánevního a zad.

Výraznější fyzickou aktivitu jsou však některé maminky do své denní rutiny schopné začlenit až později, když si s novým členem rodiny vytvoří svůj režim a s životní změnou se dostatečně sžijí. Pokud se své postavě začnete věnovat až ve třetím měsíci života svého potomka, není to podle odborníků na závadu.

Jak se stravovat po porodu

Dokud budete kojit, vylučují odborníci jednoznačně drastické diety s radikálním omezením přísunu energie, a tedy i potřebných živin. Kvalitní stravou totiž svému potomkovi připravíte i kvalitní mateřské mléko. Kojení je velmi energeticky náročný proces, na který váš metabolismus potřebuje kolem 2 000 až 3 000 kJ za den.

Strava po porodu by v zásadě neměla být výrazně jiná než před ním. Zásadami racionální výživy byste se měla řídit v těhotenství, po porodu i kdykoli jindy.

Specifická je tato etapa vyšší potřebou některých nutrientů. V tomto životním období je namístě zvýšit především přísun vitaminu A, a to až o 100 %. Dále byste měla navýšit spotřebu jódu, a sice o 67 %. Do své stravy zařaďte taktéž vitamin B6, vápník, zinek, železo, fosfor a kyselinu listovou.

Kdy po porodu zhubnu?

Nebuďte příliš překvapená ani rozmrzelá z toho, že hubnutí jde příliš pomalu. Můžete shodit pouze asi 0,5 kila za měsíc. Přirozeně některé ženy hubnou více, normální je přibližně 1 až 2 kilogramy měsíčně. Pokud se na svou váhu před těhotenstvím vrátíte v době, kdy se váš potomek chystá slavit první narozeniny, je to zcela normální.

Není přitom důležité, kolik kil jste „nechala“ v porodnici a že vaše kamarádka je s novorozencem v náručí opět jako proutek. Každá žena je jedinečná a to se odráží i v tom, jak pracuje její metabolismus a jak vypadá její postava.

Jediné, co byste si měla zkontrolovat, je tak to, zda po porodu už znovu nepřibíráte. K tomu není důvod, a pokud se vám zdá, že ručička na váze se nezadržitelně vychyluje směrem k vyšším číslům, měla byste tento stav konzultovat s lékařem.

Co když váha tvrdošíjně stojí? Pokud kojíte, začala jste cvičit dle doporučení, ale přesto nehubnete, zřejmě je za to zodpovědný vliv hormonů a uložené tukové zásoby, které slouží jako jakási „pojistka“.

Zdroje:
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/labor-and-delivery/in-depth/weight-loss-after-pregnancy/art-20047813
https://www.healthline.com/nutrition/weight-loss-after-pregnancy#tips