Co jsou bílkoviny?

Proteiny jsou složité molekuly, které hrají v těle několik důležitých rolí. Svou práci dělají především v buňkách a jsou potřebné pro strukturu, správnou funkci a regulaci tělesných tkání a orgánů.

Bílkoviny jsou tvořeny 22 stavebními kameny, které známe můžeme znát pod pojmem aminokyseliny. Z nich je devět nezbytných, protože si je tělo nedokáže samo vyrobit a je nutné je doplňovat v podobě stravy. Pokud se stane, že v těle bude chybět jedna nebo více esenciálních aminokyselin, je bílkovina považována za neúplnou a nedostačující. To je ve většině případů znamená problém pro zastánce vegetariánské a veganské stravy, protože ve většině rostlinných potravin chybí jedna či více těchto esenciálních aminokyselin.

Proč potřebujeme bílkoviny?

Bílkoviny jsou pro náš život nezbytné. Jsou důležitou součástí pokožky, vlasů, nehtů, kostí, krve i chrupavky. Zjednodušeně řečeno:

  • Bílkoviny drží naše tělo pohromadě.
  • Bílkoviny využívá tělo k produkci důležitých tělesných bílkovin jako jsou trávicí enzymy, které pomáhají rozkládat pozřené jídlo a uvolňovat tak energii do systému.
  • Hormony zase pomáhají koordinovat činnosti v těle jako je inzulín, který reguluje hladinu cukru v krvi. Bílkoviny potřebuje i náš imunitní systém, aby mohl vytvářet protilátky – speciální bílkoviny, které tělu pomáhají v obraně před cizími bakteriemi.
  • V neposlední řadě, tělo také vytváří transportní protein, který dokáže pohybovat věcmi kolem – například hemoglobin, přenáší kyslík do všech buněk v našem těle do speciálních bílkovin, které zase přenášejí vitamíny a minerály do buněk, které je potřebují.

Jaké jsou nejznámější a nejkvalitnější zdroje bílkovin?

Maso
Maso je považováno za nejlepší zdroj, co se týče bílkovin a výživové hodnoty, nehledě na to, jestli se jedná o kuřecí, vepřové či hovězí. Kuřecí maso preferují převážně sportovci a všichni, kteří se drží redukčního jídelníčku. Naopak hovězí maso je více bohaté na jeho obsah železa, které je lépe využitelné než z rostlinných alternativ.


Mléčné výrobky
Perfektní zdroj bílkovin a živin, které tělo dokáže snadno zpracovat. Všechny mléčné výrobky (tvaroh, bílé jogurty, cottage sýr) kromě toho obsahují velké množství vápníku, který podporuje silné kosti. Pokud tedy netrpíte intolerancí laktózy ani žádnou alergií, tak tento zdroj bílkovin do jídelníčku určitě zařaďte a nevynechávejte.


Vejce
Vejce jsou bohatá na bílkoviny a tuky. Obsahují kompletní aminokyseliny, které jsou, co se týče výživové hodnoty pro člověka skvělou a vhodnou variantou. Najdeme v nich i jiné látky v podobě vitamínu A, sodíku, draslíku, jódu, zinku či fosforu.


Tuňák
Kvalitní zdroj bílkovin najdeme i v konzervách s tuňákem, který je velmi oblíbený. Bohatý je zejména na hořčík, draslík, železo, jód, vitamíny A, D, B a velké spektrum antioxidantů.


Protein
Často je nezbytnou součástí suplementace každého fitness nadšence. Jedná se o doplněk stravy, který poskytuje tělu kvalitní a dobře stravitelné bílkoviny. Ovšem dejte si pozor, abyste svůj jídelníček nestavěli jen na samotném proteinu. Sloužit má pouze jako doplněk stavy, ne jako náhrada za kvalitní plnohodnotné jídlo.


Rostlinné zdroje
Mezi rostlinné zdroje se řadí tempech, který je bohatý na bílkoviny a neobsahuje cholesterol. Dále do těchto zdrojů můžeme zařadit luštěniny či fazole, které nějaký podíl bílkovin také obsahují, ale už nejsou tak komplexní jako živočišné výrobky.