Je obecně známo, že kofein zrychluje metabolismus, zvyšuje spalování tuků a snižuje chuť k jídlu. O tom, že bezkalorické nápoje s kofeinem, jako je černá káva, skutečně mohou přispívat ke snížení obezity a diabetu 2. typu, informovali loni na jaře i britští vědci v odborném časopise BMJ Medicine.

Zdroj: Youtube

Díky kofeinu se v těle méně ukládá tuk

Práce expertů z prestižní univerzity ve Warwicku vycházela z již dříve publikovaného výzkumu, který naznačoval, že pití tří až pěti šálků kávy denně bylo spojeno s nižším rizikem cukrovky 2. typu a kardiovaskulárních onemocnění. Výzkumníci zjistili, že u téměř poloviny účastníků výzkumu došlo ke snížení rizika cukrovky 2. typu díky úbytku tělesné hmotnosti. Vysoká hladina kofeinu v krvi prý snižuje množství tuku v těle, přičemž se odhaduje, že denní příjem 100 mg kofeinu zvyšuje energetický výdej asi o 100 kalorií denně.

Pití kávy nenahradí dietní režim a pohyb

Kofein navíc pomáhá udržovat metabolismus v chodu, což je důležité proto, aby se tuky v těle neusazovaly a snadněji se odbourávaly. Doktor věd Stephen Lawrence, klinický profesor na lékařské fakultě univerzity ve Warwicku ale upozornil, že pití většího množství kávy není účinnější než celkové snížení příjmu kalorií a zvýšení fyzické aktivity. Navíc konzumace kofeinu prý způsobila některým lidem bušení srdce a abnormální srdeční rytmy, takže hubnutí pomocí kávy není vhodné pro každého. Věda má tak sice dobrý důkaz o tom, že konzumace kofeinu zvyšuje spalování tuků, a to i v klidovém režimu, nicméně to prý nepředstavuje léčbu obezity. Nesprávná konzumace kávy může vést naopak k nárůstu hmotnosti, například, pokud si ji lidé dávají s plnotučným mlékem, cukrem nebo různými ochucenými sirupy, které představují prázdné kalorií navíc.

Káva vás nastartuje před sportem

Mnoho sportovců si dává svůj šálek kávy jako „nakopávač“ těsně před tréninkem, a má to své opodstatnění. Kofein umí rychle nastartovat metabolismus, zlepšit koncentraci na výkon a zahnat únavu. Obsah kofeinu, který stav nabuzení způsobuje, se ale může v jednotlivých kávách zásadně lišit. Dokonce i espreso a kapučíno z té samé kávy působí na tělo jinak. „Pokud si připravíte espreso a kapučíno ze stejné kávy, oba nápoje budou obsahovat stejné množství kofeinu. U espresa však můžete pociťovat jeho účinek intenzivněji, protože pokud kávu vypijete rychle, celý obsah kofeinu tělo přijme naráz. Jenže kapučíno se většinou popíjí delší dobu a stejné množství kofeinu se do těla dostane postupně, tělo na něj tedy i odlišně reaguje,“ říká znalkyně kávy a baristka Monika Matúšová z pražírny Zlaté Zrnko. Podle ní je ideální dát si před pohybovou aktivitou místo malého espresa kávu, která byla delší dobu filtrovaná, například lungo nebo kávu filtrovanou za studena. Kofein je prý jednou z posledních látek, které se v kávě uvolňují.

Co je kofein?

Kofein (též označovaný jako tein) je přírodní stimulant centrální nervové soustavy a z chemického hlediska patří mezi alkaloidy. Přirozeně se nachází v kávových zrnech, v kakaových bobech, v čajovníkových listech, v semenech paulinie nápojné (guarana) i v listech cesmíny paraguayské. Určitě se hodí vědět, že tein z čaje a guarana účinkují na lidský organismus jinak než kofein z kávy. Kofein pocházející z kávových zrn ovlivňuje celou řadu fyziologických procesů v těle, například produkci melatoninu, vylučování moči, krevní tlak a tak dále.

Smrtelné předávkování kofeinem je skoro nemožné

Milovníci kávy nemají rádi, pokud se kofein označuje jako droga. Faktem však je, že jde o látku, kterou se dá předávkovat a v extrémních případech může způsobit až smrt. Takto špatně by to však mohlo dopadnout, až pokud by člověk zkonzumoval 150 až 200 miligramů kofeinu na každý kilogram svojí váhy. Průměrný 70kilový člověk by tedy musel vypít za den 75 až 100 šálků kávy, což je v podstatě nemožné. Častější mohou být případy mírného předávkování kofeinem. Tehdy je člověk najednou neklidný, podrážděný, bolí ho hlava, srdce mu buší a trávení nefunguje tak, jak má.

Nepijte kávu nalačno

Přestože vědecké studie opakovaně potvrzují zdravotní přínosy kávy, stále se mluví také o nebezpečí závislosti na kofeinu. Není se ale čeho obávat, pokud nepijete kávu po litrech a na lačný žaludek – káva totiž podporuje vylučování trávicích šťáv, a prázdný žaludek tak může podráždit. Pokud si denně dopřejete přiměřené množství kofeinu, což odpovídá 2 až 4 šálkům (200–300 mg), může být pro vás káva nejen zdraví prospěšná, ale třeba díky tomu i snadněji zhubnete.

Zdroje:

https://www.bmj.com/company/newsroom/high-blood-caffeine-level-might-curb-amount-of-body-fat-and-type-2-diabetes-risk/

https://bmjmedicine.bmj.com/content/2/1/e000335

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5696634/