Jejich hladina klesá a roste často v tu nejméně vhodnou dobu, mají značný vliv na všechny oblasti našeho života, ať se jedná o náladu, nebo fungování metabolismu. Kdybychom měli hledat klíčový hormon ženského těla, na vedoucí funkci by bezpochyby aspiroval estrogen.

Jedná se o hormon produkovaný vaječníky, takže hraje naprosto zásadní roli v regulaci menstruace, jeho optimální hladina je nezbytná, pokud chcete otěhotnět, ovlivňuje zdraví kostí, ale i odbourávání tuků a apetit. Ano, i chuť k jídlu… konečně jste našly pachatele, který láme vaši pevnou vůli a nese vinu za tu snědenou čokoládu.

Estrogen navíc stimuluje produkci růstového hormonu, což je další regulátor spalování tuků. Potřebujete tedy dosáhnout pokud možno vyvážené hladiny estrogenu, aby vaše sportovní a dietní snažení vedlo ke kýženým výsledkům. To nebývá v určitém věku tak složité, potíže přichází u žen po čtyřicítce, tedy s blížící se menopauzou. Pak totiž dochází k poklesu hladiny estrogenu a narůstá riziko zvýšeného ukládání tuků. Jak tomu předejít?

Vytrénujte si nejenom dobrou formu, ale taky potřebné hormony

Do jisté míry nemůžete přirozené hormonální změny zvrátit, ale máte možnost získat určité výhody a dosáhnout toho, aby bylo fungování metabolismu trochu více na vaší straně. Pomůže mimo jiné pravidelná fyzická aktivita s vysokou intenzitou, například populární HIIT trénink. Ten podpoří vylučování klíčových hormonů, budování svalů i spalování tuků.

Estrogen ovlivňuje ukládání tuků a uložené tuky mají vliv na hladinu estrogenu

V reálu to pak vlastně znamená, že množství uloženého tělesného tuku může ovlivnit vaši schopnost tyto tuky spalovat. Zdá se vám to jako trochu zmatený scénář? Není divu. V hlavní roli opět exceluje estrogen. Platí totiž, že čím více máte uloženého tuku, tím vyšší je produkce estrogenu.

Tukové buňky totiž obsahují speciální enzym napomáhající přeměně testosteronu na estrogen. V organismu s vysokým procentem tělesného tuku tudíž sledujeme nadměrnou produkci estrogenu a pokles hladiny testosteronu.

Méně tukových rezerv = méně estrogenu

V extrému to znamená, že ženy s velmi nízkou hladinou tělesného tuku mohou mít problém s produkcí estrogenu. Mají méně tukových buněk produkujících výše zmíněný enzym. A nízká hladina estrogenu není z hlediska zdraví žádoucí, dochází při ní k nepravidelné menstruaci, případně k jejímu úplnému vymizení, nárůstu váhy, potížím se spánkem, výkyvům nálady, svalové atrofii a zvýšenému ukládání tuků zejména v oblasti břicha. V potaz musíte vzít i zvýšené riziko osteoporózy.

V lidském těle zkrátka všechno souvisí se vším. Dosažení optimální hladiny estrogenu tedy vyžaduje správně vyvážený kalorický příjem, pravidelnou a dostatečně intenzivní sportovní aktivitu. Záleží také na složení vašeho jídelníčku.

Potraviny harmonizující hladinu estrogenu

Jestliže potřebujete hladinu estrogenu navýšit, měly by se na vašem talíři pravidelně objevovat:

Sója a produkty z ní vyrobené

Sójové boby totiž obsahují tzv. fytoestrogeny, látky, které v těle napodobují účinky estrogenu a jsou schopné se vázat na estrogenové receptory. Existují dokonce i studie prokazující, že vyšší příjem sójových produktů snižuje riziko rakoviny prsu.

Sezamová a lněná semínka

Další kvalitní zdroje fytoestrogenů. Tato semínka, případně olej z nich vyrobený, mají příznivý vliv zejména na zdraví kostí, které jsou při snížené hladině estrogenu ohroženy řídnutím.

Slovo mají i vitaminy

Z vitaminů ovlivňují produkci estrogenu zejména vitaminy skupiny B, dostatečný příjem B2 a B6 je u žen spjatý se snížením rizika rakoviny prsu.

Na syntéze estrogenu se podílí také vitamin D, jeho příjmu by tedy ženy se sníženou hladinou tohoto hormonu měly rozhodně věnovat pozornost. Adekvátní hladina vitaminu D a estrogenu totiž redukuje riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění.

V případě nadměrně zvýšené hladiny estrogenu, která se projevuje zejména zadržováním vody, nepravidelnou menstruací, úzkostmi, problémy s pamětí a výkyvy nálady, je namístě konzultace s lékařem. Příčin může být několik a k jejich určení potřebujete především správnou diagnostiku, od níž se pak odvíjí efektivní terapie.

Udržení hladiny estrogenu ve správném rozmezí je tedy určujícím faktorem pro stimulaci spalování tuků, zásadně se tím ovlivní vaše schopnost budovat a udržet si svalovou hmotu.