Káva s narychlo zhltnutým koláčkem z pekárny na cestě do práce, přes poledne to nějak přečkám, ‚mám přece moc práce‘, v lepším případě oběd z firemní kantýny a k večeři obložená bageta z rychlého občerstvení. Jak vypadá váš běžný jídelníček? To obvykle neřešíme až do té doby, dokud se nedostaví první vážnější zdravotní potíže. Ve shonu každodenních povinností zapomínáme, že doslova jsme tím, čím se sytíme. Každé sousto, které vložíme do úst, projde naším trávicím ústrojím, kde se z něj vyextrahují živiny pro funkce našeho těla, výživu orgánů, svalů, každé naší buňky i přátelských bakterií našeho střevního mikrobiomu. Až hrozba zdravotních problémů nás obvykle přiměje k určitým změnám v našem jídelníčku.

Za co všechno může to, co jíme

Nesprávný jídelníček může například za bolesti hlavy způsobené zvýšeným krevním tlakem. Nadváhu. Zvýšený cholesterol. Zvýšenou hladinu cukru v krvi. Metabolický syndrom. Propustnost střeva. Chronickou únavu a slabou imunitu. Menstruační potíže a PMS. A to je jen začátek. Vědecké studie ukazují, že dlouhodobé zanedbání stravy má za následek vážnější diagnózy, jako je metabolický syndrom, roztroušená skleróza, nemoci srdce a cév, autoimunitní choroby, Alzheimer, Parkinson nebo obávaná rakovina. V podstatě nenajdete nemoc, která by s tím, co svému tělu každý den servírujete na talíři, nesouvisela. Položte si otázku: Co děláte vy každý den pro své zdraví? A upřímně si na ni odpovězte.

Jaké potraviny dodají energii a nakopnou výkon?

Potravin, které zvýší váš výkon, ať už při práci nebo sportu, je naštěstí hodně. Patří sem všechny minimálně průmyslově zpracované potraviny. Všechny druhy kořenové, listové nebo košťálové zeleniny a také luštěniny. Pamatujte na to, že zelenina, ať už tepelně upravená nebo sirová, by měla být součástí každého hlavního jídla. Zdravé bílkoviny a tuky obsahuje maso a mléko z volně pasoucího se dobytka, vejce, ryby a kvalitní nerafinované za studena lisované rostlinné oleje. Ze sacharidů zařaďte do jídelníčku minimálně průmyslově zpracované obiloviny, jako ovesné vločky, kroupy, pohanka, jáhly, bulgur, celozrnná rýže, celozrnná mouka... Naučte se z těchto surovin připravovat plnohodnotná domácí jídla. Bez vaření to nepůjde. Hodně živin a tedy energie pro vaše tělo obsahují fermentované produkty – kysané zelí, kimči, tempeh, sójová omáčka, kombucha, jogurt, kefír. Obohaťte jimi jídelníček. Stačí lžíce kvašené zeleniny k hlavnímu jídlu nebo sklenka kefíru či kombuchy denně.

Když vás honí mlsná

Místo cukrovinek, sladkého pečiva a levných náhražek čokolády sáhněte po opravdové čokoládě s vysokým obsahem kakaa. Veškeré druhy ovoce jako třeba borůvky, brusinky, goji, banány, jablko, avokádo... i dušené ovoce jsou skvělým dezertem. Rychlou svačinou plnou energie nabízí ořechy a semínka – mandle, vlašáky, dýňová a slunečnicová semínka – a také ořechová másla z nic. Stačí vybrat ty, které vám chutnají a zapadnou do vašeho způsobu stravování. Noste je s sebou jako první pomoc pro chvíle, kdy obvykle saháme po dortících nebo sladkých tyčinkách.

Co z jídelníčku vyloučit?

Nekvalitní vysoce průmyslově zpracované potraviny doslova ničí metabolickou továrnu v těle na buněčné úrovni. Nejenže jsou chudé na vitaminy, minerály, enzymy a dalších nepostradatelné mikronutrienty. Obvykle zásobují tělo těžko stravitelnými emulgátory, náhražkami chutě, vůně, které mají zamaskovat, že tyto potraviny ve skutečnosti nemají žádnou chuť.

Patří sem nejen jednoznačné ‚junk food‘, jako jsou brambůrky, sušenky, koblihy, krekry, různé cukrovinky, jídla z rychlého občerstvení.... Ale i polotovary, konzervovaná zelenina, konvenční uzeniny, dresinky, nebo dokonce jídla, která se tváří zdravě, jako jsou snídaňové cereálie, ochucené jogurty nebo maso z velkochovů.

Další hrozbou pro vaše zdraví jsou nekvalitní tuky a všechny potraviny, které je obsahují, jako jsou hranolky, čokoládové náhražky a cukrovinky. Dále levné rostlinné oleje na vaření, které koupíte běžně v obchodech v plastových lahvích. Všechny potraviny, kde na etiketě najdete: ztužené nebo částečně ztužené tuky.

Dále je to bílý rafinovaný cukr, glukózový sirup, fruktózový sirup, kukuřičný sirup nebo umělá sladidla. Čtěte etikety na potravinách a omezte ty, které cukr nebo nějakou jeho formu obsahují. Také uděláte dobře, když omezíte konzumaci bílé mouky, nekvalitních mléčných a masných výrobků.