Nordická strava je relativně jednoduchá na přípravu, vyžaduje ale, abyste jídlu věnovali čas a plnou pozornost. Hodí se hlavně pro milovníky ryb a rafinované jednoduchosti. Pomůže i těm, kteří mají nakročeno k cukrovce či metabolickému syndromu. Naopak se nehodí pro velmi zaměstnané lidi nebo ty, co moc nemusí ryby.

Mezi hlavní výhody nordické diety patří to, že je lehká, vyvážená a rozhodně při ní nebudete trpět hlady. Na druhou stranu je nutné dodat, že výsledky se dostavují pozvolna. Najít dobrý zdroj čerstvých ryb a zvěřiny nemusí být úplně jednoduché.

Princip

Možná už jste navštívili některé z moderních bister, kde vám naservírují ovesné vločky nebo sledě na milion způsobů. Není to vůbec špatný nápad! Principy, na nichž stojí jídelníček Švédů, Dánů, Norů nebo třeba Islanďanů, jsou zdraví prospěšné. Studie potvrzují, že severské stravování redukuje zánětlivé prostředí v organismu, které má na svědomí mimo jiné srdeční potíže. Snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu a má pozitivní vliv na onemocnění, které lékaři nazývají metabolický syndrom. Tady je namístě zpozornět: tahle záležitost se totiž Čechů týká. Zahrnuje vyšší než zdravou hmotnost, vysoký krevní tlak, zvýšené množství tuku v krvi, náběh na cukrovku… Odborníci varují, že syndromem trpí čtvrtina Čechů a Češek v produktivním věku a statistiky se zhoršují.

A je ještě další důvod, proč stojí za to stát se alespoň na talíři seveřanem. Váš mozek. Po důkladném zkoumání můžou vědci říct, že Alzheimer se severské diety bojí, střídmá nordická strava chrání mozek před demencí.
Jídlo bohaté na omega-3 mastné kyseliny má ještě jeden benefit spojený s duševním zdravím – působí proti vzniku deprese.

Jak na to

Nordická dieta je postavená na tučných rybách (losos, makrela, sleď), kořenové zelenině, luštěninách, bobulovinách, celozrnném pečivu a ořeších. Čas od času si seveřané dopřávají také maso, nejlépe to losí. To v našich končinách asi neseženete, ale klidně ho můžete nahradit zvěřinou. V kuchyni se neobejdete bez kvalitního řepkového oleje, který seveřané používají stejně vydatně jako obyvatelé Středomoří ten olivový. Jídlo se nejčastěji dochucuje citronem, koprem, kapary či petrželkou.

Seveřané jedí střídmě, nikdy se nepřejídají a potrpí si na lokálnost. Jedí to, co vyrostlo blízko jejich domovů, ať už se jedná o zeleninu, či maso. Kdybyste si měli ze severské diety vzít jedinou věc, doporučujeme se zaměřit alespoň na tento faktor. Naprosto zásadní je také jíst jednoduché a co nejméně průmyslově zpracované jídlo. Seveřané si rádi vaří doma, fastfoodu se vyhýbají.

A pak je tu také psychosociální význam jídla. Nejen jižní, ale i severské národy si zkrátka jídlo umí užít. Dělají si z něj malé slavnosti, na stole mají šik prostírání, hezké nádobí a svíčky. A hlavně si na jídlo a své blízké u stolu umí udělat čas, což ve výsledku pozitivně ovlivňuje celý trávicí proces.

Co mít doma

Kuchyně je jednoduchá, ale chutě výrazné. Vsaďte na kvalitní potraviny plné zdraví prospěšných látek. Neobejdete se bez lososa, tresky, sledě, žitného chleba, brusinek, kořenové zeleniny, zvěřiny a ovesných vloček.

Nápoje

Důležitý je i pitný režim, ten Skandinávci rozhodně nezanedbávají. Kromě čisté vody denně vypijí spoustu čaje a dobré kávy. A čas od času si dopřejí sklenku vína.