Když vám někdo bude tvrdit, že základní podmínkou hubnutí je eliminace pečiva, berte jeho poznámku s rezervou. Zrovna pečivo se totiž v poslední době dostalo na pozici jednoho z největších nepřátel štíhlé linie. Zavrhnout pečivo s tím, že „se po něm tloustne“, by bylo stejné jako říct, že zhubnete, když budete jíst ovesnou kaši. Oboje může být v určité situaci tvrzením pravdivým, stejně jako v jiné naprosto lživým.

Pečivo je zkrátka dobrý sluha, ale zlý pán. Jako koneckonců jídlo obecně. Když si budete sestavovat jídelníček tak, aby vám dobře sloužil, tedy vyhovoval vašim nárokům na přísun živin i energie, bude to zákonitě lepší, než kdybyste dovolili jídlu, aby řídilo váš život, a podléhali chutím bez rozmyslu.

NENÍ PEČIVO JAKO PEČIVO

V případě pečiva navíc musíte rozlišovat jednotlivé druhy. Bílé pečivo nepatří k nejzdravějším, má vysoký glykemický index, může rychle navýšit hladinu cukru v krvi a takové výkyvy patří z hlediska nabírání na váze k rizikovým. Pokud ovšem zvolíte pečivo celozrnné, získáváte výrazně zdravější alternativu.

Takže vyzbrojeni potřebnými vědomostmi pečivu ve svém jídelníčku místo udržíte. A dost možná z dlouhodobého hlediska dosáhnete kvalitnějších výsledků (váhu snížíte a následně ji takto udržíte) než ti, kteří si na pár týdnů zakážou byť jen pomyslet na čerstvou křupavou houstičku. Ve většině případů vezme jejich předsevzetí záhy za své a povolené otěže způsobí kalorickou lavinu.

V porovnání s tím je jídelníček sestavený s využitím detailních znalostí jednotlivých potravin (ať už jde o rozdíl mezi bílým a celozrnným pečivem, či využití Splendy a jiných sladidel v přípravě domácího pečiva) nejenom efektivnější, ale hlavně komfortnější. Navodí pocit nasycení a současně uspokojí vaše chutě. A tím se dostáváme k fenoménu známému jako tzv. plánované porušování.

Nejde o nic jiného, než že si jednou za čas dovolíte sníst něco, o čem dobře víte, že to do dietní stravy nepatří, ale současně vám to udělá radost. Pozor, nejde o dovolené přejídání. Velikost porcí byste měli kontrolovat. Tyhle chvíle si náležitě užívejte, neberte je jako svoje selhání. Pomáhá pravidlo: Jezte, co vám chutná, ale v malých porcích.

Je příjemné vědět, že si prostě čas od času můžete dát – třeba i ten bílý – křupavý rohlík s máslem, aniž by vás vzápětí uhlodaly výčitky svědomí.

Dejte si pozor na mýtus, že bílé pečivo nemůžete jíst vůbec, celozrnné bez omezení. Jen pro porovnání: ve 100 gramech má bílý rohlík 310 kcal a celozrnný 280, to zase tak zásadní rozdíl není. Samozřejmě je třeba vzít v potaz i jiné faktory, včetně výrazně lepší sytící schopnosti celozrnných produktů.

To všechno tedy znamená, že není pravda, že po pečivu se tloustne. Váha narůstá, pokud konzumujete více kalorií, než vydáte.