Na skok do historie

Pomocí drobných jehliček se Číňané léčí už od nepaměti. Archeologické nálezy datované zhruba 6 000 let před naším letopočtem zahrnují i naostřené kosti a kameny, jejichž původní využití se přičítá právě počátkům akupunktury. Ta se nadále rozvíjela a z patnáctého století už se nám dochovaly bronzové sochy s jasně vyznačenými akupunkturními body. Do Evropy se dostala v druhé polovině sedmnáctého století, v té době ale bez velkého ohlasu. Západní medicína se tak o ni začala zajímat ve větší míře v podstatě až v druhé polovině století dvacátého. A řada lékařů ji dnes s úspěchem využívá především v léčbě chronických bolestí. Hodně se mluví o její schopnosti posílit imunitu a harmonizovat hormonální hladinu. Pokud opravdu nějakým způsobem „vyladí“ fungování organismu, může se to promítnout i do regulace tělesné hmotnosti?

Zbavíte se nadváhy pomocí pár jehliček?

Klinických studií na toto téma moc nenajdete. V roce 2015 jednu takovou provedli egyptští lékaři a její závěr je poměrně slibný. Zjistili, že akupunktura v kombinaci s dietou vede k výraznějšímu snížení váhy u obézních pacientů a k většímu poklesu zánětlivých markerů v těle v porovnání s kontrolní skupinou, která držela pouze dietu.

Právě zmiňovaná harmonizace těla může vytvořit podmínky vhodné pro úbytek váhy:

  • akupunktura zlepšuje metabolické funkce a upravuje trávení, podporuje rovnováhu střevních bakterií

Správně fungující metabolismus je pro optimalizaci váhy zcela zásadní.

  • díky aplikaci jehliček může dojít k utlumení stresu, zmírnění depresí a navýšení hladiny neurotransmiterů, které odpovídají za naši dobrou náladu

Vyrovnaná psychika zbavená úzkostí a depresivních stavů zvyšuje šance na hubnutí.

  • existují akupunkturní body, díky jejichž stimulaci můžete potlačit chuť k jídlu a zvýšit pocit sytosti

Snáze odoláte chutím a bez problémů dosáhnete kalorického deficitu.

Je akupunktura bezpečná?

Řada lidí má z aplikace tenkých jehliček do nejrůznějších částí těla obavy a není divu. Ačkoli většina pacientů popisuje metodu jako bezbolestnou, nemusí tomu tak být ve všech případech. Důležité je, abyste vyhledali skutečného odborníka, ideálně lékaře s odpovídajícím vzděláním. U nás existuje Česká lékařská akupunkturistická společnost České lékařské společnosti J. E. Purkyně a na jejích webových stránkách snadno dohledáte kontakt na příslušné odborníky.

Akupunktura není vhodná pro lidi s poruchami krevní srážlivosti a obecně platí, že byste se měli nejprve poradit se svým praktickým lékařem, který zná vaši podrobnou anamnézu.

Ve vazbě na hubnutí je zcela zásadní si uvědomit, že role akupunktury bude sekundární. Vždy platí, že tyto podpůrné techniky musíte využít ve chvíli, kdy jste upravili svůj životní styl, máte pod kontrolou jídelníček a pravidelně se věnujete nějakým fyzickým aktivitám.

Zdroj:

https://www.databazeknih.cz/knihy/akupunktura-v-teorii-a-praxi-64531