Co dělá s tělem kardio a jaké jsou jeho výhody

Kardio je kardiovaskulární cvičení, které posiluje srdce, pomáhá s celkovým výkonem a jeho účinností. Zvyšuje kapacitu plic a účinně spaluje kalorie, což ocení všichni, kteří se snaží zhubnout. Navíc kardiovaskulární cvičení pomáhá předcházet infarktu, vysokému krevnímu tlaku i cukrovce.

Výhoda kardia spočívá v tom, že pomáhá zlepšovat schopnost těla využívat kyslík, když vykonáváme těžší činnosti během dne. Srdce lépe pumpuje do těla okysličenou krev a to je jeden z hlavních důvodů, proč se snižuje naše klidová srdeční frekvence i krevní tlak. Kromě toho, čím efektivněji bude tělo transportovat kyslík, tím lépe udržíme naši fyzickou aktivitu, ale také se lépe bude zotavovat naše tělo po tréninku.

Co dělá s tělem silový trénink a jaké jsou jeho výhody

Silový trénink včetně zvedání různých závaží nám pomáhá zvýšit sílu a podpořit svalovou tkáň. Dále se tímto tréninkem zvyšuje hustota kostí, značně se zlepšují vazy, šlachy a napomáhá k celkovému zdraví kloubů a kvalitě pohybu. Kromě větší síly a svalů se dostavují další benefity v podobě zlepšení krevního tlaku i rychlejšího metabolismu.

Silový trénink je klíčem nejen k síle a krásně vypadajícímu tělu, ale je také důležitý, abychom předešli atrofii svalů, což ocení zejména starší lidé, u nichž hrozí vyšší riziko pádů.

Dalším skvělým benefitem silového tréninku je to, že svaly vyžadují vyšší příjem denní energie / kalorií a díky tomu lidé, kteří se zaměřují na silový trénink a zvedání činek, spálí více kalorií během běžného dne než člověk, který dělá pouze kardio cvičení.

Začít kardiem nebo silovým tréninkem?

Dá se říci, že přesná odpověď pro všechny neexistuje. Zaměřte se proto na své cíle, priority a aktivity, které vás baví.

Jaké jsou vaše cíle?

Pokud se rozhodujete, zda během tréninku začít kardiem nebo silovým tréninkem, je dobré znát a určit si své cíle, kterých chcete dosáhnout. Položte si nejprve otázku: Chci zhubnout nebo nabrat svalovou hmotu? Chci zlepšit vytrvalost nebo budovat silnější a větší svaly?

Chcete zvýšit svou vytrvalost?
V tom případě se věnujte nejprve kardiu. To vám zajistí, že váš trénink bude proveden se správnou intenzitou a nebudete se cítit vyčerpaně.

Je vaším cílem zhubnout?
Pokud jste se rozhodli pro shazování kil a mít více síly, je vhodnou volbou začít silovým tréninkem. Jak už bylo výše uvedeno, silový trénink pomáhá budovat svalovou hmotu a zvyšuje celkovou tělesnou sílu. Vybudované svaly navíc spalují více kalorií a díky tomu se zvyšuje váš celkový denní výdej, což vede k větší ztrátě tělesného tuku.


Potřebujete zlepšit kondici?
V případě, že se chcete cítit jen fit a v dobré kondici, vyberte si aktivitu, která vás baví nejméně, a tu zařaďte do tréninku jako první, abyste ji měli co nejrychleji za sebou.

Kardio a silový trénink ve stejný den?

Pokud máte dostatek času a cvičení se chcete věnovat několik dní v týdnu, tak byste si kardio a silový trénink měli rozvrhnout do různých dnů a v každém určitém dni se věnovat naplno kardiu a v dalším dni zase silovému tréninku.

Jak často zařadit kardio a silový trénink

Každé cvičení má své výhody. Kardio i silový trénink se navzájem skvěle a efektivně doplňují, ale zase byste neměli zapomínat ani na odpočinek a zotavení těla. Ideální načasování pro silový trénink se uvádí 2–4 dny v týdnu a pro kardio 2–3 dny. Samozřejmě že v tomto případě opět záleží na vašich cílech.

V případě, že si nemůžete dovolit věnovat cvičení několik dní v týdnu, tak je ideální zařadit formu kardia a silového tréninku dvakrát týdně, kdy budete kombinovat obojí. Pokud na trénink máte čtyři dny v týdnu, můžete si rozdělit dva samostatné tréninky pro kardio a dva samostatné tréninky skrze silovku.

Nejdůležitější však je cvičit pravidelně, důsledně a najít si takové cvičení a skladbu cviků, které vám bude plně vyhovovat. Pokud se budete snažit zhubnout, ale kardio vás nebude bavit, tak nemá cenu se trápit, protože hrozí riziko, že to brzy vzdáte. Proto se vždy zaměřujte na to, co je vám nejbližší a z čeho máte opravdu dobrý pocit. Nezapomínejte ani na správný výběr potravin a vyváženou skladbu jídelníčku, který je taktéž klíčový zejména pro shazování nadbytečných kil.

Zdroj:
https://www.sciencedaily.com/releases/2014/03/140313092224.htm