Kardio a hubnutí

Kardio opravdu může podpořit hubnutí. Pro hubnutí je důležitý kalorický deficit a ten lze vytvořit dvěma způsoby. Buď se sníží kalorický příjem (úprava jídelníčku), nebo přidá na výdeji (pohybu). A právě kardio může být skvělým nástrojem, jak zvýšit kalorický výdej.

Kardio vs. silový trénink

Teď na řadu přichází silový trénink. Může se stát, že při silovém tréninku vám vaše chytré hodinky ukážou méně spálených kalorií než při běhu na páse. Čemu dát přednost?

Rozhodně silovému tréninku. Pokud chcete mít formovanou postavu, dejte přednost silovému tréninku a kardio zařazujte jako doplněk. Díky silovému tréninku budujete svaly a zpevňujete svou postavu, což kardiem nezvládnete.

Kdy zařadit kardio?

Kardio můžete zařadit vždy po tréninku nebo ve dnech, kdy netrénujete. Nedoporučujeme dělat kardio před samotným silovým tréninkem.

Formy kardia

Není kardio jako kardio. Můžete běhat, skákat přes švihadlo, ale za nás je nejlepší způsob, jak zvýšit kalorický výdej a podpořit hubnutí, chůze.

Chůze je nejpřirozenější pohyb pro člověka a není náročná na svaly, šlachy a tělo. Proto zařazujte pravidelné procházky, které si můžete ztížit rychlejším tempem nebo chůzí do kopce.

Kardio a další benefity

Kromě toho, že kardio vám pomůže zvýšit kalorický výdej také prospívá kardiovaskulárnímu systému, podporuje trávení a zlepšuje psychický stav. Chůze a procházky mají pozitivní vliv na trávení, které zodpovídá za většinu funkcí v lidském těle, od hubnutí po imunitní systém.