Pravda je totiž taková, že zhubnout se dá i v cukrárně, pokud budete v dostatečné vzdálenosti od pultu, který se prohýbá ne zrovna vhodnými kaloriemi. Spousta lidí se často vymlouvá, že za jejich neúspěchem v boji s kilogramy stojí zcela relevantní důvody. Tvrdí, že nemohou cvičit ve fitness centru, protože jim v rozpočtu nezbývá na nákup permanentky, fitko je příliš daleko od jejich bydliště, nemají ve správný čas hlídání pro děti a bez posilovny to prostě nejde.

Když si ovšem uvědomíte, že 80 % vašeho hubnoucího úspěchu se odehraje v kuchyni, tzn. většinu toho ovlivníte jídlem, je nad slunce jasné, že fitko v tomhle tuky hubícím dramatu hlavní roli nehraje.

Samozřejmě že cvičení ve fitness centru má svoje výhody. Nabízí širokou škálu přístrojů a pomůcek, tím pádem možnost opravdu pestrého tréninku, který se vám neomrzí. K dispozici je tam trenér, který poradí a pomůže. Jste obklopeni lidmi s podobnými zájmy, kteří vás mohou inspirovat, a pohybujete se v prostředí určeném cíleně k tréninku, kde se lépe soustředíte.

Najdou se pochopitelně i nevýhody, které u řady lidí mohou zcela ovládnout situaci. Patří sem třeba náklady na vstup, případně cestu, pokud musíte jet autem, nebo nutnost interakce s lidmi, kteří vám nemusí být všichni příjemní.

Oproti tomu vám cvičení doma nabídne soukromí a pohodlí. Nelze pominout ani skutečnost, že si můžete zacvičit prakticky kdykoli, případně trénink rozdělit do několika kratších sekvencí v průběhu dne. Uspoříte také nějaké peníze, protože neplatíte vstupné, a pokud si pořídíte nějaké pomůcky, jde o jednorázovou investici.

I v případě domácího tréninku je ale nutné počítat s určitými úskalími, jako jsou různé rušivé elementy (užuž se zvedáte, že si dáte pár dřepů, ale v tu chvíli dopere pračka nebo zapípá kuchyňská minutka), nedostatek prostoru (cvičební program musíte přizpůsobit svým možnostem, tzn. velikosti pokoje, dostupnosti vybavení atd., což vyžaduje dobrou schopnost improvizace) nebo problém s udržením pozornosti (není snadné se plně koncentrovat na provádění daného cviku, když na vás vykukuje koš s prádlem na žehlení).

CO JE DOMA, TO SE (TAKY) POČÍTÁ

V dnešní době si domácí trénink získává stále větší a větší popularitu, nepotřebujete k němu totiž minimálně zpočátku prakticky žádné speciální vybavení, vystačíte s pohodlným oblečením, vhodnou obuví, znalostí provedení základních cviků a chutí se hýbat.

Začátečníci snadno sestaví efektivní trénink ze cviků prováděných pouze s váhou vlastního těla, nabízí se například výpady, dřepy či kliky. Z nich vytvoříte jednoduchý kruhový trénink a minimálně první měsíc s ním vystačíte.

Pak už by bylo vhodné přidat nějakou zátěž, ale stále nestojíte před nutností investovat velké peníze. Naplňte PET lahve vodou (později pískem) a rozšiřte svůj arzenál cviků například o tlaky s lahvemi nad hlavou vsedě (cvik na ramena), kickbacky s lahvemi (cvik na tricepsy) nebo zdvihy s lahvemi (cvik na bicepsy).

Samozřejmě přijde okamžik, kdy budete chtít tréninkový program oživit a ke slovu se dostanou další šikovné pomůcky. Z hlediska efektivity a rozumné ceny doporučujeme investovat do posilovací gumy (nezabere místo a přitom umožní opravdu kvalitní procvičení svalů celého těla), expandéru (posilovací gumy s rukojeťmi na konci), bosu (tahle balanční pomůcka umožní zvýšení náročnosti celé řady cviků), gymnastického míče (je skvělý v roli tréninkové i rehabilitační pomůcky) a švihadla (výborný pomocník při rozcvičení, kalorie spaluje nadzvukovou rychlostí, jen se ubezpečte, že máte doma dostatek místa na skákání).

Takže zpět k odpovědi na původní otázku – zhubnout a dostat se do dobré kondice rozhodně můžete i doma. Stačí přizpůsobit jídelníček a najít si během dne prostor na provedení několika cviků. Takhle to zní jednoduše, realita bude nejspíš trochu jiná, ale můžete si být jistí, že šance na úspěch máte velké.

Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6533109/
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/exercising-at-the-gym-versus-home-which-one-is-better
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8756662/