Lze zhubnout pouze v konkrétních partiích?

Trápí vás vystouplé bříško, příslovečná „madla lásky“ na bocích, silnější stehna nebo objemné paže? Téměř každá žena má na svém těle partie, se kterými není spokojená.

Z úst mnohých odborníků často uslyšíte jednoznačný verdikt, že zhubnout v konkrétních partiích není možné. Celá problematika je však poněkud složitější. Do „hry“ totiž vstupuje mnoho faktorů. Kromě životního stylu nelze zcela opominout ani možnosti moderní medicíny.

Jaký vliv má na rozložení tuku genetika

Určitou měrou je geneticky dané rozložení tuku, ale i naše tělesná hmotnost. Podle odborníků výraznější sklony k tomu podědit typ postavy po svých předcích mají ženy. A to konkrétně cca ze 66 %, zatímco muži si ono genetické dědictví odnášejí ze 46 %.

Svůj vliv má také pohlaví. Ženy tradičně trpí usazováním tělesného tuku v oblasti boků, na stehnech a hýždích. Rozložení tukových buněk je navíc individuální u každého jednotlivce, což právě způsobuje obtíže v určitých konkrétních partiích.

Odborníci navíc upozorňují, že roli sehrává i věk a stav hormonálních hladin. Aktuální hladinu hormonů v organismu ovlivní i stres, což může být důvodem, proč můžete hubnout dokonce v každé životní etapě stejným způsobem, ale s jinými výsledky.

Bez úpravy stravy to nepůjde

Z rodiny si však kromě genetické výbavy neseme i stravovací návyky, které jsou, naštěstí, důležitější. Množství podkožního tuku je jednoznačně určeno aktuálním stavem výživy. Pakliže se snažíte zhubnout, organismus se musí nacházet ve stavu tzv. energetického deficitu. To vede k mobilizaci energetických zásob a organismus z těchto zásob může čerpat tzv. substráty pro tvorbu energie.

Jde tedy především o úpravu stravy do tzv. racionální podoby. Vodítkem nám zde může být například obecně přijímaná potravinová pyramida vydaná tuzemským ministerstvem zdravotnictví. Pomyslný základ této pyramidy tvoří obiloviny, rýže, těstoviny a pečivo. Ve vyšším patře se nachází ovoce a zelenina. Dále pyramida pokračuje masem a mléčnými výrobky. Na samém vrcholu pak zůstávají tuky, cukry a sůl.

V takovém případě však tzv. lokalizované hubnutí uplatníte jen těžko. Jinými slovy, pokud snížíte přísun kalorií a zhubnete, nevyhnete se například ztrátě tuku v obličeji, která může zejména v pozdějším věku zdůraznit vrásky. Přijít můžete i o atraktivní ženské křivky v podobě kulatého pozadí nebo plného poprsí.

Neobejdete se ani bez pravidelného pohybu

Nejvíce proměnným přispěvatelem do celkového energetického výdeje organismu je jednoznačně fyzická aktivita. A právě cílené cvičení v konkrétních partiích může být metodou, jak cíleně zhubnout. Při procvičování dané svalové skupiny je totiž metabolismus v ní mnohem intenzivnější. Metabolismus se kromě toho zvyšuje i v okolních tkáních, tedy také v podkožním tuku.

Neznamená to samozřejmě ani v tomto případě, že zvýšená fyzická aktivita se nijak neodrazí v ostatních oblastech, nicméně pokud například je vaším záměrem zhubnout břicho, cílené cvičení na něj vám ke zformování jednoznačně pomůže.

Vyřeší problémy liposukce?

Pokud se nemůžete tukových buněk v problematických partiích zbavit dietou ani cvičením, představuje liposukce možnou alternativu. Dopomoci ke zformování postavy skutečně může. Zákrok však nelze jednoznačně brát jako rychlou a snadnou cestu ke zhubnutí! Lékaři na klinikách estetické medicíny raději vidí pacienty, kteří už své ideální hmotnosti dosáhli ještě před ulehnutím na operační sál.

A ještě jedno upozornění: Liposukce sice odstraňuje tukové buňky, ty však mají velmi dobrou schopnost se zvětšovat, případně i dělit. Dodržování správné životosprávy se tak zcela jistě nevyhnete ani po „kouzelném“ zásahu chirurga.

Zdroj:
https://is.muni.cz/th/bseor/Bakalarska_prace__Petr_Loskot.pdf
https://is.muni.cz/th/x67bg/DP_Arnostova-konecna_verze.pdf