Čím to je, že výběr potravin má vliv na naši energii?

Každá potravina obsahuje energii, která je rozložena do sacharidů, tuků a bílkovin. Velmi ale záleží na jejich vzájemném poměru i konkrétním typu. S každým jídlem totiž energii doplňujeme, ale někdy nás trávení těžkého jídla natolik zmůže, že o chuť do pohybu a aktivní činnosti naprosto přijdeme.

Snažte se jídlo vnímat jako palivo, jehož účelem je nejenom doplnit potřebné živiny, ale také nezpomalit náš denní rytmus. Nepřejídejte se a primárně si vybírejte zdravé a co nejméně zpracované potraviny. Po kvalitním zeleninovém salátu se totiž vždy budete cítit mnohem lépe v porovnání s těžkou svíčkovou nebo přepáleným jídlem z fastfoodu.

Zdravé potraviny pro energický den

Pokud chcete mít během dne dostatek energie, zařaďte některé z těchto potravin. Aby to ale fungovalo, nesmíte to přehnat s množstvím a dát si takovou porci, která vás akorát zasytí bez pocitu přejedení.

  • Ovesné vločky – mají nízký glykemický index a zasytí na delší dobu. Obsahují zdroj draslíku, který pozitivně působí proti únavě, a najdete v nich cenný zdroj vlákniny pro zdravé trávení.
  • Ovoce – proti únavě jsou nejlepší borůvky, brusinky, banán nebo goji. Nezapomínejte na obsah cukrů, takže zařaďte ovoce do každodenního jídelníčku, ale s množstvím to nepřehánějte.
  • Zelenina – v případě zeleniny neuděláte chybu. Pro doplnění vitaminu C, který snižuje únavu, jezte hlavně rajčata, květák, brokolici nebo špenát.
  • Ořechy a semena – obsahují důležité minerální látky a zdraví prospěšné tuky. Zkuste lněná semínka, mandle, vlašské ořechy, slunečnicová a dýňová semínka. Některé druhy ořechů obsahují vysoké množství tuku, proto je doplňujte pravidelně, ale v menším množství.
  • Luštěniny – jsou zdrojem bílkovin a vlákniny. Výborně tak zasytí, ale nebudete po nich tolik unavení v porovnání s vydatnou porcí masa. Výtečná je hlavně cizrna a čočka.
  • Kvalitní mléčné výrobky – pro dostatek vápníku a bílkovin přidejte mléčné výrobky. Co nejvíce přírodní jogurty, kefírové či acidofilní mléko nebo polotučný tvaroh příjemně zasytí, ale neunaví.

Vyzkoušejte, jestli vám vyhovuje více menších porcí během dne, nebo spíše tři větší jídla. Obě varianty jsou v zásadě správné, když si pohlídáte energetický příjem a dostatek klíčových živin. Záleží tak na tom, co lépe zahrnete do svého denního plánu a po čem se nebudete cítit unavení.

Tip: Pro rychlou a snadno stravitelnou svačinu si připravte smoothie se zeleninou a ovocem. Dostanete do sebe pořádnou porci vitaminů a minerálů, a navíc nezatížíte trávicí trakt.