Co je to protein

Protein představuje jednu ze základních makroživin vedle sacharidů a tuků. Dostatečná konzumace bílkovin je nutná pro budování a uchování svalové hmoty. Bílkoviny jsou však přítomné u každé z metabolických reakcí našeho těla.

Samotné proteiny se skládají z aminokyselin. V lidském těle se na tvorbě buněk podílí celkem dvě desítky typů aminokyselin. Organismus si protein neumí uložit. Je tedy závislý na tom, jak mu bílkoviny dodáme ve stravě. Pokud bílkovin není v přirozené stravě dostatek nebo dochází ke zvýšené fyzické zátěži, může být nutné bílkoviny doplnit i z dalších zdrojů.

Druhy proteinů

Na současném trhu existuje několik typů proteinů, které jsou rozděleny do dvou základních skupin – živočišné a rostlinné.

Živočišné proteiny

Živočišné bílkoviny dokáží nabídnout vyvážený poměr esenciálních aminokyselin. To jsou takové aminokyseliny, které si naše tělo neumí vytvořit.

Syrovátkový protein

Zdrojem proteinu je v tomto případě syrovátková bílkovina. Proto se s těmito proteiny můžete někdy i setkat pod označením whey neboli syrovátka. Často bývá tento protein doporučován začátečníkům a také jej mnozí vyzdvihují coby nejrychleji stravitelný protein. Kromě toho dokáže dobře zasytit, proto se doporučuje zejména ženám při hubnutí. Navíc výborně chutná.

Ze syrovátkového proteinu se pak vyrábějí tři odlišné typy produktů, a to koncentrát, izolát a hydrolyzát.

Hovězí protein

Hlavní složkou je v tomto případě hydrolyzovaný kolagen. Základní surovinou pro výrobu tohoto proteinu jsou chrupavky a šlachy. Užívání tohoto proteinu je doporučováno především vytrvalostním sportovcům, jimž napomáhá s regenerací pohybového aparátu. Vhodný je pro všechny, kteří trpí alergií, kvůli níž syrovátkový protein konzumovat nemohou.

Kasein protein

Základní složkou tohoto proteinu je látka zvaná kasein, která se nachází v mléce. Tato látka v kravském mléce obvykle tvoří asi 80 % veškerých mléčných bílkovin. Z pohledu uživatele se jedná o vysoce kvalitní zdroj aminokyselin.

Tomuto proteinu se někdy přezdívá i noční, protože se užívá zejména před spaním. Jeho zásadní výhodou je dlouhé vstřebávání. Uvolňuje se až 8 hodin, proto může být vhodný i při delším časovém zatížení v práci, ve škole nebo během cestování.

Rostlinné proteiny

Rostlinné proteiny jsou alternativou pro vegetariány či vegany. Bývají však označovány jako „neplnohodnotné“, neboť neobsahují kompletní spektrum aminokyselin. Zdrojem rostlinných bílkovin může být konopí, ořechy, rýže či jiné obiloviny. Na bílkoviny jsou bohaté stejně tak i fazole, různé druhy čočky, hrách, mák, řada typů semínek nebo sójové produkty.

Sójový protein

Sójový protein je nejpoužívanější veganskou alternativou proteinu. Je to zejména proto, že svým složením je nejpodobnější proteinům živočišným, může je tedy poměrně úspěšně zastoupit. Lidskému tělu dokáže poskytnout mimo jiné lecitin a další aminokyseliny.

Konopný protein

Jako vhodnější alternativa sójového proteinu bývá též někdy doporučován protein konopný. Obsahuje hned 9 esenciálních aminokyselin. Tím se podobá nejen sójovému proteinu, ale i tomu vaječnému. Jeho základní výhodou je dobrá stravitelnost a taktéž skutečnost, že se jedná o kvalitní zdroj vlákniny.

Hrachový protein

Hrachový protein vyniká mezi rostlinnými proteiny coby bohatý zdroj bílkovin. Je snadno stravitelný a výhodou jeho užívání je i to, že jej ocení alergici, kteří se musejí vyhnout lepku či laktóze. Alergická reakce se může projevit i na sóju, pokud tedy uživatel žádný jiný protein konzumovat z těchto důvodů nemůže, lze ten hrachový doporučit.