Proč vám pití vody a dostatečná hydratace pomůže s hubnutím

Šedesát procent těla se skládá z vody, což značí, že čistá voda hraje zásadní roli téměř v každé tělesné funkci. Rozsáhlé výzkumy taky naznačují, že čím více je tělo hydratováno, tím efektivněji pracuje na rozličných úkolech – od myšlení až po spalování tuku.

Tělesnou hmotnost sice ovlivňuje spousta dalších faktorů, ale hydratace je skvělým způsobem, kde začít, pokud jste se rozhodli pro shození nadbytečných kil.

1. Voda dokáže potlačovat chuť k jídlu

Když pocítíte hlad, ve většině případů je to první impuls, který vás vyšle hledat něco dobrého na zub. Ale jídlo v mnoha případech nemusí být řešením, protože i žízeň, která je vyvolána mírnou dehydratací, je mozkem často zaměňována za hlad.

Pitná voda také může do značné míry podpořit pocit nasycení, protože dokáže rychle procházet žaludkem a zároveň vysílat signály do mozku o plnosti. Skvělým způsobem, jak přijmout méně kalorií, je pití vody krátce před jídlem. Stačí pouze jedna až dvě skleničky vody, které žaludek zaregistruje se signálem pocitu sytosti.

2. Voda pomáhá snížit celkový příjem tekutých kalorií

Pití čisté vody vám pomůže snížit celkový příjem tekutých kalorií, protože voda kalorie zkrátka neobsahuje. Na rozdíl od džusů, slazených minerálních vod či slazených čajů snížíte svůj kalorický příjem pouhým pitím čisté vody během dne až o 400 kcal, což je ve výsledku obrovský rozdíl.

Nahrazení sladkých nápojů a limonád vodou je také zásadní, pokud s hubnutím teprve začínáte a nechcete se příliš omezovat v konzumaci jídla. U mnohých lidí stačí značně omezit příjem těchto slazených nápojů a dokáží hubnout, aniž by zásadně museli měnit či zasahovat do svého běžného kalorického přijmu z potravin. Pokud tedy i vy s hubnutím začínáte, doporučujeme jako první omezit příjem tekutých kalorií a možná se budete divit, jak shazování půjde lépe, než jste čekali.

3. Voda pomáhá odstraňovat odpad nahromaděný v těle

Pokud je tělo dehydratované, nedokáže správně odstraňovat nahromaděný odpad z těla močí či stolicí. Voda hraje důležitou roli v ledvinách, protože jim pomáhá filtrovat toxiny a nepotřebné látky a zároveň dokáže uchovávat základní živiny, které jsou pro tělo nezbytné. Pokud je tedy tělo dehydratované, snižuje se funkce ledvin a zadržuje více tekutin v těle – tedy i zmíněného odpadu.

Voda navíc pomáhá tělu zotavit se z různých zažívacích problémů, jako je průjem či zácpa. V případě, že se ve vašem těle nahromadí odpad, můžete se cítit nafouklejší, unavenější a oteklejší než obvykle. Z tohoto důvodu je hydratace skvělý způsob, jak se vyhnout nepříjemnostem a zároveň nepodporovat zadržování toxinů a odpadu v těle.

4. Voda podporuje rychlý metabolismus a spalování tuků

Pití vody je jeden z nejjednodušších způsobů, jak podpořit a zrychlit metabolismus. Dostatečný příjem vody vám může pomoci zrychlit metabolismus až o 25 % i téměř hodinu po jejím vypití. Pokud tedy budete pravidelně a dostatečně pít, udržíte svůj metabolismus ve vyšším výkonu po celý den.

5. Voda pomůže i během cvičení

Během cvičení se z těla ztrácí voda rychleji kvůli vytvořenému teplu, které ji odvádí na povrch potem. Z tohoto důvodu je potřeba, abyste při cvičení a během každé vyšší fyzické aktivity zůstali dostatečně hydratováni. V případě nedostatečné hydratace tělo nedokáže správně odvádět přebytečné teplo z těla a kvůli tomu se může stát, že se u vás objeví vyčerpání z horka. Navíc dostatečný příjem tekutin během aktivit značně dokáže snížit únavu, což vám umožní provádět aktivitu déle a díky tomu i spálit více kalorií.

Voda je navíc pro tělo během cvičení nezbytnou součástí, protože rozpouští elektrolyty (minerály sodík, draslík a hořčík), které jsou následně rozptýleny po celém těle, kdy jejich energie spouští svalové kontrakce nezbytné pro snadný pohyb.

Kolik vody byste během dne měli vypít

Množství dostatečného přijmu vody se liší a odvíjí od věku, pohlaví, zdravotního stavu, fyzické aktivity, velikosti, ale i od toho, jak moc se potíme nebo vystavujeme slunečním paprskům.

Většina zdravotních zařízení obecně doporučuje 2,7 litru pro ženy a 3,7 litru pro muže. I když se vám to na první pohled může zdát moc, tak musíte brát v potaz, že kolem 20 % tekutin pochází pouze z potravin a zbylých 80 % by mělo být doplněno příjmem čisté vody.

Je také důležité dostatečně pít během celého dne a po menších dávkách.

Jak zvýšit příjem vody a zůstat hydratovaní:

  • S každým jídlem vypijte alespoň jednu sklenici vody.
  • Vodu si berte vždy s sebou a mějte ji neustále na očích.
  • Nezapomínejte pít v průběhu fyzické aktivity i po ní.
  • Příjem vody zvyšte, pokud jsou venku vysoké letní teploty.
  • Sklenici vody si připravte i vedle postele, abyste se mohli případně napít během noci.
  • Ráno začněte tím, že ihned vypijete sklenici vody – tím nastartujete metabolismus a celé tělo.
  • Konzumujte polévky a dušené pokrmy, které obsahují velké množství vody.
  • Zařaďte ovoce a zeleninu, které jsou bohaté na vodu – bobulovité plody, hrozny, meloun, rajčata, celer, salát, okurky.