Odborníci na vyváženou výživu pravidelně pracují s výpočty doporučeného denního kalorického příjmu, s poměrem jednotlivých makroživin a v neposlední řadě také s podílem tzv. mikroživin (vitaminů, minerálů atd.). A tím se logicky dostávají k onomu pro mnohé překvapivému tvrzení:

NENÍ KALORIE JAKO KALORIE

Pevné zdraví a dobrá kondice nezávisí pouze na dodržení předepsaného kalorického příjmu. Stejně důležitá je i kvalita přijímaných kalorií, tedy zda pocházejí z těch správných makroživin a zda konkrétní potravina nabízí dostatečnou výživovou hodnotu.

Vajíčko slepice, která svůj život strávila v kleci, prakticky bez možnosti pohybu, bude mít jiný výživový profil než vejce slípky běhající přes den po zahradě. A takových příkladů bychom našli bezpočet. Potraviny se v závislosti na svém původu mohou lišit jak ve své výživové hodnotě, tak i chuťově. Stačí si vzpomenout na to, jak chutná čerstvě utržené na slunci zrající rajče a jak nazelenalý plod nabízený na pultech hypermarketů.

VŠECHNO SOUVISÍ SE VŠÍM…

V přírodě určitě. Kvalita potravin rostlinného původu tak závisí na tom, v jaké půdě rostlina vyrostla, kolik měla slunce, vláhy atd., jestli byly při jejím pěstování použity pesticidy a další chemické látky. V návaznosti na to ale musíme počítat s různou kvalitou masa zvířat, které se rostlinnou potravou živí. Dobytek pasoucí se na horské louce produkuje jiné maso než ten, co strávil život v těsném stájovém stání a místo čerstvé trávy dostával především krmivo na bázi obilovin.

Pomůžeme vám zorientovat se v nabídce zdravých potravin. Přemýšleli jste nad tím, jaký je rozdíl mezi masem divokého lososa a toho chovaného na farmě?

LOSOS – Z VOLNÉ PŘÍRODY NEBO Z UMĚLÉHO ODCHOVU?

V posledních dvou desetiletích dramaticky narostlo množství uměle chovaných lososů. Je to samozřejmě dáno i zvýšenou poptávkou po mase těchto ryb. Liší se však nějak výživová hodnota jejich masa? Pokud ano, jaký bude rozdíl, když je potrava divokého lososa přirozená, zatímco ten uměle chovaný dostává speciální krmivo, jehož hlavním cílem je maximálně podpořit růst?

Uměle chovaný losos obsahuje mnohem více tuku, přičemž jen o něco málo více je ve formě omega-3 mastných kyselin, množství omega-6 je výrazně vyšší a nasycených tuků na vás čeká v takové rybě trojnásobek. Co se týče kalorií, počítejte s tím, že uměle chovaný losos jich má o celých 46 % více – většinu z nich tvoří tuk.

Co to všechno znamená pro běžného zákazníka?

Vzhledem k tomu, že odborníci obecně doporučují zařadit lososa do jídelníčku zejména kvůli navýšení příjmu omega-3 mastných kyselin, tuto funkci splní obě varianty. Protože se ale v návaznosti na maso ryb mluví často o kontaminaci nejrůznějšími škodlivinami, musíme se zmínit i o této problematice.

V roce 2004 a 2005 byly publikovány výsledky studií, které poukázaly na to, že maso uměle chovaného lososa vykazuje vyšší koncentraci škodlivin. Jedná se zejména o polychlorované bifenyly (PCB), dioxiny a některé druhy pesticidů. Za nejproblémovější se rozhodně považují PCB. I proto se dnes těmto nebezpečným chemikáliím věnuje velká pozornost a například v mase lososů uměle chovaných v Norsku dramaticky klesl obsah PCB (v porovnání mezi rokem 1999 a 2011).

Co se týče tolik diskutovaného obsahu rtuti a dalších těžkých kovů, máme k dispozici studie, podle nichž případný obsah rtuti se nijak neliší mezi divokým a uměle chovaným lososem. Výskyt arzénu bývá vyšší u uměle chovaných, zatímco kobalt, měď a kadmium se častěji vyskytují u divokých lososů. Každopádně jde o tak malé množství, že si s tím průměrný člověk, který si dopřeje jednou dvakrát do týdne porci, vůbec nemusí lámat hlavu.

Většina výživových expertů se shoduje, že přínos konzumace lososa (bez ohledu na jeho odchov) převyšuje zdravotní rizika, která by případně mohla vyplývat z kontaminace.

Větším problémem je používání antibiotik v umělých odchovech. To se velmi přísně řeší v takových zemích, jako je Norsko nebo Kanada, ovšem Čína či Nigérie na tom s regulací podávání antibiotik stále nejsou nejlépe. Značným problémem jsou v tomto směry také chovy v Chile.

V konečném důsledku to znamená, že pokud máte možnost, uděláte lépe, když koupíte lososa divokého. Při jedné až dvou porcích týdně se ale nemusíte obávat ani toho uměle chovaného.