Touha po cukru

Po cukru toužíme z několika důvodů – od hormonů přes návyky až po psychickou rovnováhu. Touhu po sladkém ale vyvolá už jen pouhý pohled na čokoládový dort nebo palačinku se šlehačkou politou karamelovou polevou.

Vědci předpokládají, že sladké chutě jsou způsobem, jak definovat zdroj stravitelných sacharidů a velmi rychlé energie na bázi glukózy. Tato evoluční snaha vyživovat tělo je silná a těžko překonatelná. To znamená, že nemá cenu se bičovat za to, když nějaké sladké tečce prostě neodoláte, protože úplně vyjmout sladké z našich životů může vést k nepříjemným pocitům deprivace. To pak vyvolává cyklus viny, pokud se držíte od sladkého zkrátka a v jedné vteřině si smlsnete na velké čokoládě tak, aby vás během toho nikdo neviděl.

Uvědomte si rozdíl mezi hladem a chutí

Jíme ze dvou hlavních důvodů: z hladu a z chuti. Když máte hlad, sníte jeden kousek dortu. Poté se můžete setkat s chutí, která povede k tomu, že si dáte druhý kousek dortu. A důvod? Je to jednoduché – protože vypadá lákavě a chutná božsky.

Hlad je zkrátka potřeba jídla, která je způsobena změnami v mozku, které hlídají hladinu hormonů a živin v krvi. Například když se hladina cukru v krvi propadá po několika hodinách po jídle. Na druhé straně chuť k jídlu je touha jíst a hledat potraviny, které ovlivňují naše emoce, zvyky nebo vyvolávají vzpomínky a vracejí nám požitky, které jsme během života zažili.

Na rozdíl od hladu je chuť k jídlu naučené chování, což ve většině případů znamená, že buď máte kontrolu nad svými vlastními stravovacími návyky, nebo naopak vaše chuť k jídlu potlačuje hlad a plnost, což způsobí, že budete jíst více, než byste chtěli a než potřebujete.

Zaměřte se na hlad

Pokaždé než sáhnete po jídle, zeptejte se sami sebe na otázku: Jsem opravdu hladový?

Pak se zamyslete nad následujícím:

1. Pokud jste naposledy jedli před více než dvěma až čtyřmi hodinami, pravděpodobně pociťujete skutečný hlad.

2. Možná by vám stačila výživná svačinka bohatá na vlákninu (ovoce) nebo bílkoviny (ořechy) k zahnání chuti, než si dáte další hlavní jídlo.

3. Můžete také nejdříve vypít velkou sklenici vody, následně počkat dvacet minut a pak zhodnotit, zda se jednalo o skutečný hlad. Protože jak se říká – hlad je převlečená žízeň.

Tipy, jak zvládnout chutě

Plánujte dopředu

Naplánujte si jídelníček a stavbu potravin den předem. Pokud budete mít doma převážně zdravé potraviny a váš jídelníček bude efektivní, chutě nebudete pociťovat.

Zpomalte

Je prokázáno, že může trvat až dvacet minut, než váš mozek vycítí, že váš žaludek je plný. Zpomalte svou konzumaci jídla tak, že každé sousto si budete v klidu vychutnávat. Více jídlo kousejte, žvýkejte a vyhněte se hltání. Když se budete plně soustředit na jídlo v ústech, začnete si všímat nových chutí, které si zároveň více vychutnáte, než když zhltnete oběd na posezení.

Myslete na velikost porce

Mnoho lidí je zvyklých jíst tak, aby po nich na talíři nezbylo jediné sousto, a proto jsou schopní spořádat větší množství potravin, než které doopravdy potřebují. Skvělým pomocníkem v tom, abyste se nepřejídali, jsou menší talířky.

Věnujte pozornost

Pokud si všimnete, že vás chuť na sladké zasáhne každý den ve stejnou či přibližnou hodinu, je to znamení, abyste si v tuto chvíli dali svačinu s obsahem bílkovin. Díky vysokému množství bílkovin se budete cítit okamžitě lépe, ale také minimalizujete nezvladatelné večerní chutě.

Jezte vědomě

Lidé často jedí nevědomě, třeba když se zrovna nudí a potřebují zkrátit čas. Abyste jedli vědomě, musíte jíst se záměrem a soustředěním na dané jídlo. To znamená, že si při jídle v klidu sednete a budete si vychutnávat a uvědomovat každé sousto, které si dáte do úst.

Nerozptylujte se

Když jste u jídla rozptylováni, je pravděpodobné, že místo podnětu hladu nebo sytosti nepoznáte včas, kdy máte dost a kdy byste svůj talíř měli odložit. Vypněte proto televizi, odložte telefon a soustřeďte se pouze na porci, kterou právě jíte.

Potraviny, které pomáhají zvládat chutě na sladké

Když toužíte po sladkém, nahraďte nezdravé potraviny za zdravější variantu, která vám dodá pocit sladké chuti a zároveň energii:

  • plátky jablka s ořechovým máslem
  • plátky jablka se skořicí
  • lesní plody s ořechy
  • ricotta s borůvkami

Závěr

Pokud jste žena a máte před menstruací, tak chutím na sladké se nevyhnete. Důležité je nevyčítat si žádný kousek nezdravého jídla. Pokud uklouznete, tak začněte znovu. Snažte se do svého jídelníčku zařadit dostatečné množství bílkovin, které vám s chutěmi pomůžou a zabrání večerním náletům na ledničku. Vždy mějte nachystané jídlo, které během dne budete konzumovat, a pokud vás přepadne chuť z nudy, jděte se ven projít. Až se vrátíte, zhodnoťte, jestli stále na tu čokoládu ve skříňce máte chuť, nebo si raději dáte svačinku, která bude energeticky a výživově hodnotná pro vaše tělo.

Zdroj:
https://www.databazeknih.cz/knihy/v-zajeti-jidla-141303