Zhubnout za 14 dní do plavek je nesmysl. Všechny ty krátkodobé diety, zázračné pilulky na hubnutí, dietní nápoje, tukožroutské polévky trápí tělo hlady a ještě víc ho stresují. Ve výsledku přináší jen jojo efekt a ubližují našemu tělu. „Tělo reaguje na jakoukoliv dietu nejdříve snížením hmotnosti, většinou hubneme vodu a vlastní svaly. Tělo v domnění, že bude hladovět, přepne na úsporný režim: začne pomaleji spalovat, sníží metabolismus a začne vše ukládat do tukových zásob na horší časy,“ vysvětluje princip jojo efektu wellbeing koučka Monika Divišová. Chroničtí dietáři se tak dlouhodobě se pohybují ve dvou extrémech – drží dietu a hubnou, a pak ji držet přestanou a zase přiberou. Každé nabrání zpátečních kil je často větší, než bylo těch původních. Jak ze začarovaného kruhu ven?
Naučte se vařit
Může to znít možná jako protimluv, ale proto, abyste tělo zpátky přesvědčili, že se může uvolnit a začít hubnout, budete potřebovat ze všeho nejdřív naučit se vařit a taky nakupovat možná trochu jiné suroviny, než na které jste byli dosud zvyklí. Jídelníček je třeba postavit na kvalitních surovinách ve správném poměru. „Půl talíře by měla tvořit zelenina, tepelně upravená nebo čerstvá v podobě salátu ze sezonních surovin, třetinu talíře zaberou kvalitní bílkoviny, ryba, drůbež, luštěniny, a zbylou třetinu celozrnné sacharidy, hlavní zdroj vlákniny,“ popisuje princip denního talíře koučka Monika. Právě na něm je postaven 10týdenní online program Restart Hubnutí, který vás přehledně den po dni provede cestou k trvalé změně. Naučí vás vařit zdravě a chutně, seznámí vás s novými surovinami, recepty a co je důležité, naučí vás o jídle, zdraví a nadváze přemýšlet trochu jinak. „Cesta k trvale štíhlé postavě stojí na třech pilířích – těmi je jídlo, pohyb a mysl. Pokud z této pomyslné trojnožky jednu nohu odřízneme, nebude to fungovat,“ pokračuje Monika.
Je hubnutí v hlavě?
Jistě jste už slyšeli, že hubnutí není ani tak otázka našeho jídelníčku jako naší psychiky. A na tom skutečně něco je. „To, jak smýšlíme o jídle, o nás samotných, tedy naše mentální nastavení, ale třeba i to do jaké míry zažíváme každý den stres velmi silně ovlivňuje naše trávení,“ vysvětluje Monika Divišová. Zažíváte-li každodenní stres, vaše schopnost strávit a vstřebat živiny, které do sebe dostáváte, je omezená. Na místě je pak pracovat s psychikou. „Pomoci může posílit schopnost sebereflexe nebo třeba naučit se snadné a účinné relaxační techniky. Pomůže i taková věc jako, naučit se jídlo si plánovat, abychom se nedostávali do stresu z toho, že zrovna nemáme nic zdravého po ruce,“ říká Monika Divišová, která se výživou a psychikou hubnutí zabývá už víc jako 20 let. S vášnivou kuchařkou Kristýnou Ostradickou a Hankou Střelečkovou připravily 10týdenní online program Restart Hubnutí určený pro všechny ženy a muže, které už jednou provždy chtějí skoncovat s bojem s nadváhou. „Jídlo by nemělo být boj ani jediný smysl našeho života, je to především prostředek, jak si dodat energii a dobrou náladu potřebnou ke každodenním činnostem,“ uzavírá Hanka Střelečková.