Příčiny nočního přejídání

Jakmile se jednou dostanete do kolotoče nočního přejídání, není snadné z něj vystoupit. Čím dřív to ale uděláte, tím lépe. Nejen že budete zaručeně přibírat na váze, váš organismus si ale zadělává na mnohem více problémů – může se u vás projevit nejen obezita, ale také cukrovky, a dokonce i deprese. Častým důvodem nočního přejídání je totiž stres, úzkost nebo dlouhodobé napětí. Co si budeme povídat, jídlo uklidňuje. Jakmile se tedy pohádáte s manželem, dětmi nebo šéfem, kus čokoládového dortu to většinou spraví. V tu chvíli se roztáčí kolotoč. Z důvodu přibývajících kilogramů totiž můžou vznikat další psychické problémy. Dalším z důvodů nočního přejídání může být onemocnění žaludku, kdy cítíte tupou bolest břicha i při menším pocitu hladu. Jediným řešením je bolest zajíst. Pokud se v tomto vidíte, vyhledejte lékaře a poraďte se s ním na dalším postupu.

Jak z toho ven?

Z každého takového roztočeného kolotoče je ale cesta ven. Dá se to zastavit. Samozřejmě, čím dříve, tím lépe. Jak na to?

Snídaně je základ

I když se ráno vzbudíte a po nočním řádění nebudete mít úplně hlad ani chuť na jídlo, nasnídejte se. Dopřejte si vydatnou snídaní. To, co sníte ráno, nebudete následně potřebovat dohánět večer. Udělejte si takový ranní rituál s knížkou nebo oblíbenou písničkou. Nejen, že se na takové ráno budete těšit, dokonce se vám bude lépe vykračovat do práce. Zkuste si den předem promyslet, co budete snídat a třeba si i večer snídaní částečně připravit – nebudete pak ráno tolik ve stresu a jídlo si užijete.

Jezte pravidelně a vědomě

Vypracujte si pravidelný stravovací plán, který se bude skládat ze 3 až 5 nutričně vyvážených jídel. Nepravidelná strava má za následek rozkolísanou hladinu hormonů, což může vést k nočnímu buzení s pocitem hladu – a v tu chvíli opět musíte bojovat s tím, abyste nešli vyrabovat ledničku. Pokud víte, že budete na cestách, připravte si jídlo do krabičky. Vydržet celý den nejíst, není hrdinství a hubnutí to rozhodně nepomáhá. Jakmile usednete k jídlu, užívejte si každé sousto. Snažte se vyhnout jídlu při televizi nebo mobilu. Soustředně se na to, co právě jíte a sledujte vaše tělo, jak mu jídlo dělá dobře a kdy je už dostatečně syté.

Myslete na to, co jíte

Pravidelné jídlo je základ. Pokud ale v tomto základu bude figurovat bageta s majonézou z benzinky, nejspíš to také nebude ten pravý krok ke změně. Myslete na to, aby vaše strava byla pestrá a vyvážená. Pokrmy by měly obsahovat dostatečné množství bílkovin a zdravých tuků – zařaďte proto do vašeho jídelníčku libové maso, ořechy, vejce a mléčné výrobky. Ovoce a zelenina určitě do pestré stravy také zcela určitě patří. Myslete ale na to, že pokud si dáte k obědu zeleninový salát, budou vám chybět bílkoviny, které vás zasytí a večer se budete znovu potýkat s tím samým problémem.

Odpočívejte

To nejdůležitější a možná nejtěžší na konec – odpočívejte. Dopřejte si dostatečný a ničím nerušený spánek a během dne si vždy najděte chvíli pro sebe. Pro vaše koníčky. Ať už je to sport, kniha nebo seriál. Aspoň na chvíli buďte sobci a přepněte z režimu povinností do režimu – teď nemusím vůbec nic. I pravidelný odpočinek má za následek stabilní hladinu kortizolu v krvi.

Udělat ten první správný krok ke změně není vůbec jednoduchý. Noční přejídání není ale jen o tom, že budete mít pár kilo navíc. Stres a výčitky jsou mnohem závažnější problém.

Zdroje:

https://www.vitalia.cz/

https://www.dobry-spanek.cz/

https://www.siluetadoleta.cz/