Lidské tělo je stvořeno k pohybu a nejhorší, co pro něj můžete udělat, je zvolit sedavý způsob života a zavřít ho na několik hodin do kanceláře. Co ale s tím, když máte sedavou práci? Hledejte každý důvod k pohybu. Jděte třikrát k tiskárně a ne jen jednou, noste si na pracovní stůl pouze hrnek s vodou a ne celou konvici, každou hodinu se cíleně protáhněte. I při sedavém zaměstnání můžete denně splnit limit několika tisíc kroků.

Jaro a léto hrají prim

V jarních a letních měsících se fyzická aktivita udržuje lépe. Ráno vyjde slunce brzo, večer pozdě zapadne, můžete si tedy užít venkovní aktivity před prací i po ní. Máte na to prostě čas. V zimě se s tím operuje mnohem hůře. Člověk se ráno nutí vstávat, večer po příchodu z práce za tmy už se chce tak leda doma natáhnout s nohama nahoře. Zkuste si ale svůj letní pohybový stereotyp trochu udržet i v zimním období. Vyhledávejte pohyb všude, kde se dá:

  • Cestou do práce vystupte o několik zastávek dříve a zbytek dojděte.
  • Pokud jedete autem, zkuste si ráno malinko přivstat, a než nasednete do auta, alespoň svižnou chůzí „oběhněte“ pár ulic.
  • V metru se nevozte na eskalátorech, ale zkuste si pár schodů vyšlápnout.
  • V práci vyhledávejte každou záminku k pohybu – dojít do vedlejší kanceláře ke kolegyni pro sešívačku je taky pořádný důvod.
  • Cestou na pracovní oběd si zkuste svou trasu o několik set metrů prodloužit.
  • Cestu domů z práce si zkuste také naplánovat tak, abyste mohli jít nějaký kus pěšky.
  • Nejezděte výtahem, ale šlapejte po svých.
  • Pořiďte si psa, který vás k procházkám prostě donutí.
  • Zajeďte si rutinu, že po příchodu z práce domů (ještě než začnete chystat večeři) si uděláte svižnou procházku na čerstvém vzduchu. Čerstvý vzduch vám protáhne plíce a bude se vám večer lépe únavou usínat.

Pořiďte si chytrého kamaráda

Nainstalujte si do mobilu nějakou fitness aplikaci nebo si kupte chytré hodinky a sledujte svoje denní aktivity. Sledování naskakujícího počtu kroků je dost motivační. Zadejte si jasný denní a reálný cíl a zkuste ho každý den splnit. S chytrými hodinkami máte přehled nejen o denních aktivitách, spálených kaloriích, ale můžete si společně s kamarády porovnávat výkony a navzájem se tak motivovat. Nechcete snad, aby vaše kamarádka ušla za týden více kroků než vy?

Nejen pohybem k lepší kondičce

Kondici ovlivňuje nejen pohyb a sport, ale i další faktory, které ke zlepšení zdravotního a tělesného stavu přispívají:

  • Výživa: je alfou a omegou pro zdravý život. Funguje jako palivo, bez kterého tělo prostě nepojede. Nebo pojede, ale na špatný převodový stupeň. Všeobecně platí, že bychom měli jíst pravidelně, vyhýbat se potravinám plných cukru, přidaných látek, éček, jíst méně produktů obsahujících bílou mouku. Naopak je namístě zaměřit se na komplexní sacharidy, zdravé tuky a bílkoviny, které tvoří základní stavební látku našeho těla.
  • Zdravé tkáně: cvičení a trénink zvyšuje pohyblivost a flexibilitu těla, zlepšuje stav kloubního a pohybového aparátu, podporuje růst svalů a přispívá tak k dlouhodobému udržení dobré fyzické kondice.
  • Intenzita pohybu: s přibývajícím věkem má člověk tendenci snižovat intenzitu pohybu. To je ale špatně. Intenzita pohybu by měla být zachována a měli bychom snížit jen objem tréninku. Pokud tedy například cvičíte třikrát týdně, frekvenci zachovejte, ale místo dvaceti angličáků vám postačí patnáct. Zachování intenzity cvičení zaručí, že naše fyzická kondice nebude stagnovat, ale budeme ji dlouhodobě a trvale udržovat.
  • Regenerace: kolik pohybudlo máme, tolik času bychom měli věnovat regeneraci. Dostatečná regenerace chrání naše tělo před zraněním. Může mít spoustu podob, protože každý jsme individuální. Někomu postačí kvalitní spánek, jiný musí chodit do sauny a na masáže.

Není to žádná věda. Zdravě jíst, dostatečně se hýbat a kvalitně odpočívat. Jak psychicky, tak fyzicky. To jsou nejjednodušší kroky ke zdravému tělu.