I když se vám nechce, tak se snažte si držet nějaký modus aktivit, který jste jeli v létě. Začněte běhat, choďte na dlouhé procházky, cvičte doma nebo prostě jen nejezděte výtahem, dojděte si pár zastávek MHD raději pěšky. Aktivit se najde jistě spousta, stačí jen chtít, nebýt líní a nepoddávat se počasí. Pamatujte, že neexistuje špatné počasí, ale jen špatné oblečení.

Jídlo nejlépe lokální

Podzim je doslova pastva pro oči, co se týče jídla. Vždyť si to vemte, když vyjdete do přírody. Tady si utrhnu jablko, tady švestku, támhle hrušku, tady si zase nasbírám pár ořechů. No, není to nádhera? Podzim na talíři je absolutní pecka. Nejenže příroda je krásně barevná, ale barevně si můžete vyladit i svůj talíř. Vařte z potravin, které jsou nyní aktuální. Dýně, řepa, brambory, jablka, hrušky. Ze všeho se dají vyhotovit zdravé a plnohodnotné pokrmy.

Jak jíst přes den

Ráno začněte něčím teplým do žaludku. Ideální do tohoto období jsou různé obilné kaše, doplněné jablkem a skořicí, a teplý nápoj. Může jím být šípkový nebo rakytníkový čaj. Dodají vám spoustu vitaminů a skvěle tak podpoří vaši imunitu. Teplé potraviny nebo nápoje po ránu považovali staří Číňané za nejlepší způsob, jak začít den. Prohřejí vás a podpoří činnost sleziny.

Na dopolední svačinku (pokud je tedy nutná a máte pocit hladu) si dopřejte nějakou bílkovinu, například bílý jogurt nebo tvaroh s ořechy a semínky. Můžete přidat i jeden kus ovoce.

Hlavní jídlo dne by se mělo skládat z bílkovin (například maso, luštěniny) a sacharidů (obiloviny – pohanka, jáhly, bulgur, barevná zelenina). K obědu si dopřejte velkou porci zeleniny. Může být jak syrová, tak i tepelně upravená – a zde se právě skvěle hodí lokální produkty, jako je pečená dýně či řepa, pečené brambory, celerové hranolky.

Pokud vám syrová zelenina zrovna nejede, dejte v této části roku přednost raději zelenině kvašené. Připravit si ji můžete doma, výroba není nijak náročná, zvládnete ji za pár minut a tělu touto zeleninou dodáte neskutečné množství vitaminů a probiotických kultur. Ideální je zelí, které je skvělým zdrojem vitaminu C, další vynikající pickles získáte například z květáku či mrkve.

Pokud máte mezi obědem a večeří velký rozestup a chcete zabránit vlčímu hladu, tak si dopřejte odpolední svačinku. Nakrájená zelenina s humusem, sýrem nebo šunkou, případně kus celozrnného kvalitního pečiva s vajíčkem, mozzarellou, oblíbenou tvarohovou pomazánkou jsou výbornou volbou.

Večeři si dopřejte lehčího charakteru. Dejte si menší porci sacharidů a větší množství bílkovin. Salát ze syrové zeleniny, doplněné cottagem, vajíčkem či tuňákem, opečený plátek masa s menší porcí kuskusu nebo jen tempeh s pečenou zeleninou. Pokud máte rádi polévky, uvařte si dýňovou, luštěninovou, květákovou… Jejich příprava nezabere moc času, jsou rychlé a zasytí.

Sladkosti výjimečně

Že máte chuť na jablkový koláč? Tak si ho dejte. Ale jen jednou týdně. I když upečete zdravou formu koláče, nezapomínejte, že je to stále sladkost. Stejně tak zacházejte i s ovocem. Obsahuje spoustu cukrů, a proto si dopřávejte maximálně dva kusy ovoce denně. Nepřehánějte to ani se sušeným ovocem a čokoládou. I když se bude jednat o kvalitní hořkou čokoládu.

Pohyb ničím nenahradíte

Mějte na paměti, že pohyb je důležitý nejen pro udržení vaší váhy, ale především zdravé tělo. Hýbejte se tedy co nejvíce, jak to jen jde. Dobrou volbou je nákup chytrých hodinek, které reflektují vaši celodenní aktivitu.

Zkuste desetiminutové cvičení. Odkaz najdete zde.

Pár rad na závěr

Nepřejídejte se, jezte střídmě a zdravě, hýbejte se. Zdravou sladkost si dopřejte jednou týdně. Myslete na to, jak je těžké shodit nabraná kila a naopak lehké je nabrat. Držte se svého cíle a nepolevujte. Motivujte se. Ať navzájem s nějakou kamarádkou, nebo sami, když se podíváte na fotku svého „letního“ těla.