Často máme chuť skončit s dietou a přestat s posilováním, ztrácíme motivaci a lehce poté sejdeme z cesty. Jak vytrvat a získat svou vysněnou postavu? Přinášíme pár tipů, které mohou pomoci.

Tipy, jak se nevzdat

1. Zápisník pokroku

Pořízením zápisníku, do kterého budete zaznamenávat své výsledky, pokroky a úspěchy, se budete neustále zlepšovat. Často máme pocit, že se nikam neposouváme, váha stojí a výsledky jsou nulové, ovšem pokud si vše zaznamenáte, můžete se zpětně podívat, jaký kus cesty jste už ušli. Jako zápisník můžete zvolit obyčejný papírový blok, mobilní telefon s poznámkami, existují také mobilní aplikace nebo speciální fitness motivační diáře, třeba Můj tréninkový deník. Do zápisníku zapisujte nejen údaje o váze, ale také své míry, pocity, přijímané kalorie, tréninkové plány včetně zvednutých vah, počtech opakování a počtech sérií.

2. Vytyčený cíl

Cíl "zhubnout" nebo "vyrýsovat postavu" je skvělý cíl, ovšem je důležité tento cíl lépe definovat. Je důležité vědět, k jakému cíli přesně směřujete. Nastavte si přesně definovaný osobní cíl, který bude obsahovat nejen cílovou váhu, ale také například procento podkožního tuku nebo v oblasti tréninku, své osobní rekordy ve zvednuté váze, zaběhnutém kilometru apod.

3. Tým podpory

Mít podporu od rodiny, přítele či kamaráda je také pro dosažení cíle klíčové. Nejlepší variantou je osobní trenér, který vám nejen naplánuje cíl, cestu, ale rovněž zastává roli také motivátora a sportovního psychologa. Mít někoho, kdo ve vás věří, kdo vám pomáhá (především psychicky) vám usnadní celou cestu dietou a posilováním.

4. Naplánovaná cesta

Cíl už máte vytyčený, máte také tým podpory a připravený zápisník na zaznamenávání svých výsledků, posledním dílkem skládačky se stává přesně naplánovaná a definovaná cesta. Jíst zdravě a pravidelně cvičit je dobrý plán, je však důležité tento plán více definovat a rozepsat. V oblasti správné výživy si naplánovat přijímané kalorie včetně rozložení makroživin a v oblasti posilování rozepsaný tréninkový plán včetně cviků a počtech opakování a zvedané váhy.

Tyto čtyři jednoduché kroky Vám mohou pomoci vytrvat a dojít až ke svému cíly. Pokud budete mít pocit, že se váš progres zastavil a stojíte na místě, podívejte se na první stránky svého zápisníku. Pokud budete mít chuť se vzdát, stavte se na kávě u jednoho z členů ze svého týmu podpory. Pokud ztrácíte představu, kam chcete dojít, znovu si přečtěte a vizualizujte svůj definovaný cíl a pokud nevíte, co druhý den k obědu a jaký trénink si dát, přečtěte si poznámky ze své naplánované cesty.