Venku je zima, a tak i vaše tělo potřebuje jídlem zahřát. Polévky, vývary, dlouho pečená masa a jídla z jednoho hrnce vám udělají dobře. Tepelně upravená strava jídlo vlastně „předtráví“ a zahřeje vás zevnitř. To věděly už naše babičky. Tradiční čínská medicína a ájurvéda mluví o teplotní charakteristice potravin – zatímco chladné potraviny nás ochlazují, zahřívající přispívají k lepšímu fungování našeho metabolismu. Pokud si chcete v chladných dnech udržet štíhlou postavu, vyhněte se konzumaci velkého množství chladivých potravin. Možná vás překvapí, že ačkoli tyto potraviny považujeme za „dietní“, v zimě nám mohou naše trávení zatížit a přidat nám pár kilo navíc. O jaké potraviny jde?

Syrová zelenina

Během chladných dnů zapomeňte na mísy salátů, lupení a tepelně neupravené zeleniny. Následujte sezonu – saláty, rajčata a okurky jsou letní záležitost. Dozrávají v létě, obsahují spoustu vody a jejich povaha je přirozeně chladivá. V zimě dávejte přednost vařené, dušené nebo pečené zelenině. Tepelná úprava zeleninu sice „obere“ o jistou dávku vitaminů, ale vaše tělo ji lépe stráví a získá z ní ve finále více živin než ze zeleniny syrové. Čerstvou zeleninu v zimě omezte maximálně na mističku k hlavnímu teplému jídlu. Pokud vaše trávení nefunguje úplně dobře, tepelně neupravené zelenině se v chladných dnech zcela vyhněte. Skvělou volbou je kvašená zelenina – stačí lžíce kysaného zelí, kvašených okurek nebo pickles k hlavnímu jídlu. Zajistíte si dávku enzymů, probiotik, vitaminů i minerálů a prospějete trávení.

Mléko a mléčné výrobky

Možná vás překvapí, že z lednice vytažený jogurt, tvaroh nebo sklenice ledového mléka není zdravá snídaně ani svačinka. Mléčné výrobky z kravského mléka jsou přirozeně ochlazující, pokud je navíc vytáhnete z lednice, jsou pro vaše tělo ještě chladivější. Příčinou dětských nudlí, ale i věčné kapičky u nosu, která v mrazivých dnech studí na nose, může být přílišná konzumace mléčných výrobků. Velká spotřeba studených mléčných výrobků může být skrytou příčinou celulitidy nebo toho, proč se vám nedaří shodit kila navíc.

Mléčných výrobků se nemusíte vzdát. Stačí to s nimi nepřehánět a v chladných dnech se je naučit vhodně upravit. Přirozeně chladivou povahu mléčných výrobků zmírníte, když je tepelně zpracujete – tedy přidáte do kaší, domácích buchet nebo palačinek. Šálek mléka si v zimě vychutnejte raději teplý se špetkou kardamomu nebo kurkumy (kurkuma latté). Pokud si chcete vychutnat jogurt, nechte ho alespoň půl hodiny odstát při pokojové teplotě, než se do něj pustíte. A dopřejte si ne víc než jeden denně.

Tropické ovoce

Poslední, na co je třeba si v zimě dát pozor, je tropické ovoce – banány, mandarinky, mango, liči, dračí ovoce… To, že v tropických oblastech je právě jeho sezona, neznamená, že je vhodné se jím v našich středoevropských podmínkách přejídat. Tropické ovoce roste v tropech, tedy v extrémních teplotách. Příroda to vymyslela tak, že v teplých podmínkách nás chce ochladit. Proto je svou povahou přirozeně ochlazující. Navíc bývá utržené nezralé, aby přežilo dalekou cestu. To snižuje obsah vitaminů a cenných látek. Neříkáme, že je nutné se banánům a mandarinkám v zimě vyhnout úplně, myslete ale na to, že není vhodné jich sníst kilo na posezení.