Předsevzetí – opravdu stačí vůle a sebeovládání?

Některá předsevzetí spíše testují vůli, vedou krátkou cestou, která je bez cíle, a většina z nich se do března stane jen vzdálenou vzpomínkou. Sebetrýznění, že jste sobě něco slíbili, a nezvládli jste to – zklamali jste sami sebe. A tak stejný cyklus novoročního předsevzetí necháte opět na konec roku, až se bude blížit zase nový začátek. A čím to vlastně vůbec je, že se tolik snažíme dodržet cíle v oblasti zdravého životního stylu a kondice, a nakonec to vzdáme? Odráží to, že nemáme sílu? Že nemáme dostatek znalostí, vzdělání anebo je to opravdu jen o nedostatku vůle a naší sebekontrole?

Z vlastní zkušenosti i ze zkušenosti ostatních si myslím, že posílení vůle a sebeovládání nemusí být vždy tím nejlepším způsobem, jak zhubnout. I když často máme tendenci spoléhat se na svou vůli a schopnost odolat nezdravým potravinám, omezovat veškeré „špatné“ potraviny, tak ve skutečnosti neustálá kontrola a spoléhání na sebe samého je obtížnější, než se zdá. Pokud se snažíte zhubnout, můžete snížit důležitost vůle pro dosažení úspěchu tím, že se zbavíte své dietní mentality. Místo abyste se zavázali k trvalým změnám životního stylu, včetně vyvážené stravy, pravidelné fyzické aktivity několikrát týdně a učili se terapii chování, která vám usnadní dodržování aktivních cílů, tak začněte jen malými krůčky, které vás nebudou přílišně omezovat a u nichž je téměř jisté, že u nich vydržíte déle než jen dva nebo tři měsíce. Jak na to?

Vyhýbejte se lákavým situacím

Abyste byli úspěšní, je důležité hned na začátku omezit veškeré podněty, které ve vás vyvolávají nežádoucí chování. Pokud jste se pustili do zdravého životního stylu, kdy chcete jíst pouze zdravé potraviny, je namístě veškeré nezdravé jídlo držet mimo spíž a nejlépe úplně mimo domov. Zásobte se zeleninou, ovocem a snažte se trávit čas a vyhledávat komunitu, která je na stejné vlně, co se týče stravovacích návyků.

Jídlo s předstihem

Jídlo si vždy naplánujte alespoň na den dopředu a připravte si ho do krabiček, které si budete brát s sebou do práce. To vám usnadní bezmyšlenkovité rozhodování v případě, kdy vás přepadne chuť na něco nezdravého. Pokud si budete jídlo připravovat s předstihem, nenecháte se tak lehce zlákat bagetami a sušenkami, které jsou ve vedlejším automatu u vás v práci nebo na nádraží. V případě, že chcete omezit své psychologické podněty k jídlu (jako je jezení ve stresu, zvyku či nudě), je dobré omezit konzumaci jídla pouze na dobu, kdy sedíte u jídelního stolu. Pokud totiž konzumujete jídlo během práce na počítači nebo tehdy, když stojíte v koloně, často si ani neuvědomíte, co vše jste bezmyšlenkovitě snědli a zda jste vůbec něco snědli.

Sledujte, co během dne jíte, jak se cítíte a jak jste aktivní

Jedním z nejsilnějších aspektů, jak úspěšně udržovat svůj nový životní styl, je sledování svého příjmu. I když pro vás ze začátku může být obtížné vést si záznamy o tom, co jste snědli, tak je tato praxe velmi účinná a efektivní, zejména pokud jste v tomto směru úplný začátečník. Z tohoto důvodu alespoň po dobu jednoho týdne si zapisujte podrobné informace o tom, co jíte a jaké množství včetně kalorií ze všech pokrmů přijímáte.

Hodnoťte v tomto stravovacím deníku i to, jak jste se během dne cítili, jaké emoce se u vás vyskytly a zda jste třeba ve vzteku neměli větší sklony k tomu, sáhnout po nějakém sladkém koláči nebo čokoládě. Nezapomeňte ani zaznamenávat svou fyzickou aktivitu – ať už se jedná o procházku, ušlé kroky během dne, nebo cvičení. Díky těmto zápisům si uvědomíte, kde máte nedostatky, poznáte situace, které ve vás vyvolávají chuť na sladké, a zároveň budete vědět, zda se opravdu dostatečně hýbete.

Stanovte si malé cíle

Malé cíle znamenají to, že jsou specifické, měřitelné, dosažitelné a časově ohraničené. Především malé cíle v oblasti hubnutí nám pomáhají k tomu, abychom byli úspěšní a lépe se dostávali k dalším malým vytyčeným cílům. Jako příklad si můžeme uvést například úbytek tří kil: Rád/a bych v příštích třech měsících zhubl/a 3 kg. Abych toho dosáhl/a, budu tři dny v týdnu cvičit 45 minut a omezím pití slazených limonád na jednu limonádu týdně.

Všimli jste si, že tento plán a cíl je celkem snadný, reálný, a navíc dotyčného skoro vůbec neomezuje? Navíc jsou v něm vytyčené hranice, co se týká hmotnosti, stravy, tréninkového plánu, ale také časového období.

Trénujte svůj mozek a zkroťte chuťové pohárky

Než úplně vyřadíte veškeré nezdravé a sladce chutné potraviny, začněte tím, že v týdnu budete zařazovat především zdravé a plnohodnotné jídlo a jednou či dvakrát během týdne si dáte jídlo, které se skládá z vašich oblíbených potravin. Tímto způsobem se nebudete cítit tolik omezeni a časem možná zjistíte, že vaše chutě na nezdravá jídla jsou minimální a ztrácejí na své chuti.

Závěr

Zatímco vůle může být pro spoustu lidí žádoucím prvkem, který je pro hubnutí důležitý, tak ve většině případů vede spíše k demotivaci, kdy se začnete přejídat a selžete – zvláště pokud se jedná o drastickou dietu či nereálný cíl během krátké doby. Zdravé stravování a cvičení by se rozhodně nemělo stát nepříjemnou záležitostí, která vás bude stresovat. Z tohoto důvodu je přijatelnější začít postupně a nikam nespěchat.

Pamatujte si, že přílišné omezování, vyřazování potravin a několikahodinové cvičení každý den vám může pomoci shodit kila během chvilky, ale také vás to může hormonálně rozhodit, poškodit zdraví a v důsledku toho může přijít i jojo efekt. Proto začněte pomalu, vytyčujte si malé reálné cíle a dopřejte si občas i odměnu, která vás může více namotivovat než drastické utažení stravy a nadmíra pohybu. Nezapomeňte, že hubnutí je o udržitelnosti, a co není udržitelné, nemá se zdravím nic společného.