My vám ale poradíme, jak si nevítaný suvenýr v podobě nadbytečných kilogramů letos z dovolené nepřivézt. Zatímco během Vánoc lidé podle odborníků tloustnou v průměru o 0,5–1 kg (ti, u nichž už výchozí váha hraničí s obezitou, mnohdy i o víc), z letní dovolené si snadno přivezete i větší nevyžádaný váhový přírůstek.

Čím je tloustnutí na dovolené způsobeno?

  • v návaznosti na cestu letadlem mimo jiné i zvýšenou retencí vody bezprostředně po letu;
  • změnou jídelníčku;
  • velkou nabídkou jídel a snahou „všechno ochutnat“;
  • menší fyzickou aktivitou – mám dovolenou, musím si odpočinout;
  • zvýšenou chutí k jídlu – člověk má najednou více času, zbaví se stresu a otevře tak svým chuťovým buňkám dveře do ráje (a pekla současně).

Co s tím?

Někteří odborníci radí, abyste se i na dovolené pravidelně vážili, například dvakrát týdně. Jakmile uvidíte, že jde váha nahoru, dost možná zafunguje přirozený obranný mechanismus a večer už si nepůjdete dvakrát přidat dezert tak jako včera a předevčírem.

Snažte se odolat pokušení „všechno ochutnat hned“. Nabídka jídel se většinou mění jen zčásti, případně jde o pravidelný cyklus, který se po několika dnech opakuje. Stanovte si nějaká pravidla, kterých se budete při obcházení švédských stolů držet.

Vezměte si menší talíř – to je překvapivě funkční „fígl“. Místo abyste si jídlo nabírali na velké talíře, použijte menší dezertní.

Snažte se, aby minimálně třetinu vašeho talíře zabírala vždy zelenina (nebo ovoce), další třetinu ideálně zdroj kvalitních bílkovin.

Nezapomínejte na svačiny, pokud byste měli mezi snídaní a obědem, případně obědem a večeří dlouhou pauzu bez jídla, rozhodně riskujete zvýšený příjem kalorií. Zdravá svačinka bohatá na bílkoviny a vlákninu vám pomůže udržet chutě na uzdě.

Není nutné, abyste na dovolené absolvovali vysilující tréninky, ale udržovací cvičení by se hodilo. Najděte si aktivitu, která vás bude bavit a těšit. Řada resortů nabízí širokou škálu sportů a dost možná budete mít možnost vyzkoušet něco nového.

Pozor na tekuté kalorie. Zatímco doma váš pitný režim čistě stojí na vodě s trochou citrónu, v hotelu často neodoláte džusům či limonádám, o alkoholu nemluvě. A to jsou všechno zdroje překvapivě velkého množství kalorií, s nimiž je třeba počítat a mít je pod kontrolou.

Dbejte na pitný režim – hydratace je v létě opravdu důležitá. Navíc připomínáme oblíbené rčení, že hlad je jenom převlečená žízeň. Noste si s sebou láhev s vodou a pravidelně upíjejte.

Zkrátka a dobře, slovo „dovolená“ není odvozené od „dovolit si všechno“ – tedy zcela ztratit kontrolu nad svým jídelníčkem a pohybovými aktivitami. Je důležité, abyste si odpočinuli a nabrali síly, ale proces regenerace nemusí být, nebo lépe neměl by být provázený nežádoucím nárůstem váhy.