Kávu, prosím!

Kofein je často zmiňovaný v souvislosti se zrychlováním metabolismu. Dle studie zveřejněné v časopise Physiology & Behavior mají lidé, kteří pijí kávu s kofeinem, o 16 % rychlejší metabolismus než ti, kteří se kávě vyhýbají. S kávou ale přece jen opatrně. Kofein sice přechodně metabolismus zrychlí, ale po jeho zpracování dochází záhy k únavě. Navíc má močopudné účinky a dehydratuje.

Zkuste místo kávy sáhnout po zeleném čaji. Ten navíc obsahuje velké množství antioxidantů a díky svému složení pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Dopřejte si šálek zeleného čaje – jeho účinky oceníte i během horkých letních dnů, protože přirozeně ochlazuje organismus.

Zkuste chilli

Pálivé potraviny jako chilli pomáhají proti bolesti kloubů, podporují trávení a působí proti chřipce a nachlazení. Jistě ale oceníte zejména to, že pomáhají podporovat metabolické funkce a spalovat přebytečný tuk. Zařaďte tedy do svého jídelníčku koření, jako je chilli, kajenský pepř, kari, ale třeba i zázvor. Můžete zkusit přidat špetku chilli nebo kajenského pepře do vajíček ke snídani – vaše tělo bude po celý den spalovat mnohem lépe.

Skořice

Dokonce i takové nenápadné koření jako skořice je velkým pomocníkem při hubnutí. Stačí pouze jeden gram skořice denně a brzy začnete pociťovat její zázračné účinky. Přidejte si skořici do jogurtu nebo kaše a metabolismus začne pracovat rychleji. Mimo jiné je skořice zázračným pomocníkem v boji s celulitidou. Do péče o své tělo zkuste zařadit např. skořicové zábaly, které podpoří spalování tuků i krevní oběh.

Každý pohyb se počítá

K nastartování metabolismu je samozřejmě velmi důležitý pohyb. Pozor, zde ale nemusí platit, že čím intenzivnější, tím lepší. Naopak. Je dobré střídat intenzitu cvičení. Auto, které se neustále rozjíždí a zpomaluje, má také větší spotřebu – stejné je to s naším tělem. Běh střídejte se svižnou chůzí a nejlépe během dopoledne. Ve dnech, kdy nenajdete čas přímo na cvičení, zkuste si dát s dětmi delší procházku nebo prostě jen vyběhněte schody – i to se počítá.

Dostatečný spánek

Dobrý spánek je základem všeho. Nedostatečný spánek ovlivňuje zejména funkci hormonů, které mají na metabolismus obrovský vliv. Pokud nemáte pravidelný spánek alespoň 6–8 hodin denně, nevytvoří se vám dostatečně vysoká hladina hormonů, které mají na starosti pocit sytosti a podporují ukládání tuků. Neodpočaté tělo si navíc říká o zvýšenou dávku cukrů – můžete se tedy dostávat do stavů zvýšené chuti na sladké a to vám ve vašem snažení také zrovna nepomůže. Dalším důležitým faktorem je také kvalita spánku – nejvíce vašemu organismu prospějete spánek ve vyvětrané místnosti, v úplné tmě, bez zbytečného záření.

Věcí, které můžete udělat pro nakopnutí metabolismu, je určitě mnohem víc, ale snad vám tyto jednoduché tipy pomůžou k tomu, abyste podpořili své úsilí na cestě k vysněné postavě. Nejdůležitějším faktorem je ale zůstat psychicky nad věcí a v pohodě, aby vaše tělo nezačalo energii ukládat zpět do tuků. Proto všechno, co uděláte pro své tělo i duši s úsměvem na tváři, bude skvělé!