1. Nezapojujte se do aktivit, o kterých víte, že vás nebaví

Pokud chcete dodržovat fitness plán a být úspěšný je potřeba dostatečná motivace, která vás bude neustále hnát vpřed. Při rozhodování o tom, zda budete cvičit více a pravidelně, je důležité vybrat si takovou aktivitu, která vás bude bavit. Konzistence je totiž klíčem ke každému úspěchu a pokud jste příliš vytíženi, a přesto si užíváte vámi zvolený typ cvičení je velká pravděpodobnost, že vytrváte a nevzdáte to hned na začátku.


2. Ukvapené členství při první návštěvě posilovny

V lednu do posiloven a tělocvičen přichází více lidí než kdykoli jindy. I když se zdá, že to může být skvělý první krok, jak začít cvičit, nemusí to nutně znamenat, že se stanete aktivnějším. Než se zaregistrujete a získáte několika měsíční členství, věnujte nejprve nějaký čas průzkumu navštěvovaného prostředí. Ujistěte se, že prostor nabízí vybavení a služby, které chcete pravidelně využívat. Nezapomínejte ani na vhodném umístění, které je důležité proto, abyste ušetřili čas. Je zbytečné a demotivující dojíždět po práci několik desítek kilometrů, když stejný typ prostoru máte pár metrů od domova.

3. Nerealistická očekávání

Jestliže začínáte s novým fitness režimem, buďte realističtí ohledně toho, co jste schopni pro váš cíl udělat. Pokud v současné době necvičíte, nemá smysl si říkat a nalhávat, že budete cvičit šest dní v týdnu. Je to sice skvělí cíl, ale bohužel není realistický pro někoho, kdo s cvičením teprve začíná. Ze začátku si stanovte realističtější cíle a cvičení zařaďte dvakrát nebo třikrát týdně.

4. Nesnažte se být nejlepší a nejaktivnější osobou

Na začátku svého nového programu chcete držet krok s lidmi, kteří jsou pro vás inspirací a často budete pociťovat pokušení a soutěživost s ostatními lidmi. Konkurence je sice dobrá, protože vás bude motivovat, ale nezapomínejte na své limity a nechtějte po svém tělu, aby bylo nejlepší a nejsilnější hned po prvním dni. Začínejte s programem pozvolna a až s postupem času zvyšujte intenzitu a délku aktivity.

5. Nevzdávejte se, pokud nastane nečekaná situace

Odhodlání a konzistence jsou dvě klíčové věci, díky kterým může být váš fitness plán úspěšný. Každého z nás ale zaskočí dny, kdy motivace padne na bod mrazu nebo náš týdenní rozvrh se nebude úplně slučovat s naším fitness programem. To je ale naprosto v pořádku! Důležité je neustále se snažit, být důsledný a připravený na další příležitost. Rozhodně není na místě vzdávat se! Mějte na paměti, že malý zádrhel není konec a pokud překonáte překážku, vždy budete silnější.