Při fyzické únavě necvičte

Únava je obranným mechanismem celého organismu. Signalizuje, že se tělo ocitlo ve výrazné psychické nebo fyzické zátěži.

Fyzická únava může upozornit i na to, že se organismus snaží bojovat s nemocí. Sportovní zátěž je pro lidské tělo stres a ten oslabuje imunitní systém. Neměli bychom jej proto dále přetěžovat. Od cvičení je při nemoci obecně doporučováno dát si spíš pauzu.

Pokud to z nějakého důvodu není možné, jednoznačně je namístě alespoň snížit intenzitu. Doporučovány jsou pouze aerobní aktivity o mírné zátěži. Někteří lidé skutečně udávají po cvičení subjektivní zlepšení stavu a v takovém případě lze pohybové aktivity schválit.

Únava však vždy značí, že v těle vše není tak, jak by mělo být. Pokud nebudeme tento signál svého těla akceptovat, původní fyziologická únava může přejít až do patologické podoby.

Psychickou únavu lze „rozbít“ pohybem

Naopak u psychické únavy je pohybová aktivita žádoucí. Typicky ji můžeme pociťovat například po delším pracovním dnu, a to jako nesoustředěnost, celkovou podrážděnost, zhoršenou náladu a jakousi kompletní „ochablost“.

Psychickou únavu však mohou vygenerovat i dlouho neřešené konflikty a napětí v mezilidských vztazích, případně vlastní nezpracované emoce. V takovém případě je jednoznačně doporučováno překonat negativní pocity a jít cvičit. Pravidelný pohyb totiž vede ke zlepšení dýchání a prokrvení organismu. To pomáhá únavu eliminovat. Nedostatek pohybu bývá dokonce považován za základní příčinu stresu.

Pravidelná aktivita zvyšuje sebevědomí, podporuje pocit zodpovědnosti a upevňuje dokonce sociální vazby.

Jak bojovat se ztrátou motivace

Co vám hrozí, pokud se vám jednoduše nic nechce? V krajním případě samozřejmě i kompletní ztráta motivace a to, že cvičit přestanete.

Vhodné je si uvědomit, že únavu a nechuť do cvičení zažije každý. Bojovat s tímto stavem musejí i zdatní sportovci. Příliš vám nemusejí „hrát do karet“ ani objektivní okolnosti, které na vás mohou v určitých obdobích klást vyšší nároky. Najednou se v kontextu dalších povinností může cvičení zdát jako nepodstatné.

Je proto nutné se jednoduše překonat a cvičební rutině ve své hlavě nastavit maximální prioritu. Nejedná se jen o volnočasovou aktivitu, ale o něco, co děláte pro sebe a především pro své vlastní zdraví.

Jak poznat patologické stadium únavy

Do patologického stadia nemusí přecházet pouze výše zmíněný fyzický typ únavy, ale také ten psychický. Navíc jej rozlišujeme na fázi akutní a chronickou.

Chronická patologická únava se může projevovat pestrou škálou symptomů. Manifestuje se nejen po psychické, ale i fyzické stránce. Pozorovat tak na sobě můžeme zvýšenou dráždivost, apatii, či naopak agresivitu, nechutenství, nadměrnou spavost, ale i nespavost, nejistotu při provádění jednotlivých cviků a řadu dalších projevů. Prakticky ji způsobuje dlouhodobé přetěžování organismu a nedostatečná regenerace.

Odborníci v tomto případě doporučují pohyb zcela nevyřazovat, ale změnit jeho charakter. Například místo rychlosti je vhodné se zaměřit spíše na trénink vytrvalosti a obratnosti. Zcela nezbytné je zařadit i adekvátní regenerační aktivity.

Pakliže budeme signály svého těla ignorovat, hrozí nám v dlouhodobém měřítku hlavně zastavení zlepšování naší výkonnosti, nebo dokonce zvýšené riziko zranění.

Kdy cvičení spíše škodí

Samostatnou kapitolu představuje nadměrné cvičení. Důvod, proč se vystavujeme extrémní zátěži, je především ten, že na cvičení se lze stát závislým. Takovouto zátěží totiž uvolňujeme tzv. hormony štěstí, jako jsou endorfiny či dopamin. Takový stav se nazývá bigorexie.

Odlišit závislost na cvičení nemusí být pro samotného cvičícího zcela jednoduché. Zkrátka si nechce připustit, že jeho aktivita již přerostla v problém. Okolí mu to navíc rovněž nikterak nedá najevo, neboť svalnatá postava působí na pohled zdravě a nesignalizuje problémy.

Jak poznat, že se vás tento problém týká? Pokud cítíte intenzivní nutkání denně cvičit a máte dojem, že selháváte, pokud nejste schopni tento plán dodržovat, může to značit, že váš trénink vám už přerůstá přes hlavu. Stejně tak je alarmujícím faktorem setrvalá bolest svalů a končetin.

A samozřejmě také v tomto případě může nakonec únava stát nikoli na začátku, ale na konci celého pomyslného řetězce. Může totiž být nikoli příčinou, proč bychom měli cvičit, ale naopak důsledkem. Pokud na sobě pozorujete vyčerpání, podrážděnost nebo potíže se spánkem, značí to, že byste rozhodně s pravidelným pohybem měli ubrat.

Kromě zdravotních problémů může závislost na cvičení nakonec zcela postiženému zničit osobní život a vztahy s nejbližšími lidmi. Na ty mu totiž jednoduše už nezbývá čas.

Zdroje:
https://www.fit-house.cz/magazin-fitness-a-zdravi/cviceni-pri-nemoci/
https://www.cpzp.cz/clanek/5442-0-Kdyz-nas-zmaha-unava.html
https://euc.cz/clanky-a-novinky/clanky/unava-priznaky-duvody-a-zpusob-jak-se-s-ni-vyporadat/https://zena-in.cz/clanek/unava-a-cviceni