Proč břicho řešit nejen z estetického hlediska

Zejména u žen je břicho považováno za kritickou partii, která dámy trápí nejen po porodu. Pokud chcete mít vypracované nejen břicho, zřejmě je vám jasné, že to nepůjde bez dostatečného a pravidelného pohybu.

Vše začíná u stravy

Ne každý si však uvědomí, že snaha o atraktivní postavu jednoznačně začíná už v kuchyni. Základním cílem je snížení podílu tělesného tuku. Svaly se totiž cvičením sice zpevní, ovšem tuk na svém místě zůstane, kýžený vizuální efekt se tedy nedostaví.

Tuk usazený konkrétně v partii břicha je nejen problémem estetickým, ale především je varovným znamením po stránce zdravotní. Podkožního tuku si máte šanci sami všimnout, ale tzv. nitrobřišní (viscerální) tuk, který je uložený hlouběji, se může poměrně dlouho usazovat bez povšimnutí.

Takovýto tuk se výrazně negativně podepisuje na našem zdraví. Obaluje vnitřní orgány a je spojen zejména s rozvojem ischemické choroby srdeční, mrtvice, rakoviny a řady dalších chorob.

Jak zhubnout břicho?

Zhubnout je tedy přímo v našem vlastním zájmu. To je možné výhradně za nastolení kalorického deficitu, tedy stavu, kdy je příjem energie nižší než výdej.

Zapomeňte ovšem na drastické diety nebo hladovění. Striktně redukční jídelníček, a to zejména ten, který je sestavený laikem, může postrádat důležité živiny nutné pro správné fungování organismu. Obecně není doporučeno snižovat příjem kalorií pod hodnotu 4 000 kJ na den. Některé zdroje uvádějí jako ideální 5 000 kJ pro redukční stravování, jde ale o hodnotu striktně orientační.

Zdraví až na prvním místě

Jakákoli razantní dieta, snahy o výraznější zhubnutí (25 kg a více) nebo zdravotní omezení by měly značit, že nejprve zamíříte do ordinace lékaře, který posoudí váš zdravotní stav a limity, které z něj vyplývají pro hubnutí. Svůj jídelníček si raději nechte sestavit odborníkem. V takových případech není příliš vhodné pokoušet se o hubnutí svépomocí.

Vaším cílem by měla vždy být udržitelná forma nového životního stylu. Vhodné je snížit doporučený příjem kalorií cca o 10–15 % denně. Tímto tempem byste měli dokázat zhubnout přibližně 0,5 až 1 kg za týden.

Zejména ti, kteří hubnou z vyšší startovní váhy a nikdy žádnou dietu nedrželi, budou první kilogramy shazovat poměrně úspěšně. Je to způsobeno tím, že se tělo bude v této fázi zbavovat nejen tuku, ale i zadržované vody.

Pozor, zhubnout izolovaně pouze jednu problémovou partii není možné. Vždy půjde o hubnutí komplexní.

Co je to core aneb nejen viditelnými „břišáky“ živ je člověk

Teprve v okamžiku, kdy se naučíte vhodným způsobem stravovat a snížíte procento tělesného tuku na optimální hranici, což je u ženy poměrně široké rozpětí mezi 18 a 30 %, přichází ke slovu cvičení, které vám zajistí posílení svalstva.

Co se týče partie břicha, obecně je důležité vědět, že populární sixpack je pomyslnou třešničkou na dortu. Břicho je nutné posilovat komplexně. Opět se vám to vyplatí primárně z hlediska vašeho zdraví.

Jedním z nejdůležitějších pojmů v oblasti fitness je core neboli střed těla. Takzvaný hluboký stabilizační systém těla tvoří povrchové břišní svalstvo, ale také hluboké břišní a zádové svaly, svaly pánevního dna a v neposlední řadě bránice. Správně posílený střed těla je mimořádně důležitý, neboť má vliv na správnost provádění každého pohybu a efektivitu.

Ony populární „břišáky“ jsou vyvolané primárně posílením přímého břišního svalu. Povrchové svaly by však neměly být silnější než ty hluboké. Jinak si „koledujete“ o nesprávné dýchání a postavení prsních svalů a krční páteře a celkově špatné držení těla, což vede k bolestem.

Které cvičení je na břicho ideální

Podobně jako u hubnutí platí, že neexistují žádné zaručené rady, jak ztratit nadbytečné centimetry jen v konkrétních partiích. Do svého tréninku proto nezapomeňte zařadit aerobní aktivity. Ty vám pomohou zbavit se tělesného tuku komplexně.

Cvičit se zaměřením na konkrétní partie však samozřejmě smysl má, a to především tehdy, když chcete napodobit profesionály a krásně se „vyrýsovat“.

Nicméně jak už bylo řečeno, usilovné cvičení sklapovaček vám může spíše „pomoci“ k bolestem zad, protože vám bude chybět posílení ostatních svalů. Ani vizuální dojem nebude nejspíš takový, jak jste čekali. Místo vysněného plochého břicha totiž dojde k tomu, že se vlivem oslabených zádových svalů shrbíte, což povede naopak k jeho vyklenutí.

Zařaďte komplexní cviky

Smysl má tak začlenit do cvičební rutiny posilování břišního svalstva přirozeně. Vynikajícím komplexním cvikem, který vám pomůže posílit hluboký stabilizační systém, je například plank. Do pravidelné cvičební rutiny můžete zařadit i dřepy na jedné noze nebo kliky.