Kalorie počítat nemusíte

Ne, že by na nich nezáleželo. To samozřejmě ano. Ale je třeba chápat rozdíl v tom, jestli jste právě zkonzumovali 100 kcal ve formě čokolády nebo brokolice. Samotný kalorický obsah totiž není indikátorem zdravosti pokrmu. Takže suchopárná hra s čísly nepředstavuje cestu k úspěchu, ten spočívá v celkovém zkvalitnění jídelníčku a v úpravě stravovacích návyků.

Zaměřte se na vlákninu

Strava s vyšším obsahem vlákniny je základem každého efektivního hubnoucího plánu. Vláknina má totiž vynikající sytící schopnost, podporuje zdravou mikroflóru ve střevech, čímž zlepšuje trávení a posiluje imunitu.

Tip pro vás

Zařaďte do jídelníčku luštěniny. Šálek fazolí obsahuje 15 gramů vlákniny, což je více než polovina doporučovaných 25 gramů denně. Mezi další potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří zelenina, ovoce, celozrnné produkty, ořechy a semínka.

Zvyšte příjem bílkovin

Doporučená dávka bílkovin pro sportující ženu je zhruba 1,5 gramu na kilogram váhy, u mužů v silových sportech se může vyšplhat i na dvojnásobek. Takové množství zajistí regeneraci, výstavbu nové svalové tkáně a současně udrží vaši chuť k jídlu na uzdě. Důležité je, abyste bílkoviny konzumovali v průběhu celého dne.

Tip pro vás

Ideálně by každá porce jídla měla obsahovat nějaký zdroj kvalitních bílkovin – libové maso, jogurt, luštěniny, vajíčka atd.

Jezte více zeleniny

S tímto doporučením se setkáte snad ve všech výživových směrech. A důvodů k tomu je hned několik. Zelenina nám pomáhá snížit riziko celé řady onemocnění, a navíc hraje klíčovou roli v dosažení i udržení optimální váhy. Patří současně mezi ceněné zdroje vlákniny, takže zpomalí trávení, navodí pocit nasycení a zabrání přejídání.

Tip pro vás

Ke každé porci jídla přidejte trochu zeleniny – kousek okurky nebo mrkve k vajíčkům při snídani, velký zeleninový salát k masu během oběda, větší porci zeleniny k večeři. Nevymlouvejte se, že je v zimně čerstvá zelenina drahá. Můžete použít i mraženou, kterou koupíte v průběhu celého roku za rozumné peníze. Plus se samozřejmě počítá i zelenina v polévce nebo smoothie nápojích.

Pozor na přidaný cukr

Řeč je skutečně o cukru přidaném, nikoli o tom přirozeně obsaženém v jednotlivých potravinách. Právě uměle přidávaný cukr totiž představuje pro štíhlou linii velkou hrozbu. A je rizikový i z hlediska celé řady onemocnění, ať je to diabetes, či choroby srdce. Navíc se skrývá i v potravinách, kde byste ho nehledali (kečup, salátový dresink či některé druhy ořechových másel atd.).

Tip pro vás

Omezte příjem přidaných cukrů na 25–50 gramů denně. Vhodné je doslazované výrobky z jídelníčku vyřadit. Týká se to i řady zdravých potravin, jako jsou jogurty či granola. Dejte přednost bílému jogurtu a neslazené müsli směsi.

Opatrně s alkoholem

Alkohol je kaloričtější, než jste si možná mysleli. A pokud jste rozhodnutí nebýt otroky kalorických aplikací, rizikové potraviny eliminujte či omezte. Půjde vám to lépe, když budete vědět, co se v těle děje po konzumaci alkoholu. Organismus je pak totiž nucen metabolizovat alkohol místo tuku, takže narůstá riziko, že nadbytečné tuky uložíte v těle – zejména v oblasti břicha. A netřeba asi dodávat, že s nárůstem hladiny alkoholu člověk obvykle ztrácí zábrany a snáze podléhá dietním pokušením.

Tip pro vás

Nenutíme vás k abstinenci, ale k opatrnosti. Omezte konzumaci alkoholických nápojů na dva až tři drinky za týden. A raději si dávejte takové nápoje, které neobsahují další přidané kalorie.

Nehubnete počítáním kalorií, ale tím, že přemýšlíte nad skladbou svého jídelníčku.