Co je tuk a proč je důležitý?

Tuk je v určité míře potřebný, pokud je ho však nadbytek, tak může velmi uškodit. Tuk slouží jako ochrana orgánů a palivo pro lidské tělo a správné fungování organismu. Vaše tělo zkrátka potřebuje určité procento tuku, aby mohlo správně běžet. Většina zdravých žen se pohybuje v rozmezí 21–35 % tělesného tuku. U mužů je to méně, zhruba 8–24 % tělesného tuku. V případě velmi nízkého procenta se ženy mohou potýkat se závažnými problémy souvisejícími se ztrátou menstruace a v některých případech dochází i k poškození nervového systému.

Ovšem přijímáte-li nadbytek potravy, začne se nevyužitá energie přeměňovat na tuk, který se uloží k případné potřebě, pokud by nastal hladomor. V dnešní době je jídla nadbytek, a proto je velmi malá pravděpodobnost, že by vaše tělo tuto energii využilo.

Jak funguje odbourávání tuků?

V časopisech i na internetu můžete najít tisíce diet, které slibují rychlý úbytek na váze za velmi krátkou dobu. Nejefektivnější, nejbezpečnější a nejméně škodlivý recept na hubnutí je jednoduchý: kalorický deficit, což znamená, že příjem kalorií musí být nižší než váš energetický výdej.

Pokud si nastavíte dobře kalorický deficit, budou se tuky uvolňovat z tukových zásob. Tento uvolněný tuk se bude díky procesům v těle proměňovat na energii, kterou tělo efektivně využije jako palivo, a následně docílíte úbytku tělesného tuku.

Kam při hubnutí mizí tuky?

Tuk se z těla nevypotí ani nevypaří! Tuky se štěpí ve svalové buňce, spalují se tedy ve vašich svalech, a to znamená jediné: Čím více svalů máte, tím více a rychleji spálíte tukové zásoby, a to i v klidovém režimu bez fyzické aktivity. Tato cesta je jediná, jinou tuky nemizí.

Kde při hubnutí ztratíte tuk jako první?

Možná jste se pustili do hubnutí za účelem, že chcete zhubnout jen jednu danou partii. Bohužel, tak ztráta tuku nefunguje, a je tudíž nemožné zhubnout pouze jednu zvolenou určitou oblast. Někdo rychle shodí tuk na břiše a jiný zase na stehnech. Závisí to především na životním stylu a také na genetice. Rozlučte se s tvrzením, že cvičením břicha se břicho zhubne.

Časová osa úbytku tuku

Ztráta tuků je ovlivněna dalšími faktory než samotnou genetikou a životním stylem. Co vše se na ztrátě a časové ose podílí?

  • Věk
  • Strava
  • Pohlaví
  • Genetika
  • Léky
  • Kvalita spánku
  • Úroveň fyzické aktivity
  • Celkový životní styl

Jak sledovat pokrok v úbytku váhy?

Na váhu zapomeňte! Své pokroky sledujte za pomoci krejčovského metru, který vám přesně poví, kolik jste zhubli v centimetrech. Můžete využít i služeb ve fitness centrech, kde vám díky přístroji změří celkový tělesný tuk, včetně svalů a vody v těle.

Jak ztrátu tuku podpořit?

Abyste efektivně spalovali tuk, zaměřte se na kalorický deficit, vytvořte si plnohodnotný a vyvážený jídelníček ze zdravých potravin a fitness trénink nestavte pouze na kardiu, ale zařaďte silový trénink, který vám cestu v hubnutí usnadní.