Co je ideální váha

Podle odborníků jde o číslo, na kterém by se ručička váhy ustálila, kdybyste přestali řešit, jak vypadáte v plavkách, jedli, když máte opravdu hlad, přestali jíst, když se dostaví pocit nasycení, a svůj jídelníček sestavili z kvalitních potravin. Pravidelný pohyb by byl příjemným bonusem. A je třeba si uvědomit, že výsledné číslo by bylo u každého jiné. Veškeré tabulky teoreticky určující, kolik byste měli vážit vzhledem ke svojí výšce, obvodu boků, pohlaví či věku, jsou čistě hypotetické, možná pokryjí část populace, ale vždycky se najdou odchylky oběma směry. A půjde o odchylky zcela přirozené.

Vaše ideální váha je určena fyziologií, genetikou a životním stylem.

Fyziologie

Sem patří veškeré tělesné funkce, tzn. metabolismus či hladina hormonů, ale také třeba tělesná konstituce. Jsou to ovšem v konečném důsledku vlastně jen takoví vykonavatelé vyšší moci, kterou drží v rukou geny.

Geny a vaše váha

Setkáte se s odbornými názory, že genetika ovlivní vaši váhu až ze 70 %. Asi není třeba nikomu připomínat, že geny s námi nehrají fér hru. Každý má ve svém okolí člověka, který si udržuje štíhlou postavu prakticky bez jakéhokoli úsilí. A když uvážíte, co všechno si musíte odepřít, abyste oblékli vysněnou konfekční velikost, je to prostě k vzteku.

Geny ovšem určují nejenom, zda čelíte významnému riziku nadváhy, ale také to, jestli ve vašem případě dává smysl korigovat hmotnost stravou, nebo spíše fyzickými aktivitami.

Co se týče jídelníčku, možná už jste na sobě vypozorovali, že na váze nabíráte více po jídlech tučných, zatímco s cukry si tělo vcelku poradí, nebo naopak nemusíte hlídat sacharidy, ale příjem tuků vyžaduje přísnou kontrolu. I tohle spadá do kompetence vašich genů. A tím jejich vliv zdaleka nekončí.

Odpovídají mimo jiné i za intenzitu pocitu hladu či sytosti, v neposlední řadě za to, jak velké je u vás riziko jojo efektu. Připadáte si, že vlastně nejste schopni svou váhu jakkoli ovlivnit? Tak hrozné to zase není. Určité pravomoci nám genetika přenechala.

Životní styl

Konečně se dostáváme do oblasti, kterou ovlivnit můžete. Nevhodná strava a nedostatek pohybu totiž zůstávají hlavními příčinami nadváhy. A vaše snaha o dosažení ideální hmotnosti by určitě neměla spočívat v tom, že zcela povolíte otěže a počkáte, co to s vámi udělá. Špatný je i opačný extrém spočívající v drastických dietách a vyčerpávajícím cvičením.

Takže se dejte zlatou střední cestou, nastavte si vyhovující jídelníček, který vám bude chutnat a z 80 % splní nároky na zdravé stravování, zbylých 20 % si s klidným svědomím ponechte na „hřešení“, které je důležité jak pro vaši psychiku, tak pro fungování metabolismu samotného. Vše doplňte pravidelným pohybem, který vás bude bavit. Tak máte šanci dospět k životnímu stylu, v němž se budete cítit komfortně, a tudíž se najde minimum rizik, že svoje pravidla nějak zásadně porušíte.

Aby mohla být tato vaše cesta k ideální váze korunována úspěchem, potřebujete vyladit ještě jednu zcela zásadní věc, kterou je psychika.

Vyladěná psychika

Nezdary na cestě k úpravě hmotnosti má u velkého množství lidí na svědomí právě psychika. Mluvíme o těch, kteří se striktně drží rozepsaného jídelníčku i tréninku, ale přesto nejsou spokojení. Příčinou mohou být nadměrná či zcela nereálná očekávání.

Vysoká žena s širšími rameny a pánví, která se bude snažit stylizovat do role křehké holčičky, se pocitu uspokojení nedočká nikdy.

Prvním krokem by tedy mělo být tzv. sebepřijetí. Ne nadarmo se říká, že první krok bývá tím nejtěžším. Není snadné postavit se ve spodním prádle před zrcadlo, vzít do ruky rodinné album a přiznat si, že s figurou po babičce z matčiny strany nemůžete aspirovat na obálku Sport’s Illustrated. Docela jistě ale máte jiné přednosti, které se dají zvýraznit, zatímco nedostatky ustoupí do pozadí. Ono nakonec nejde jenom o to, jestli máte konfekční velikost 36. Lidé z vašeho okolí vnímají i jiné věci než jen míry.

Jakmile se sžijete s vlastním tělem a s jeho případnými slabinami, zatímco budete pyšní na své přednosti (vždycky se nějaké najdou, nebojte!), začnete kolem sebe šířit auru spokojenosti. A to má zákonitě za důsledek, že se lidé ve vaší blízkosti budou cítit dobře. Až překvapivě se tedy mohou zlepšit prakticky veškeré interakce v rámci mezilidských vztahů. A to je – přiznejme si – v mnoha ohledech lepší než zhubnout tři kila a donekonečna se hádat s partnerem, protože v dietě máte nervy na pochodu.

Ale zpátky k ideální váze a její definici.

Dosažení ideální váhy je proces vyžadující dost možná změny fyzické, ale takřka bez výjimek psychické. Na jeho konci se pak ocitnete ve stavu, kdy pro vás ručička váhy najednou nebude tak důležitá, protože půjde především o pevné zdraví, dobrý pocit ze sebe sama a radost ze života.