TAK ČASTO, JAK VÁM MOŽNOSTI DOVOLÍ

Nemá nejmenší smysl vnucovat vytíženému člověku, že když nezvládne trénovat čtyřikrát týdně, nemusí se do sportování ani pouštět. Tak jako byste neměli mít nereálné cíle, neměli byste na sebe nechat působit ani nereálné nároky.

Pravdou totiž je, že každý pohyb se počítá. Copak byste věřili člověku, který by vám tvrdil, že vydat se z bodu A do bodu B pomalou chůzí nedává nejmenší smysl, protože musíte běžet? Ano, běžci dorazí do cíle rychleji, ale i chodec protne cílovou pásku. O tom nemůže být pochyb.

A tak nevěřte tomu, že cvičit jednou týdně je zbytečné. Jestli vám momentální časové možnosti nedovolí vyšší frekvenci tréninků, nedá se nic dělat. Pořád na tom budete výrazně lépe než ten, kdo vůbec nevstane z gauče.

Samozřejmě existují určitá pravidla toho, jak často by měl člověk trénovat, aby zhubnul, případně zpevnil svoji postavu za co nejoptimálnějších podmínek. Seznamte se s nimi a pak na základě svých znalostí a momentálního životního koloběhu sestavte svůj individuální cvičební plán.

JAK ČASTO CVIČIT, KDYŽ…

CHCETE ZHUBNOUT

V tuhle chvíli je třeba připomenout ono stále opakované pravidlo, že hubnout budete za předpokladu, že se tělo nachází v kalorickém deficitu. Ten ale samozřejmě nastolíte nejenom vhodným jídelníčkem (méně energie přijmete, než vydáte), ale také díky pohybovým aktivitám, které umožní odbourání většího množství kalorií.

Optimálních výsledků dosáhnete díky kombinaci posilovacího a aerobního cvičení.

Posilovací trénink se skládá ze základních cviků a aktivuje svalstvo celého tělo. Je vhodné zařadit ho dva- až třikrát týdně, délka jeho trvání by neměla překročit 60 minut.

Aerobní trénink o střední intenzitě přinese vysoce kvalitní výsledky při frekvenci pětkrát týdně po dobu 30 minut. Ale zejména začátečníci se mohou na výrazné pokroky těšit i při dvou až třech trénincích za týden.

CHCETE ZPEVNIT POSTAVU

Nejde vám ani tolik o to, stlačit ručičku váhy doleva, spíš potřebujete figuru lépe vytvarovat. I vy budete pracovat jak s vhodným jídelníčkem, tak s kombinací silového a aerobního tréninku.

V aerobních aktivitách postačí dva až tři tréninky týdně – ideálně kratší a intenzivnější, například 25 minut HIIT.

Posilovací trénink byste měli zařazovat alespoň třikrát týdně a jeho struktura by už mohla být v případě zkušenějších sportovců poněkud sofistikovanější.

Obecně platí, že:

  • Začátečníci – dva až tři tréninky celého těla týdně.
  • Středně pokročilí – tři až čtyři tréninky rozdělené na procvičení horní a dolní poloviny těla (tzn. střídáte vždy trénink na horní a trénink na dolní polovinu těla).
  • Pokročilí – čtyři až pět tréninků týdně, je možné cvičit například systémem 3 + 1 (3 dny cvičení a 1 den volna), v každém tréninku procvičujete už jen určité svalové partie.

Vstupní informace tedy máte, ovšem nenechte se jimi dovést k přesvědčení, že když v tuhle chvíli tolik času sportu věnovat nemůžete, bude snad lepší se do ničeho nepouštět a vyčkat na klidnější životní období. Kdo se nenechal odradit a začal třeba jen jedním či dvěma tréninkovými jednotkami týdně, vám potvrdí, že svého rozhodnutí nikdy nelitoval. Úspěch nespočívá až v dosažení cíle, už samotná cesta k němu odděluje vítěze od poražených.