Jablečný ocet vzniká fermentací jablek. Při výrobě se používají dvě fáze kvašení. Při první fázi kvasinky přeměňují cukr z jablek v alkohol, (jako například při výrobě piva) při druhé fázi kvasinky rodu Acetobacter přemění alkohol v ocet. V hotovém jablečném octu je pak přibližně 5-6% kyseliny octové. Kromě kyseliny octové obsahuje jablečný ocet i několik vitamínů a minerálů, ačkoliv v malých množstvích. K těmto patří B-vitamíny, vitamín C a některé minerální látky jako draslík.
Co ocet umí?
Jablečný ocet je často spojován s tím, že pomáhá s redukční dietou, snižováním hladiny cholesterolu a občas i tím, že léčí diabetes. Neexistuje ovšem dostatek studií, které by tyto informace potvrzovaly. Výzkumy však naznačují, že jablečný ocet má poměrně silné antimikrobiální a antioxidační účinky. Jablečný ocet dokáže ničit škodlivé bakterie a bránit jejich množení a mimo jiné také zlepšuje citlivost na inzulín.
Ocet a hubnutí
Po žádné potravině zázračně nezhubnete a u jablečného octa tomu není jinak. V čem ale při hubnutí může být ocet prospěšný? Některé studie naznačují, že ocet může zvýšit pocit sytosti a pomoci vám jíst obecně méně kalorií, což může vést ke snížení hmotnosti. Pokud chcete shodit pár kil, jablečný ocet by měl být jen doplňkem. Vždy je klíčová hlavně vyvážená strava, dostatek spánku a pitného režimu, a hlavně aktivní život.
Všeho moc škodí
U jablečného octa toto pravidlo platí dvojnásob. Přestože má mnoho potenciálních výhod pro zdraví, nadměrná konzumace může způsobit několik problémů. Vysoká kyselost octa může podráždit žaludek, způsobit pálení žáhy nebo dokonce paradoxně vést k trávicím obtížím. Pokud je jablečný ocet konzumován nezředěný s vodou, může poškodit zubní sklovinu. Pokud pravidelně užíváte nějaké léky, je dobré se před užíváním jablečného octa jako doplňku poradit se svým lékařem.
Jak ho tedy užívat?
Jak už je zmíněno výše, jablečný ocet byste nikdy neměli konzumovat ve větší míře a nezředěný vodou. Nejlepší je začít velmi malým množstvím - například jednou čajovou lžičkou ve velké sklenici vody. Tento nápoj konzumujte maximálně jednou denně a postupně můžete dávku zvýšit na maximálně 2 lžíce jablečného octa na sklenici vody.
Ocet můžete používat i na pleť! Směs jablečného octa a vody na pleť funguje jako skvělé tonikum.
Zdroje:
- https://www.healthline.com/nutrition/6-proven-health-benefits-of-apple-cider-vinegar#weight-loss
- https://www.houstonmethodist.org/blog/articles/2023/mar/is-apple-cider-vinegar-good-for-you/
- https://www.webmd.com/diet/apple-cider-vinegar-and-your-health