Co je intuitivní stravování?

Intuitivní stravování (IS) zjednodušeně znamená, že každý z nás sám nejlépe ví, co je pro jeho tělo dobré a co potřebuje.

Při jezení nic nezapisujete, jíte podle pocitu hladu až do sytosti, bez podnětů spojených s emocemi.

Pokud se nestravujete podle diety, předepsaného jídelníčku, určitého výživového stylu, nezapisujete si kalorie a makra, tak se stravujete intuitivně.

Není tedy řeč o žádné nové dietě, ale o stravování, které je zde od nepaměti.


Principy intuitivního stravování

1. Konec diety – přestaňte s dietou s rychlými tipy a triky, jak rychle zhubnout.

2. Vnímejte hlad – jezte jen, když pociťujete hlad.

3. Respektujte sytost – věnujte pozornost signálům sytosti, jezte pomalu.

4. Myslete na zdraví – jídlo jako palivo pro tělo, ne pro potěšení chutí a utlumení emocí.

Je to přirozené a zdá se to být snadné, že? Bohužel pro mnohé z nás to není lehké. Žijeme v době, kdy se omezujeme, držíme nejrůznější diety a nálepkujeme jídla jako „dobrá“ a „špatná“. Nic takového ale neexistuje, záleží pouze na množství.


Není hlad jako hlad!

Už tady nastává první úskalí v IS, kdy je nutné rozlišovat mentální a fyzický hlad. Tělu musíte dodávat plnohodnotnou výživu, nikoli zahánět chuť kilem čokolády.

Mentální či emociální hlad je zapříčiněn stresem, smutkem, osamělostí či další negativní emocí, která nás vede k chuti po sladkém či extra slaném jídle. Jedná se o emoční jezení, které s tím intuitivním nemá nic společného.

Fyzický hlad poznáme jednoduše – tělo nám dává signály, kdy je potřeba doplnit živiny a energii. Znamená to najíst se, když vám začne kručet v břiše nebo začínáte pociťovat únavu.

Kdy jíst, co jíst a jak je to s počítáním kalorií?

Jíme rychle, ve spěchu a často si nedokážeme určit ani svou optimální porci. V tomto případě je nutné udělat si na jídlo dostatek času, v klidu si sednout a začít vnímat pocit sytosti, který lehce přehlédneme, pokud hltáme. Tělo zkrátka nedokáže za takovou chvilku postřehnout, že má dost, a signál o sytosti dorazí, až když nám je špatně.

Intuitivní stravování není o žádném počítání kalorií, jde pouze o poslouchání svého těla. Pokud jste do dnešní doby byli dietáři, tak si svůj denní příjem zkuste alespoň pár dní zapisovat, pouze pro zajímavost.


Jaké má výhody?

Největší výhodou je psychická pohoda. S intuitivním stravováním nemusíte plánovat a připravovat. Odpadne vám veškerý stres, protože není potřeba počítat ani zapisovat. Nebudete se vyhýbat oslavám, restauracím ani akcím. Máte svobodu, neomezujete se a především více žijete!


Je intuitivní stravování vhodné pro každého?

I když se zdá, že IS se hodí pro každého, není tomu tak. Pokud chcete být zdraví, udržet si fit postavu a nepřibírat, je nutné mít nejdříve nějaký přehled o kaloriích a makroživinách. Také musíte být v určité psychické rovnováze, kdy nebudete zaměňovat emoce s hladem. Důležité je naučit se vnímat jídlo jako zdroj energie a umět respektovat své tělo. Intuitivní způsob stravování rovněž není vhodný pro lidi, kteří trpí emocionálním přejídáním.

Dojít do bodu intuitivního stravování je často dlouhá a nelehká cesta, zvláště pokud chcete jíst zdravě a stále vypadat dobře, aniž byste přibrali.

Jestliže chcete začít, nakupujte co nejvíce zdravé potraviny, a pokud zrovna dostanete chuť na dortík nebo se chystáte na oslavu, tak se nestresujte a vychutnejte si každou výjimečnou situaci, která se ve vašem životě objeví. Chcete vzpomínat na omezování a počítání kalorií, nebo raději na zážitky?