Správná spánková hygiena podporuje spánek a následnou regeneraci organismu. Po probuzení bychom se měli cítit svěží a odpočatí, plní energie. Znáte přísloví „spánek je nejlepší lékař“? Kvalitní hluboký spánek totiž regeneruje všechny buňky našeho těla, zpomaluje proces stárnutí a jeho nedostatek může být jednou z příčin vážných chorob.

Plnohodnotný spánek je předpokladem pro hubnutí, tak jako výživa a pohyb. Aby si organismus odpočinul, měli bychom spát minimálně 7 hodin denně, avšak spánkem kvalitním. Uléhat po desáté hodině se jeví jako zcela ideální, jelikož spánek před půlnocí dodá člověku více zdraví, vitality a psychické energie. Kdo chodí spát až pozdě po půlnoci, může druhý den pociťovat únavu, málo energie a samozřejmě se toto dlouhodobé praktikování projeví i v dalších faktorech.

Pozor na hormony

Kdo se málo nebo špatně vyspí, má druhý den většinou zvýšenou chuť k jídlu. Naše tělo totiž produkuje více ghrelinu a leptinu, což jsou dva hormony „hladu“. Ghrelin vysílá mozku signál, že potřebuje potravu, leptin zase ovlivňuje naši chuť k jídlu. Se špatnou spánkovou hygienou se v těle zvyšuje i stresový hormon kortizol, který může mít také vliv na náš apetit.

Pokud máte problém s usínáním a spánkem celkově, zkuste si před ulehnutím do postele přečíst pár stránek z nějaké zajímavé knihy, prohlédnout si časopis, uvařit si hrneček teplého mléka s medem a myslet na pozitivní věci, například co vám uplynulý den přinesl pěkného a co pěkného vás čeká v den následující. Nebo zkuste uklidňující cvičení.