Proč zařazovat bílkoviny do jídelníčku?

Dostatečný příjem bílkovin má za následek rychlejší a účinnější hubnutí. Energie, kterou do redukce váhy vložíte, je tak efektivnější a je velmi rychle vidět. Bílkoviny zároveň pomohou zformovat postavu a nechají vyniknout svalům. Bohužel opravdu nestačí sníst kus flákoty k obědu a tím na bílkoviny už nemyslet. Nedostatek bílkovin ve vašem jídelníčku poznáte tak, že se častěji objevují chutě na sladké. Také váš imunitní systém může být oslaben, často se tak potýkáte s různými nemocemi. Posledním znakem nedostatku bílkovin je fakt, že se vám nedaří hubnout, ačkoli se velmi usilovně snažíte. Jak tedy do jídelníčků dostat dostatečný přísun bílkovin pomocí jednoduchých změn?

Tvarohová pomazánka vede

Ke snídani nebo dopolední svačině si dejte tvarohovou pomazánku, kterou namažete na celozrnný chléb. Pokud ji budete podávat spolu s avokádem, neuděláte chybu. Pečivo vybírejte také s rozvahou. Pokud narazíte v obchodě na pečivo, které je popsané jako „tmavé“ nebo „semínkové“ pečivo, buďte obezřetní. Složení takového pečiva není legislativně ukotvené. Nejlépe uděláte, pokud sáhnete po celozrnném nebo žitném pečivu – tam je složení jasně dané zákonem. Pokud rádi snídáte ovesné kaše, přidejte do ní pár lžic jogurtu – jednoduše je do kaše vmíchejte. Získáte tak pokrm bohatý na bílkoviny a navíc bude skvěle chutnat.

Myslete na vajíčka

Chcete jíst zdravě a volíte k obědu zeleninové polévky nebo saláty? Ani jedno z nich není špatná volba, obojí je ale potřeba doplnit o bílkoviny. Salát nebo polévku podávejte spolu s vařenými vajíčky nebo opečeným tofu. Vajíčka najdou v jídelníčku své uplatnění nejen ve vařené formě. I když jste v časovém presu, vaječnou omeletu k obědu vykouzlíte během pár minut. Stejně tak můžete v kuchyni čarovat pouze s vaječnými bílky. Zkuste je zašlehat do ovesné kaše nebo z nich připravte jednoduché vaječné muffiny se zeleninou a sýrem. Zeleninové saláty můžete obohatit také například o klasické vařené luštěniny – cizrnu nebo černou či zelenou čočku. Ani na ty v jídelníčku nezapomínejte.

Sáhněte po řeckém jogurtu

Kdykoli zařazujete do jídelníčku jogurt, sáhněte po řeckém jogurtu nebo skyru. Oba tyto jogurty se liší od klasického jogurtu výrobou. Po fermentaci mléka dochází při výrobě řeckého jogurtu k odebrání kapalné části syrovátky. Tím se sníží podíl vody, naopak se zvýší podíl sušiny a bílkovin. Pojídáním řeckého jogurtu tak díky vyššímu obsahu bílkovin prodloužíte pocit zasycení. Řecký jogurt můžete jednoduše zařadit do jídelníčku například během odpolední svačiny. Máte chuť na něco sladkého? Nezapomeňte si banánovo-ovesné lívanečky nebo ovoce pokapat řeckým jogurtem – nejlepší možná kombinace.

Bílkoviny obecně v jídelníčku zvýšíte zařazením luštěnin, masa, tofu, tempehu, tvarohu, sýru cottage a vajíček. Myslete tedy na tyto potraviny při svém pravidelném nákupu. Díky našim tipům je jednoduše zařadíte do jídelníčku každý den. Nejenže se budete cítit lépe, bez pocitu hladu. Vaše tělo tyto drobné změny také velmi brzy pocítí.

Zdroje:

  • https://aktin.cz/
  • https://www.inkospor.cz/
  • https://www.databazeknih.cz/knihy/vyzivna-kniha-o-jidle-501234