Fenomén „hubnutí“ kolem sebe soustředí miliardový průmysl, bezpočet zeštíhlujících procedur, produktů určených ke spalování tuků a zástupy odborníků disponujících radami pochybné i velmi vysoké kvality. Pravda je ovšem jenom jedna: Ke štíhlému, pevnému a zdravému tělu neexistují žádné zkratky.

Co byste měli vědět o zábalech, které vám slibují úbytek až několik centimetrů na obvodu stehen či boků, pevnější pokožku a možnost dát sbohem celulitidě?

(Ne)bezpečná hra s důvěrou lidí

Vychytaný marketing kolem hubnoucích zábalů obvykle slibuje, že stačí 30–90 minut, abyste se rozbalili o pár kilo lehčí a dali sbohem jedné i dvěma konfekčním velikostem. Kdo se diví, že by něčemu takovému mohl rozumný člověk uvěřit, ten nikdy zoufale netoužil zhubnout. Lidé bojující s nadbytečnými kilogramy se totiž nezřídkakdy dostávají do pověstného stavu „tonoucí se stébla chytá“, a pokud jim pomocnou ruku podá podvodník, sevřou ji pevně, s maximální důvěrou.

A tak se najdou lidé, kteří nasoukají svoje tukem obalená stehna do neoprenových bandáží a omotávají si břicho speciální fólií, pod kterou nanesli jedinečný „hubnoucí“ gel. Výrobci jim vysvětlí, že pod bandáží se zvýší tělesná teplota. A když k tomu navíc budou cvičit, zapotí se a výsledek se dostaví prakticky okamžitě. Za důkaz svého tvrzení považují fakt, že dotyčného zváží před procedurou a bezprostředně po ní. Ručička váhy ukazuje o kilo méně – sláva, funguje to! Dokud si neuvědomíte, že to kilo není tuk, ale voda. Aplikace nejrůznějších lokálních gelů a krémů může způsobit určité zpevnění pokožky, které pak v lidech budí dojem, že zábal opravdu funguje. Bohužel je tento účinek prakticky bez výjimky dočasný.

A co důkazy, kterými se ohání jednotlivé společnosti?

Jde převážně o „studie“ prováděné přímo výrobcem zábalu. Žádné nezávislé výzkumy nečekejte.

Co byste měli vědět, než zábaly vyzkoušíte?

Jestli se rozhodnete, že potřebujete svůj názor postavit na osobní zkušenosti, měli byste před aplikací zábalu:

  • znát složení gelu či krému, který se dává pod zábal – ten může obsahovat bylinné složky, exfoliační a hydratační látky.
  • počítat s tím, že zábal může být po nějaké době těsný a nekomfortní, pálit či svědit.
  • pokud účinná látka podporuje zvýšení tělesné teploty a zábal je aplikován na velkou část těla (trup, nohy), hrozí riziko dehydratace.
  • vědět, že pokles váhy po takovém zábalu je prakticky vždy způsobený úbytkem tekutin.

Jediný ověřený způsob, jak dlouhodobě zhubnout, spočívá v dodržování vyváženého jídelníčku a v dostatku pohybu.