Než začnete cokoli měnit, ještě chvíli setrvejte ve stávajícím režimu a jen se pozorujte. „Zmapujte si zvyky a obyčeje, které kolem jídla máte. Kde jíte, s kým jíte, jak máte jídlo časově rozložené. K tomu patří myšlenky, které vás u jídla pronásledují. Zaměřte se na to, zda si jídlo nevyčítáte nebo u jídla nemáte nějaké zvláštní pocity,“ radí celostní lékařka Michaela Šimková.
Své pozorování si týden dva zaznamenávejte do poznámkového bloku. Zápisky se vám budou hodit v další fázi, kdy budete svoje staré zvyky měnit za nové. Až své pozorování dokončíte, zamyslete se nad svojí skutečnou motivací k hubnutí i nad tím, co můžete udělat pro to, aby se zvětšila. Teprve pak začněte.

Nechtějte všechno hned

Chcete zhubnout co nejrychleji, nejlépe přes noc, a aniž byste o tom věděla? Takhle to bohužel nefunguje. Hubnutí je dlouhý proces, jde o změnu celkového životního stylu, a to nejen v jídelníčku, ale i ve vašich každodenních zvycích, v myšlení, chování a rituálech. A taková velká a komplexní změna vyžaduje čas. K trvalému a zdravému hubnutí je proto třeba jedné podstatné vlastnosti – trpělivosti.
„Pokud si nechcete vážně poškodit zdraví nebo naletět dalším zaručeným dietám, smiřte se s tím, že deset kilo za týden opravdu nezhubnete,“ vysvětluje výživová poradkyně a koučka Zuzana Douchová. Kromě trpělivosti je zapotřebí i jisté systematičnosti. Buď ji máte od přírody a jste schopni sestavit si plán a vést sami sebe, nebo si nechte poradit od zkušené výživové poradkyně, které důvěřujete.

Přidejte pohyb, který vás baví

Bez pohybu to nepůjde. Ale co když máte k cvičení nechuť? Co když se k němu nejste schopná dokopat, a když už cvičíte, modlíte se, aby to utrpení bylo už za vámi? „Pokud vás něco nebaví, je jisté, že to dlouhodobě nevydržíte vykonávat. Jste-li myšlenkami v práci, doma nebo někde na dovolené, rozhodně nejste ve spojení s tělem, které ke správnému spalování potřebuje vědomé dýchání a zapojování svalů,“ vysvětluje Douchová a radí s pohybem začít pomalu – bez zadýchávání, krátce, ale zato pravidelně. Zpočátku na sebe neklaďte velké nároky. Začněte chůzí, ta je na hubnutí ideální, 30 minut každý den a postupně můžete dobu prodlužovat. Zkuste ranní protahování, pozdrav slunci nebo si jen tak zatančete... Jakýkoli pohyb, který vás baví a dá se zakomponovat do vašeho každodenního života, je lepší než trápit se při nějakém sportu jen proto, že musíte hubnout. Čím pravidelněji se budete hýbat, tím rychleji se dostanete do kondice. Postupně začnete zvládat i delší a intenzivnější cvičení. Stačí vydržet!

Jezte kvalitněji

Problém s přejídáním nespočívá v tom, že byste trpěla poruchou vůle. Spoustu z nás toho sní příliš mnoho proto, že se živí převážně průmyslově zpracovanými potravinami. Ty mají nedostatek živin a naopak nadbytek pesticidů, antibiotik, konzervantů, barviv a dalších přidaných látek. Mozek tyto nedostatky zaznamenává a velí – jíst více jídla, abychom se nasytili a přežili.
Proto si bez ohledu na to, jaké jídlo jíte, vybírejte tu nejvyšší kvalitu. Kvalitní znamená bio, lokální, farmářské, čerstvé, sezonní, z vlastní zahrady, s minimálním množstvím člověkem produkovaných toxinů. Kvalitní potraviny lépe chutnají, jejich konzumace přináší větší pocit uspokojení a sníte jich méně. Tím se kompenzuje jejich obvykle trochu vyšší cena.

Jezte do polosyta

Jednou za čas se přejíst je úplně v pořádku. Když se přejíte jednou do měsíce, kila navíc rozhodně nepřiberete, a může to být dokonce zdravé. Aby vám ale trávení fungovalo a z jídla jste vstřebali energii, kterou potřebujete, většinu času byste se měli snažit jíst do polosyta, odborně řečeno – do bodu energie.
„Když budete u jídla pozorní, v určité fázi zjistíte, že je vám u talíře dobře – jídlo vám dalo dost energie. Jak jíte dál, najednou se stane, že jste trochu přecpaní a energie spadne,“ popisuje celostní lékařka Michaela Šimková, jak poznat bod energie, kdy je vhodné přestat jíst. Budete-li sledovat bod energie, získáte více energie po jídle než před ním. Naopak když budete jíst do plného nasycení žaludku, později se dostaví pocit přecpání nebo únavy. „Bod energie je zhruba ve dvou třetinách snědeného talíře. V určité fázi, kdy se cítíte dobře, jste nasycení, ale ještě trochu byste si dali, je dobré přestat,“ radí Šimková. V tu chvíli sice máte pocit, že je to málo, když ale počkáte 20 minut, zjistíte, že to tělu stačí a energie máte na rozdávání.

Trénujte u talíře intuici

Když jíte, tak jezte – nechatujte s kamarádkou po telefonu, nezírejte do monitoru, nesledujte televizi. Sedněte si ke stolu a vše ostatní dejte stranou. „U jídla je důležité soustředit se na to, co jíte, jestli vám jídlo dělá dobře, nebo ho chcete odložit,“ popisuje celostní lékařka Michaela Šimková, jak se naučíte intuici, která vás povede a řekne vám, co vaše tělo potřebuje.
„Často slýchám: ‚Já to sladké jím, protože cítím, jak to moje tělo potřebuje, ono mě to k tomu táhne, asi to potřebuju.‘ Vaše intuice je pravdivá pouze v případě, že jste v plné pozornosti k jídlu, máte zharmonizované a zdravé tělo,“ vysvětluje Šimková a dodává, že například děti do sedmi let přesně vědí, co chtějí jíst.
Ve chvíli, kdy se ale z rovnováhy vychýlíte, máte cukrovku, stres nebo vyčerpané nadledvinky, chutě už vám nenapovídají dobře. Kromě plné pozornosti u každého jídla celostní lékařka doporučuje krátkodobou (asi měsíční) očistnou kúru bez alkoholu, kofeinu, cukru, lepku, mléčných výrobků, masa z velkochovů a veškerých průmyslově zpracovaných potravin. Ta spolehlivě pomůže dostat se z falešných chutí a navrátit tělu jeho přirozenou inteligenci a intuici.

Relaxujte a hubněte

Pokud děláte všechno pro to, abyste zhubla, ale jste zaseknutá na jednom místě, zeptejte se sama sebe, nakolik se stresujete. Žijete uspěchaným životem? Jíte rychlostí světla? Pokud žijete ve stavu ‚útok či útěk‘, vaše trávení je neúplné. Trávicí orgány nejsou prokrvené, tělo přesunuje krev do svalů, protože čeká, že budete někam utíkat nebo bojovat.
Krev putuje namísto do trávicího traktu do mozku, abyste byli schopni vymyslet únikový plán. Vyloučené stresové hormony navíc zařídí, že se energie ze všeho, co sníte, snadno a rychle uloží do tukových zásob. Sebevětší počítání kalorií a běhání na páse v posilovně jsou v tomto případě k ničemu. Chcete-li hubnout, vaším úkolem je vykonat něco neskutečně obtížného – zklidnit se. Začít zhluboka dýchat, zpomalit, chvíli nedělat nic a dát tak svým kaloriím možnost, aby byly spáleny. Pomoci vám může pravidelná meditace, chvíle vědomého dýchání před jídlem.