Je jaro. Hubneme do plavek. Anebo ne?

S příchodem jara máme chuť svléknout starou kůži a začít nanovo. Většinou chceme zhubnout hodně a co nejrychleji. Odborníci na hubnutí ale varují: Zhubnout za čtrnáct dní do plavek je nesmysl. Všechny ty krátkodobé diety, zázračné pilulky na hubnutí, dietní nápoje, tukožroutské polévky trápí tělo hlady a ještě víc ho stresují. Přísná dieta nám sice zpočátku může nastartovat proces hubnutí, ale už za pár týdnů nám může chybět energie a některé základní živiny. V důsledku toho pak máme hlad, jsme unavení, nevrlí a honí nás neodbytné chutě na sladké.
Ve výsledku přináší tyto hladové experimenty jen jojo efekt a ubližují našemu tělu. „Tělo reaguje na jakoukoli dietu nejdříve snížením hmotnosti, většinou hubneme vodu a vlastní svaly. V tu chvíli naše tělo v domnění, že bude hladovět, přepne na úsporný režim: začne pomaleji spalovat, sníží metabolismus a vše ukládá do tukových zásob na horší časy,“ vysvětluje princip jojo efektu wellbeing koučka Monika Divišová. Chroničtí dietáři se tak dlouhodobě pohybují ve dvou extrémech – buď drží dietu a hubnou, nebo jsou zpět u svých zlozvyků a přibírají. Trápí se přitom výčitkami a sebeobviňováním. Jak ze začarovaného kruhu ven?
Naučte se vařit
Může to znít jako protimluv, ale pro to, abyste tělo znovu přesvědčili, že se může uvolnit a začít hubnout, budete potřebovat ze všeho nejdřív naučit se vařit a taky nakupovat možná trochu jiné suroviny, než na které jste byli dosud zvyklí. Zapomeňte přitom na příliš dietní potraviny – nízkotučné jogurty, light pochutiny se sníženým obsahem tuku. Toho se nebojte, ale naučte se vybírat zdroje kvalitních tuků. Medvědí službou jsou také různé instantní nápoje a jídla z prášku, které sice slibují vyvážený poměr živin, ale dlouhodobé chuťové uspokojení nepřinášejí. Navíc jde o vysoce průmyslově zpracované potraviny, kterým zkrátka „něco“ chybí, a to „něco“ není jenom chuť. Jejich dlouhodobá konzumace vám může rozházet trávení. Lidské střevo zkrátka není sestaveno na jídla z prášku. Vyžaduje přirozenou, pestrou a komplexní stravu.
Zdravý talíř
Jídelníček je třeba postavit na kvalitních surovinách ve správném poměru. „Půl talíře by měla tvořit zelenina, tepelně upravená nebo čerstvá v podobě salátu ze sezonních surovin, třetinu talíře zaberou kvalitní bílkoviny, ryba, drůbež, luštěniny, a zbylou třetinu celozrnné sacharidy, hlavní zdroj vlákniny,“ popisuje princip denního talíře koučka Monika. Právě na něm postavila svůj desetitýdenní online program nejen pro ženy Restart Hubnutí, kde zájemce o trvalou změnu naučí vařit zdravě a chutně a hlavně přemýšlet o zdraví a nadváze trochu jinak. Cesta k trvale štíhlé postavě stojí podle ní na třech pilířích – těmi je jídlo, pohyb a mysl. „Pokud z této pomyslné trojnožky jednu nohu odřízneme, nebude to fungovat,“ pokračuje Monika.
Je hubnutí v hlavě?
Jistě jste už slyšeli, že hubnutí není ani tak otázka našeho jídelníčku, jako spíš naší psychiky. A na tom skutečně něco je. „To, jak smýšlíme o jídle, o sobě samotných, tedy naše mentální nastavení, ale třeba i to, do jaké míry zažíváme každý den stres, velmi silně ovlivňuje naše trávení,“ vysvětluje Monika Divišová. Zažíváte-li každodenní stres, vaše schopnost strávit a vstřebat živiny, které do sebe dostáváte, je omezená. Můžete se snažit jíst vyvážená jídla, ale na úbytku váhy se vaše snaha neprojeví. Namístě je pak pracovat s psychikou. Pomoci může posílit schopnost sebereflexe nebo třeba naučit se snadné a účinné relaxační techniky. „Zkuste se například před každým jídlem zastavit, párkrát z hluboka vydechnout a nadechnout. Teprve pak vezměte do ruky příbor a jídlo si vychutnejte,“ radí Monika jednoduchou techniku, jak se před jídlem zpřítomnit a připravit si trávení na práci. „Pomůže i taková věc jako naučit se jídlo si plánovat, abychom se nedostávali do stresu z toho, že zrovna nemáme nic zdravého po ruce,“ říká Monika Divišová.
Zapomeňte na zákazy
Naše psychika nemá ráda zákazy. Podvědomě chceme právě to, co nemůžeme mít. Pokud si něco zakážete, ve vašem podvědomí tahle pochutina nebo skupina potravin získá silnou přitažlivost. O to víc po ní budete toužit. Místo zákazů si proto dopředu naplánujte příležitosti, kdy svým chutím vyhovíte – takové plánované úlety. Mohou to být chvíle strávené s rodinou, v soukromí vychutnaný dortík z cukrárny nebo nedělní domácí koláč. Další možností je vyčlenit si dny, kdy je dovoleno se přejíst. Snězte, co hrdlo ráčí. Bez výčitek. Smyslem téhle občasné rebelie je dopřát tělu pocítit ten rozdíl – jak se cítí na vyvážené stravě? A jak, když se přetláská vším, co „má rádo“? Časem tak sami zjistíte, že už vám třeba rohlíky s máslem ke snídani, hamburger z mekáče nebo nutella na posezení vlastně zas tak nechutná. Dělejte to ale kontrolovaně a plánovaně. S dovolením vašeho vnitřního hlídače.
Nechtějte výsledky hned
Většinou chceme zhubnout hodně a co nejrychleji. „Zdravý váhový měsíční úbytek je 2–4 kg při optimálním zdraví, pravidelném pohybu a vyváženém jídelníčku,“ upozorňuje nutriční poradkyně a koučka Zuzana Douchová, autorka online kurzu Ženské hubnutí. Jestli se vám stane, že dva týdny necvičíte, protože jste nemocní, jedete na dovolenou nebo ujedete v jídle, a jste z toho všeho ve stresu, to vše zpomaluje hubnutí a výsledky. Nenechte si zkazit svoji motivaci. Dejte si reálné cíle. Nechtějte po sobě dokonalost. „Nervujeme se, abychom neselhali, neudělali chybu, a když trochu ujedeme nebo vše nevyhází podle plánu, obviňujeme se a zbytečně házíme flintu do žita. Určete si proto reálné cíle, tedy takové, které můžete splnit,“ radí Zuzana. A jedna rada na závěr zvláště pro ženy: Nevažte se každý den. „Vaše váha kolísá v průběhu menstruačního cyklu plus minus dvě tři kila,“ upozorňuje Zuzana. Daleko lepší je podle ní používat metr a více než číslem na váze se zkusit motivovat jinými výsledky. Co kromě nižší váhy vám hubnutí nebo změna životního stylu přinese? Lepší pocit ze sebe, lepší zdraví, více energie, lepší sebevědomí? Určitě není od věci si s hubnutím nechat pomoct od odborníka, a to zvláště v případě, že v tomto úsilí opakovaně selháváte.
Poslechněte si podcast o tom, co jíst na jaře s lektorkou zdravého vaření Kateřinou Halamovou.
Přečtěte si více v našem speciálu Hubnutí zde.