Aristokrat mezi rostlinnými proteiny
Trendem poslední doby jsou produkty bohaté na bílkoviny, a protože mimo jiné letí bílkoviny rostlinné, získávají na popularitě potraviny, o které byste před dvaceti lety ani pohledem nezavadili. Tahle módní vlna vynesla na výživový piedestal mimo jiné i hrachový protein. Stačí si pročíst etikety nejrůznějších proteinových tyčinek, těstovin, smoothie či vegetariánských burgerů a zákonitě narazíte na hrách. Při nákupu proteinového prášku na vás bude v regále s rostlinnými proteiny čekat mezi rýžovým, konopným a sójovým proteinem také hrachový.
Ačkoli se první proteinové izoláty z hrachu objevily na zahraničním trhu koncem devadesátých let minulého století, nebylo mnoho expertů, kteří by jim předpověděli zářnou budoucnost. Kdo si ale uvědomil, že hrách není náročný na pěstování, nejde o plodinu geneticky modifikovanou, ale naopak o surovinu s výborným výživovým profilem, ten dnes rozhodně jeho popularitou překvapený není.
V posledních letech tak „obyčejný“ hrách stoupal na výživovém žebříčku a zakotvil v top společnosti. Díky jakým vlastnostem?
Benefity hrachového proteinu
· na rozdíl od mléčných a sójových bílkovin, které patří k silným alergenům, je alergie na hrachovou bílkovinu velice ojedinělá, dokonce si tento protein vysloužil přívlastek hypoalergenní;
· řada studií prokazuje, že bílkoviny obsažené v hrachu napomáhají udržet pod kontrolou hormony hladu a jsou v tomto směru efektivnější než jiné často používané druhy proteinů;
· obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, jen je třeba mít na paměti, že obsah metioninu je v hrachu poměrně nízký. Potřebujete tedy tento protein kombinovat s potravinami bohatými na uvedenou aminokyselinu (rýže natural, vejce, maso);
· je považován za kvalitní zdroj aminokyselin s rozvětveným řetězcem (BCAA), které podporují růst svalů a činnost kardiovaskulárního systému;
· ačkoli obecně jsou lépe vstřebávány a tráveny bílkoviny živočišného původu, hrachový protein patří mezi rostlinnými zdroji k těm – po této stránce – nejkvalitnějším;
· je cenným zdrojem železa, obvykle můžete počítat s dávkou kolem 6 mg v jedné porci, což odpovídá zhruba 40 % denní doporučené dávky pro ženu v aktivním věku. Železo z rostlinných zdrojů se sice hůř vstřebává, ale tomu napomůžete kombinací s vitaminem C, který absorpci podpoří skoro o 70 %;
· dobře se míchá s vodou, netvoří žmolky;
· je přirozeně bezlepkový, neobsahuje laktózu ani žádný z dalších častých alergenů, vyhovuje zásadám vegetariánské i veganské stravy;
· v podpoře budování svalové hmoty (tzn. v kombinaci s posilovacím tréninkem) dosahuje účinnosti srovnatelné s mléčnými bílkovinami;
· spolehlivě navozuje pocit nasycení, takže se skvěle hodí i jako součást hubnoucího jídelníčku;
· kdo si spojuje hrách s nadýmáním a jinými zažívacími obtížemi, nemusí mít strach, hrachový proteinový izolát takové vedlejší účinky rozhodně nemá;
· určitou nevýhodou je vyšší obsah sodíku, kvůli němuž se musí mít na pozoru lidé, kteří si ze zdravotních důvodů potřebují příjem sodíku hlídat.
Dobrá, přesvědčili jste mě… Jak mám hrachový proteinový prášek využít?
Nyní už jste hrdými majiteli balení hrachového proteinového izolátu. Co s ním?
- Přimíchejte ho ráno do ovesné, tapiokové či jiné kaše, kterou pravidelně snídáte.
- Poslouží jako příměs do těsta na muffiny, brownies či jiné zdravé sladkosti.
- Skvěle se hodí do nejrůznějších smoothie či polévek.
Pokud tedy z jakéhokoli důvodu nemůžete nebo nechcete používat syrovátkový protein, případně váš láká změna v jídelníčku, určitě by se mezi alternativami, které stojí za vyzkoušení, měl objevit protein hrachový. A když na něj narazíte na etiketě, v žádném případě ho neberte jako levnou neužitečnou „výplň“, je to plnohodnotná součást kvalitní, zdravé potraviny.
Zdroje: