Když se vás klienti zeptají, jak přežít Vánoce, nepřibrat a udržet si svou stravovací rutinu, co jim poradíte?

Říkám jim, že vše je o rovnováze. Není třeba si něco zakazovat. Najděte si v roce týdny, kdy si vše dovolíte. Například, když v létě jedete na dovolenou s přáteli, když máte doma rodinnou oslavu nebo když jsou Vánoce. Potom se ale zase musíte vrátit do zdravějšího režimu.

Čím se řídíte v každodenním životě vy?

Dodržuji přerušovaný půst, jeho výhodou je, že si můžete vybrat variantu, která vám vyhovuje. Varianta 4:3 (jeden den půst, druhý počítání kalorií dle věku, váhy atd.) je striktnější, ale efekt cítíte po týdnu, vrátí se vám energie, kila jdou dolů. Já praktikuji snadnější verzi půstu - 16:8 (16 hodin ze dne držíte půst a pak máte osmihodinové okno, kdy jíte), a to je velmi lehké následovat. Jsme rozmazlení, jíme od rána do večera, ale tak to nikdy v minulosti nebylo. Dbám také na doplňování vlákniny. Je v ovoci, v zelenině, ale i v doplňcích stravy, pomáhá ozdravit zažívací systém, vytvořit hormonální rovnováhu, nakopnout imunitu. Víte, jak poznáte, zda má zelenina hodně vlákniny? Když ji musíte hodně rozkousat (brokolice, fazole, květák, paprika). Doporučuji zeleninová smoothies, osobně jím více zeleniny než ovoce. A nezapomínejte hodně pít.

Za sebe bych doplnila důležitost pohybu a sportu...

Souhlasím a razím teorii, že je lepší dělat něco než nic. Najděte si něco, co vás bude bavit a kam vyrazíte opravdu rádi. Nikomu nejde nic předepisovat, každý jsme jiný, to co baví vaši kamarádku, nemusí zaujmout vás. Čím jste starší, tím důležitější je posilovat svaly. Sval je totiž metabolicky aktivní, pomáhá pálit tuky. Důležité jsou také kardiosporty, ale já je nesnáším, nerada se potím. Nikdy běhat nepůjdu, ale mám ráda reformer pilates, což je těžší forma pilates, kterou pravidelně cvičím. Pilates je ideální pro ženy, buduje svalovou hmotu. Jednou týdně chodím do posilovny s trenérem, na jógu. Mám doma posilovnu, ale raději jdu mezi lidi.

Kvalitní jídlo je základ. Jde to ošidit, aby to bylo zdravé a netrávily jsme hodiny v kuchyni?

Všichni moji klienti bojují s časem. Existuje spousta zdravých jídel, která připravíte rychle, je spousta kvalitních věcí, jež koupíte hotové. Nevařím každý den, ale snažím se mít doma jen zdravé věci. Děti učím, že dát si svačinu neznamená zahnat hlad tatrankou nebo rohlíkem se sýrem. Doma na to dbám, ale když jsme venku - v restauraci, u kamarádů, nijak je nelimituji. Klidně dám dětem k večeři jen oatcakes, což je takový vločkový chléb, se šunkou a mrkví. Anebo jim k tomu uvařím vajíčko na tvrdo. Děti si navykly mít větší svačinu než večeři. Vědí, že existují sušenky, ale než si je mohou dát, musí sníst mističku mandlí, kus sýra či jogurt, nebo ovoce. Abych do nich nejdříve dostala bílkovinu a vitamíny, než začnou mlsat. Bílkovinu je důležité přidávat k ovoci. S banánem si vezměte oříšek (tam je hodně bílkovin), zkuste si dát na jablko oříškové nebo burákové máslo, je to chutné a děti si to oblíbily.

Hřešíte v jídle? Čím?

Jím všechno kromě lepku a mléčných produktů, jsem na ně alergická. Vyhýbám se sýrům, ale s chutí si dám čokoládu (z jiného než kravského mléka) nebo pizzu z bezlepkové mouky. Věřím, že si stačí jídelníček trochu upravit a některé věci nahradit zdravější variantou. A tak kupuji výborné a zdravé sušenky z ovesných vloček, anebo medvídky z ovocného cukru, mlsáme sušené ovoce.

Máte nějaký další trik?

Studovala jsem i biochemii a klientům dělám krevní testy, každému něco chybí. A protože žijeme v hektické době, považuji za důležité občas sáhnout po doplňcích stravy. Stačí jeden chybějící minerál nebo vitamín a roztáčí se kolotoč problémů. Nemohu svým klientům měnit život, musím se přizpůsobovat jejich životnímu stylu a výživové doplňky dokážou některé věci zachránit. Když víme, co tělu chybí, fungují rychle, nastartují organismus. Devadesát devět procent klientů ode mne odchází s kvalitními multivitamíny a minerály. K tomu často přidávám Omega 3 mastné kyseliny, jsou důležité na srovnání hormonů, na detoxikaci organismu, působí protizánětlivě, což snižuje výskyt chronických nemocí. Antioxidanty zase působí blahodárně na kůži a jako prevence proti vráskám, chrání proti sluníčku, startují obranyschopnost organismu. A velmi důležitá jsou i probiotika, protože 70 až 80 procent imunity sídlí v našem zažívacím systému. Doplňky stravy jsou mou druhou profesí. Založila jsem značku GP Nutritution.

Radíte i mnoha známým osobnostem. Kromě členů královské rodiny i zpěvákovi Jamesi Bluntovi či Simonu Le Bon z Duran Duran. S čím klienti přicházejí nejčastěji?

Trápí je váha. Při první konzultaci vyzvídám, co jí, jak žijí, jaké jsou jejich cíle, jak spí, jakou mají energii přes den. Kdo nespí, nezhubne a bude tloustnout. Nepočítám lidem kalorie, ani jim neradím, ať to dělají.

Nasměroval vás modeling, vaše předchozí profese, ke studiu výživy?

Modelingu jsem se věnovala patnáct let, v té době se o výživě nic nevědělo. Říkali nám: přibrala jsi? Jez 14 dnů zelené fazolky. Dnes žijeme v extrému, lidé si nakupují drahé superpotraviny a ignorují základní věci, jako brokolici či vajíčko. Už během modelingu jsem si říkala, že bych se chtěla vrátit do školy a dietologie byla zajímavou volbou. Přihlásila jsem se na Westminsterskou univerzitu a během studia zjistila, že mám sice dobrou hovorovou angličtinu, ale psát neumím. Závěrečná práce byla utrpení.

Uvěřila jste fazolové dietě?

Uvěřila a asi i nezdravě zhubla. Ale zpětně mě ta nezodpovědnost děsí. Mám dvě dcery a neumím si představit, že by jim někdo v šestnácti letech řekl: jezte fazolky a dušenou rybu.

Vystudovala jste Westminsterkou univerzitu, kudy pak vedla vaše cesta do Buckinghamského paláce?

Když jsem opustila školu, potkala jsem doktora Tima Evanse, což je lékař královské rodiny. Otevíral novou praxi a hledal spolupracovníky. Mně se líbila myšlenka pracovat s profesionály z různých oborů. Nechtěla jsem jen sedět doma a přijímat klienty. A tak jsem se dostala až do královské rodiny.

Prý píšete další knihu...

Text o dlouhověkosti jsem odevzdala londýnskému nakladatelství. Stárnutí nezastavíte, ale je spousta triků, jak ho oddálit a je to zajímavé.

Zdroj:

1. GABRIELA PEACOCK
Vyrůstala v Pardubicích jako Gabriela Báňová. V 16 letech vyhrála soutěž značky Van Cleef & Arpels (něco jako dnešní Elite model look). Jako modelka působila například v Paříži, Miláně a Londýně, kde dnes žije. Vystudovala Westminsterskou univerzitu, obor zdravotní vědy a výživové terapie, nyní radí se stravováním celebritám i členům královské rodiny a prý dostala do kondice i prince Harryho. Má tři děti.

2. magazín Kondice 2022